Μήνυμα δύναμης κι ελπίδας από Σύρια μητέρα
Όταν η Σιρίν κατάλαβε πως για τον γιο της, Γιούσεφ, ο οποίος αντιμετωπίζει κάποιου είδους νοητική υστέρηση, δεν υπήρχε καμία προοπτική εκπαίδευσης στη χειμαζόμενη από τις συγκρούσεις πατρίδα της, τη Συρία, πήρε τη μεγάλη απόφαση και μαζί με τη μικρότερη κόρη της, Μαράμ, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει στο παιδί της μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αυτή που του στέρησε η ίδια η φύση.
«Ήρθα για τον γιο μου, αποκλειστικά γι' αυτόν. Στη Συρία δεν τον είχαν δεχθεί πουθενά, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εκπαίδευσης γι' αυτόν», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σιρίν, η οποία αρχικά συνάντησε προσκόμματα στην ένταξη του Γιούσεφ και στο εδώ σχολικό περιβάλλον, αλλά τελικά τα κατάφερε και πλέον ο 13χρονος, σήμερα, γιος της παρακολουθεί μαθήματα σε σχολείο ειδικής αγωγής, στη Θεσσαλονίκη.
«Στην αρχή ήταν αρκετά σοκαριστικό για μένα, όταν μπήκε στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς είδα πολλά παιδιά με αρκετές αναπηρίες. Ήταν για μένα πολύ δύσκολο να δεχθώ ότι το παιδί μου θα ήταν σ' αυτό το περιβάλλον, αλλά το προσπέρασα γιατί οι καθηγήτριες μας σεβάστηκαν πολύ, με εμπιστεύτηκαν και όλα κυλούν πλέον πολύ καλά», σημειώνει η νεαρή Σύρια, με το πλατύ χαμόγελο.
Αυτό το χαμόγελο το «κουβαλάει» πάντα, ακόμα κι όταν μετά ένα επίπονο ταξίδι στη θάλασσα βρέθηκε να ζει σε κοντέινερ, στη Χίο. Για καλή της τύχη, όπως λέει, η Ύπατη Αρμοστεία κατανόησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γιούσεφ και τους παραχώρησε διαμέρισμα. «Είχα πολύ μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστώ στα κοντέινερ, ήταν ένας κόσμος τελείως διαφορετικός για μένα», θυμάται.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει πλέον με τα δύο παιδιά της, η Σιρίν απολαμβάνει τις βόλτες στην παραλία και παρά το γεγονός ότι το μόνο που την ...παιδεύει στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει, είναι η γλώσσα, παίρνει δύναμη από τον καταγάλανο ουρανό για να συνεχίσει τη «μάχη» για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό ήταν και το μήνυμα που η νεαρή Σύρια, με το φωτεινό βλέμμα και τη στεντόρεια φωνή, έστειλε, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος REACT (REfugee Assistance Collaboration Thessaloniki), στη ΧΑΝΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Εύχομαι όλοι αυτοί που ήρθαν να έχουν έρθει για έναν στόχο και να δουλέψουν γι' αυτό τον στόχο. Δεν ήρθαμε να κάτσουμε απλώς και να περιμένουμε. Ήρθαμε για ένα καλύτερο μέλλον. Να "φυτέψουμε", λοιπόν, τον σπόρο γι' αυτό το μέλλον όλοι μαζί», τόνισε η Σιρίν, η οποία βρήκε απ' όλους όσους συνάντησε εδώ, στην Ελλάδα, ένα χέρι βοηθείας. «Όλοι με στηρίζουν, όλοι είναι δίπλα μου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πόζαρε με υπερηφάνεια και στοργή για να φωτογραφηθεί δίπλα στον γιο της, προτρέποντάς τον να χαμογελάει πλατιά, όπως και η ίδια.
Η Σιρίν δεν ήταν η μόνη γυναίκα πρόσφυγας στη σημερινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν οι άνθρωποι που «τρέχουν» το πρόγραμμα REACT, στόχος του οποίου είναι να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.
Αρκετές ήταν οι γυναίκες, οι οποίες έχοντας αφήσει πίσω την πατρίδα τους για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας, πήγαν το πρωί στη ΧΑΝΘ για να ακούσουν τη Σιρίν, αλλά και να συζητήσουν τι σημαίνει να είσαι γυναίκα (μητέρα, φίλη, σύντροφος) σε χώρα άλλη, διαφορετική από την πατρίδα σου.
Σαν ένα λουλούδι που περιμένει ν' ανθίσει
Στην εκδήλωση μοιράστηκαν φυλλάδια με τα δικαιώματα των γυναικών στην αραβική γλώσσα και από μία τσάντα, πάνω στην οποία οι ίδιες οι γυναίκες, με μαρκαδόρους, ζωγράφισαν ό,τι τις κάνει χαρούμενες. Φεύγοντας πήραν κι από ένα γλαστράκι με ένα λουλούδι που δεν έχει ανθίσει ακόμα. «Η ιδέα πίσω απ' αυτό το λουλούδι είναι πως πρέπει να προσέχεις το μέσα σου, τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να δώσεις και στον άλλον, να προσφέρεις στον κόσμο», εξηγούσαν οι άνθρωποι του REACT.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος στο πρόγραμμα REACT, με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ-Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο». Αυτήν τη στιγμή, οι ωφελούμενοι του προγράμματος φτάνουν τους 757, εκ των οποίων οι 382 είναι γυναίκες διαφόρων ηλικιών, ενώ από το πρόγραμμα έχουν περάσει συνολικά -μέχρι στιγμής- 1.097 άτομα.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης. Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Λεκάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με μεγάλη ευαλωτότητα, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, στις οποίες το πρόγραμμα έχει δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. «Είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα REACT που ήταν διπλά καλό για την πόλη. Από τη μία νοικιάστηκαν διαμερίσματα που έμεναν άδεια μέσα στην πόλη και από την άλλη εξασφαλίστηκαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους. Στόχος είναι η πλήρης ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μας, αρμονικά και χωρίς προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης.
πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ