Χρόνος ανάγνωσης :
2'Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μεταβάλλουν τα αρώματα των λουλουδιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζονται από τις μέλισσες και να μην μπορούν έτσι να τα εντοπίζουν. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην επικονίαση αλλά και στη διατροφή των μελισσών.
Τα φυτά βασίζουν την αναπαραγωγή τους στα αρώματα που αναδύουν τα άνθη τους και τα οποία οσμίζονται οι μέλισσες και σπεύδουν σε αυτά. Και ενώ οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ παράλληλα γονιμοποιούν τα άνθη.
Η όλη διεργασία αποτελεί ένα από τους πιο ζωτικούς παράγοντες για τη γεωργία. Οσο πιο καλά οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο της γονιμοποίησης των φυτών. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μεταβάλλουν τα αρώματα των λουλουδιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζονται από τις μέλισσες και να μην μπορούν έτσι να τα εντοπίζουν.
Καταστροφική επίδραση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν πειράματα και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών, οι λεγόμενες ΝΟx (μονοξείδιο και διοξείδιο του αζώτου), διαταράσσουν και ελαττώνουν σημαντικά την αντίδραση των μελισσών στα αρώματα των λουλουδιών. Οι ουσίες αυτές εκλύονται κυρίως από τις εξατμίσεις των οχημάτων ιδίως των μηχανών ντίζελ.
Οι ερευνητές συνέθεσαν ένα μείγμα που να περιλαμβάνει επίπεδα αερίων παρόμοια με τα επίπεδα που υπάρχουν στον αέρα ενός πολυσύχναστου δρόμου. Στη συνέχεια προσέθεσαν στο μείγμα των αερίων οσμές των λουλουδιών. Οπως διαπιστώθηκε οι ουσίες επικάλυψαν ή μετέβαλλαν σε σημαντικό βαθμό το άρωμα των λουλουδιών με αποτέλεσμα η ικανότητα των μελισσών να εντοπίζει τα λουλούδια και ειδικά εκείνα με το καλύτερο νέκταρ να μειωθεί από το100% στο 30%.
Δεν είναι όμως μόνο η επικονίαση που επηρεάζεται από την αδυναμία των μελισσών να οσμίζονται και να εντοπίζουν τα λουλούδια εξαιτίας των εξατμίσεων. Η αδυναμία αυτή δεν επιτρέπει στις μέλισσες να τρέφονται σωστά γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του αρνητικά την αναπαραγωγή των ίδιων των μελισσών αλλά και την παραγωγή μελιού.
Οι εξατμίσεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα γνωστών αλλά και άγνωστων ακόμη παραγόντων που τα τελευταία χρόνια «χτυπούν» τις μέλισσες μειώνοντας δραστικά τους πληθυσμούς τους και προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στην υγεία και συμπεριφορά τους. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
πηγή: www.tovima.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
«Cholestolive»: Η ελληνική ελιά σε κάψουλα που μειώνει τη χοληστερίνη – Ένα επιστημονικό «πρωτοπόρο» με διεθνή αναγνώριση
Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός...
Ματωμένο φεγγάρι και… εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου, τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
Από το ματωμένο φεγγάρι και τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέχρι την.. εξαφάνιση των δακτυλίων του...
Smart phone: Γίνεται το νέο «κέντρο ελέγχου» της ζωής μας - 10+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε από το MWC 2025 στη Βαρκελώνη
Το Mobile World Congress (MWC) 2025 στη Βαρκελώνη έφερε εντυπωσιακές τεχνολογικές καινοτομίες...
Οι Υπέροχοι Επτά: Μια ολοκληρωμένη ανάλυση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους μέσα στο 2024
Στον κόσμο της οικονομίας, ο όρος "Οι Υπέροχοι Επτά" ή αλλιώς "Magnificent Seven" αναφέρεται σε επτά...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις