Πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας: "Επιστροφές μεταναστών χωρίς καταγραφή συνιστούν παράβαση Δικαίου"
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πέντε άμεσων μέτρων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για τη μεταναστευτική κρίση από τον Στέλιο Πέτσα μία απορία άρχισε να πλανάται ατμόσφαιρα. Μπορούν να εφαρμοστούν όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση σε καθαρά νομική βάση;
Οι απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν είναι εύκολες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Το News24/7 συνομίλησε με τον Σπύρο Απέργη, πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας και δικηγόρου, ειδικού στο προσφυγικό δίκαιο.
Με την πλούσια πείρα του ο κ. Απέργης μάς κάλεσε να δώσουμε την προσοχή μας σε δύο από τα πέντε μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
- Την προσωρινή αναστολή, για ένα έναν μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
-Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
Εν συνεχεία, εξήγησε τους λόγους: "Το να λες ότι μπορεί να υπάρξει "άμεση επιστροφή" χωρίς καταγραφή αποτελεί ευθεία παράβαση του προσφυγικού δικαίου. Παραβιάζεται η αρχή της μη επαναπροώθησης και αυτό είναι πολύ βασικό. Πώς, άραγε, θα επιστρέψει κόσμος από τον Έβρο στη Σομαλία ή στο Αφγανιστάν. Παραβιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης".
Το άρθρο 78.3 το οποίο, σημειωτέον δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, δεν απαλλάσσει ούτε την Ελλάδα ούτε και κανένα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την πρόσβαση στο άσυλο και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
Η κυβέρνηση μιλά για ένα μήνα. Μόλις όμως τελειώσει ο μήνας οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση ασύλου. Αν έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, τότε δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, δεν μπορούν να απελαθούν. Εννοείται ότι η πρόθεση αιτήματος ασύλου πρέπει να καταγραφεί από την αρμόδια υπηρεσία".
"Προβληματικό το 78.3"
Άλλη νομική πηγή που μίλησε στο Νews24/7 τόνισε ότι "το άρθρο 78.3 παραβιάζει το καθεστώς διεθνούς προστασίας που απολαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες και πάει κόντρα στο διεθνές δίκαιο και Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ΟΗΕ. Ουσιαστικά ισχύει για την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ".
Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι κάλλιστα "μπορεί να προσφύγει κάποιος/οι, οργανισμοί, ΜΚΟ, άλλα κράτη, ο οποιοσδήποτε κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" αφού πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά μάς τονίστηκε "για νομικούς ακροβατισμούς".
Τελικό συμπέρασμα: Τα μέτρα προφανώς και δεν έχουν ισχυρή νομική στήριξη.