Skip to main content
|

Αφιέρωμα στη σαρδέλα μας από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ

σαρδέλες Καλλονής lesvosnews
Αφιέρωμα στη σαρδέλα μας από την εφημερίδα "Τα ΝΕΑ"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
σαρδέλες Καλλονής

Η εφημερίδα Τα ΝΕΑ διαφημίζει με το καλύτερο τρόπο τις Γεύσεις Λέσβου. Σε ρεπορταζ  του Πέτρου Στεφανή με τίτλο - Σαρδέλλα Καλλονής,μικρή,τρυφερή και αφράτη- παρουσιάζει με το καλύτερο τρόπο την αγαπημένη μας παπαλίνα καθώς και πληροφορίες για τη Γιορτή Σαρδέλας! Αν μη τι άλλο αυτά τα δημοσιεύματα είναι η καλύτερη διαφήμιση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στο είδος της δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες σαρδέλες. Η διαφορά και η υπεροχή της έχουν να κάνουν με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνει η σαρδέλα Καλλονής στον ομώνυμο κόλπο, εκεί στη Λέσβο. Ιδανικότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ποικιλία στην τροφή τής χαρίζουν αυτή την ιδιαιτερότητα στη γεύση της.
Η «παπαλίνα», όπως την ξέρουν στη Μυτιλήνη, είναι μικρή σε μέγεθος και παχιά. Η σάρκα της έχει υπόλευκο χρώμα - η πελαγίσια σαρδέλα είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα. Οπως και να έχει, η νοστιμιά της είναι μοναδική, της αναγνωρίζεται απ' όσους την έχουν τιμήσει, ειδικά ψημένη στη σχάρα, συνοδεία ούζου. Αποδίδεται δε στον κλειστό αυτό και μικρό σε βάθος κόλπο της Καλλονής, ουσιαστικά στο φυσικό αυτό ιχθυοτροφείο-θαύμα της φύσης, όπου καταφθάνει ως γόνος από τη Μαύρη Θάλασσα, γεύεται πλούσιο πλαγκτόν, γι' αυτό και γίνεται αφράτη και ζουμερή - και τα θερμά νερά, πάλι, όπου διαβιοί τη βοηθούν κατά τη ωοτοκία της.
Το ψάρεμά της, σε βάθος έως και 22 μέτρα, αρχίζει αρχές Ιουλίου και διαρκεί ώς τον Οκτώβριο. Τώρα τον Αύγουστο είναι που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος κατάλληλο για να αλιευθεί. Δεν ξεπερνά πάντως τα 12,5 εκατοστά - η πελαγίσια φτάνει έως και τα 20. Αυτός ακριβώς ο μικροκαμωμένος τύπος της σαρδέλας Καλλονής κάνει τους ντόπιους αλιείς να αντιτίθενται στον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ που ορίζει τα 11 εκατοστά ως νόμιμο όριο αλίευσής της.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο νησί 400 βάρκες και καΐκια βγάζουν καθημερινά έως και 2,5 τόνους εκλεκτής σαρδέλας. Εκτός πια κι αν στα δίχτυα τους κάνουν ζημιές, όπως πέρυσι, δελφίνια, οπότε η ετήσια ποσότητα που συγκεντρώνεται μειώνεται αισθητά, το 2011 στους 10-15 τόνους. Φέτος, πάντως, οι μυτιληνιοί ψαράδες - συνολικά 2.000 μέλη οικογενειών τους στα οκτώ χωριά-λιμάνια περιμετρικά του κόλπου - αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ψαρέψουν πάνω από 100 τόνους. Σχεδόν όλη αυτή η ψαριά τους καταναλώνεται στη Λέσβο, όπου η σαρδέλα πωλείται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό (κατά μέσο όρο) από τα καΐκια ή από 5-6 ευρώ στα τοπικά ιχθυοπωλεία. Στην υπόλοιπη χώρα σαρδέλα Καλλονής δεν φτάνει, κυκλοφορούν μόνο απομιμήσεις της - σαρδέλες άλλων ελληνικών περιοχών. Μυτιληνιοί έμποροι τη στέλνουν, ωστόσο, και στα απέναντι τουρκικά παράλια, όπου επίσης γίνεται ανάρπαστη. Και εκεί, όπως και στη Μυτιλήνη, το ψάρι αυτό μπορεί και να παστωθεί σε βιοτεχνίες παραγωγής αλίπαστων για κονσέρβες ή και κατ' οίκον σε δοχεία µε χοντρό αλάτι - οι παστές σαρδέλες κυκλοφορούν και χύμα στο εμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση, η σαρδέλα Καλλονής είναι ψάρι λιπαρό, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία. Είναι και υψηλής διατροφικής αξίας, αφού είναι πλούσια σε φώσφορο και πρωτεΐνη. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο τοπικός δήμος την τιμά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Γιορτή Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής, όπου το γλέντι καλά κρατεί...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία