Κοινωνία

28/08/2012 - 12:00

Από επιστολές πάμε καλά... από χρήματα όχι!!!

Από επιστολές πάμε καλά... από χρήματα όχι!!!  Αντωνέλλη Αναστασία Lesvosnews

 

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», Αναστασία Αντωνέλλη, εν όψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30/8, κατέθεσε εγγράφως τα προβλήματα και τις προτάσεις του Οργανισμού στον Δήμαρχο Λέσβο κ. Δημήτρη Βουνάτσο, με σκοπό την διεκδίκηση εκ μέρους του- δια της ΚΕΔΕ- άμεσων λύσεων.
Επίσης, ζητά από τον Δήμαρχο την αποστολή του εγγράφου, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, ως απάντηση του Οργανισμού στην καταγραφή προβλημάτων και στις αιτούμενες εκ μέρους του Υπουργείου προτάσεις και παρατηρήσεις για την προώθηση Πολιτικών στον πόλεμο κατά της φτώχιας. 
                                                           
 ΠΡΟΣ: κ. Δημήτριο Φωκίων Βουνάτσο
Δήμαρχο Δήμου Λέσβου   
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
                                                                          Μυτιλήνη, 21/8/2012
                                                                                  Αριθμ.Πρωτ: 1641
 
 
ΘΕΜΑ: «Αποτύπωση οικονομικής & διοικητικής κατάσταση του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου».
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
 
 όπως γνωρίζεται με το αριθμ. 619/18-4-2011 ΦΕΚ συστάθηκε το Ν.Π.Δ.Δ  «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» με αρμοδιότητες Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, το οποίο αποτελείται  από τη συνένωση είκοσι ενός νομικών προσώπων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων της Λέσβου. Το πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελεί  το νομικό πρόσωπο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βρεφών – νηπίων, γερόντων, απόρων ανασφάλιστων πολιτών, αποτελεί ειδικά στις μέρες της κοινωνικής- οικονομικής κρίσης που διανύουμε σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα, παρά τις αντιξοότητες που συνεχώς αντιμετωπίζουμε.
Ειδικότερα κατά την συγχώνευση και την παραλαβή των παραπάνω νομικών προσώπων διαπιστώθηκαν περίπου 1.400.000,00€ οφειλές σε προμηθευτές – δικαστικές αποφάσεις – ασφαλιστικές εισφορές – δόσεις τοκοχρεολυτικές δανείων που είχαν συναφθεί, ανεξόφλητα ενοίκια ετών κ.τ.λ, με αποτέλεσμα να καθιστούν το νομικό πρόσωπο σε ακόμα δυσμενέστερη  οικονομική κατάσταση.        
Τονίζεται ότι το νομικό πρόσωπο φιλοξενεί περίπου εξακόσια   βρέφη  και νήπια και συμβάλλει καθοριστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των μικρών δημοτών μας με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντας όλες τις προβλεπόμενες παροχές στο καλύτερο και μέγιστο βαθμό  παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την έλλειψη προσωπικού. 
Παράλληλα η κοινωνική μέριμνα από πλευράς της λειτουργίας του νομικού προσώπου εκδηλώνεται με την εφαρμογή ενός προγράμματος  σίτισης απόρων περίπου σαράντα συνδημοτών μας- δυστυχώς μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης-, εξασφαλίζοντας πλήρως τα κύρια γεύματα της ημέρας δίνοντας ανακούφιση, φροντίδα και αξιοπρέπεια σε άτομα που μαστίζονται από την οικονομική κρίση ώστε να μην φτάσουν στα όρια της εξαθλίωσης. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι ανάγκες σίτισης είναι πλέον αναγκαίες για όλη την Λέσβο. Έχουμε καταγράψει 150 οικογένειες σε όλη την Λέσβο, που κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε! Όμως οικονομικά δεν έχουμε την δυνατότητα επέκτασης του συσσιτίου μας! Συγχρόνως λειτουργούμε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, βασιζόμενοι σε εθελοντές- μέχρι πότε άραγε;-, για δωρεάν ιατρική  και φαρμακευτική περίθαλψη απόρων και ανασφάλιστων συνδημοτών μας.
Επιπλέον με την συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε όλο το Δήμο Λέσβου προσφέρεται σε αδύναμα και φιλάσθενα ηλικιωμένα άτομα- περίπου 1200 ωφελούμενοι- ,η κατ οίκον φροντίδα στο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί τόσο από ιατρικής όσο και από κοινωνικής πλευράς, εξασφαλίζοντας ένα μίνιμουμ αξιοπρεπές περιβάλλον διαβίωσης στην ευαίσθητη αυτή ομάδα. Σημειώνεται εδώ ότι η έλλειψη μέριμνας από πλευράς του κρατικού μηχανισμού ώστε να εξασφαλίζει εγκαίρως στα απασχολούμενα 80 άτομα του προγράμματος την μισθοδοσία τους και τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ( είδη φαρμακείου – πετρέλαιο κίνησης οχημάτων κ.τ.λ) αποτελεί τροχοπέδη στην ολοκληρωμένη λειτουργία του προγράμματος, το οποίο χάρη στην ανθρωπιά και την καρτερικότητα των απασχολούμενων λειτουργεί. Μέχρι και σήμερα χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων καλούνται οι εργαζόμενοι  και οι ανάδοχοι του προγράμματος να υπογράψουν συμβάσεις χωρίς την εξασφάλιση των όρων νομιμότητας που απαιτούνται από το δημόσιο λογιστικό, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του και τους απασχολούμενους σε αυτό παραβλέποντας το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείται στον τομέα αυτόν.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και ως προς την λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, μη έχοντας την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, όπως γιατρού, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, οικογενειακών βοηθών κ.λ.π με αποτέλεσμα τα ΚΑΠΗ- δηλαδή τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων – να έχουν καταντήσει Δημοτικοί καφενέδες! Έτσι ένα μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, περίπου 8.000 μέλη δεν έχουν τις αναγκαίες τουλάχιστον παροχές των ΚΑΠΗ, αν και ως γνωστόν είμαστε ένας τόπος γερόντων, δυστυχώς!
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν τα αποτελέσματα της λειτουργίας του Καλλικράτη (ν.3852/2010) που δημιούργησε θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία επιτείνονται ακόμη περισσότερα λόγω των αναγκαστικών μειώσεων των χρηματοδοτήσεων εξαιτίας της έκτακτης οικονομικής κρίσης.
Δεδομένου ότι οι Δήμοι και τα νομικά πρόσωπα λειτουργούν ως στυλοβάτες των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται από την φτώχεια και προκείμενου να αποτελέσουν μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα τις κρατήσει ζωντανές, πρέπει να εφαρμοστεί μια τέτοια οικονομική πολιτική που θα παρέχει κίνητρα ώστε να επιλύονται θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα.
Στο σημείο αυτό αναφέρομαι κύριε Δήμαρχε στην τακτική οικονομική επιχορήγηση που λαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα από τους ΚΑΠ των Δήμων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθότι στην ουσία κάθε μήνα δίνεται αγώνας για να την εξασφάλιση της μισθοδοσίας και των λειτουργικών αναγκών. Πρόσφατα λόγω των περικοπών των ΚΑΠ, έγινε περικοπή και προς τον Οργανισμό μας κατά 650.000,00 ευρώ από τον Δήμο, από τα 3.800.000,00 που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του  ως επιχορήγηση προς το Ν.Π.Δ.Δ μας, όταν τα προϋπολογισθέντα έξοδα μας είναι 6.781.427,23!
Ως εκ τούτου:
Η σύσταση γιγαντιαίων νομικών προσώπων που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο απαιτεί να υπάρχει απ’ ευθείας οικονομική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού ως γνωστόν διαθέτουμε ανεξάρτητη λογιστική και ταμειακή υπηρεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη  λειτουργία τους. 
Επιπλέον λόγω των οφειλών που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν οξύνεται το οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να μεριμνήσει ΑΜΕΣΑ ο κρατικός μηχανισμός με έκτακτη οικονομική  επιχορήγηση, ούτως ώστε να καλυφθούν τα χρέη του παρελθόντος για να μπορέσουν  τα νομικά πρόσωπα να αποτελέσουν βραχίονες για την εφαρμογή μιας πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας.  
Αναμφίβολα όπως και εσείς γνωρίζετε, μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η αγωγή και η εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Σήμερα στο Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» λειτουργούν δεκαοκτώ (18) Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, με 69 άτομα μόνιμο προσωπικό, οι οποίοι φιλοξενούν περίπου 600 βρέφη και νήπια.
Στην αρχή του 2011 υπεβλήθησαν από τα πρώην Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λέσβου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, τα οποία συνοψίζονται στις εξής ειδικότητες:
20 άτομα Βρεφονηπιοκόμοι, 13 άτομα Προσωπικό Καθαριότητας, 11 άτομα Μαγείρων ΣΥΝΟΛΟ:68 άτομα (αν συνυπολογισθεί και το βοηθητικό προσωπικό βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, οδηγοί κ.λ.π.) καθώς επίσης και το προσωπικό των ΚΑΠΗ.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα του έτους 2010, υφίσταται ανάγκη ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Νομικού Προσώπου και την εξυπηρέτηση των δημοτών μας να πληρωθούν οι κενές θέσεις προσωπικού με μόνιμο προσωπικό.
Είναι γεγονός ότι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας έχουν πολύχρονη και σημαντική προσφορά στο θεσμό της προσχολικής αγωγής και αποτελούν ένα καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο και ένα δυναμικό σύστημα πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης.
  Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά δημιουργείται η ανάγκη για αλλαγές και βελτιώσεις τόσο στην ποιότητα παιδαγωγικών υπηρεσιών, όσο και στην διευκόλυνση της ελληνικής οικογένειας. Σε κάθε όμως αλλαγή που συντελείται ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής, είναι απαραίτητο να κυριαρχεί η φιλοσοφία ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε παιδιού.    Οι Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν το πρώτο οργανωμένο σχολικό περιβάλλον που απαντάει στην ανάγκη του παιδιού για αγωγή και εκπαίδευση μέσα από την διαλεκτική παιδιού-παιδαγωγού-περιβάλλοντος.  Χρέος και καθήκον όλων μας είναι να ενσκήψουμε με ευαισθησία στα διαχρονικά προβλήματα - έλλειψη πόρων (υλικών, χρηματικών, και ανθρώπινων), ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, υπεράριθμα παιδιά στις τάξεις, συμβασιούχοι παιδαγωγοί,  συγχωνεύσεις στις δομές κοινωνικής πρόνοιας - που ταλανίζουν τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και δρουν ως σκόπελοι στην επίτευξη του αρχικού σκοπού τους. 
  Κατόπιν όλων αυτών: Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε και προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών:
Α) Να εξαιρεθούμε από την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς με τις μειωμένες εγκρίσεις θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, δε θα είναι δυνατό να επανδρωθούν οι Παιδικοί Σταθμοί με το απαιτούμενο προσωπικό, με συνέπεια να κλείσουν τμήματα ή και ολόκληρες μονάδες, γεγονός που θα επιφέρει αναταραχή σε εκατοντάδες οικογένειες συνδημοτών μας.
Β) διεκδικήσετε την ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ οικονομική επιχορήγηση μας από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι από τους ΚΑΠ του Δήμου.
Γ) Την ΕΚΤΑΚΤΗ επιχορήγηση μας προς εξόφληση παλαιών οφειλών, αφού η αδυναμία μας εξόφληση τους ,δημιουργεί άρνηση προσέλευσης προμηθευτών- ενδιαφερομένων σε διάφορους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εφοδιάσουμε τους Παιδικούς με προμήθειες.  
Δ) Την στελέχωση των ΚΑΠΗ με το αναγκαίο προσωπικό.
Ε) Και, επιτέλους την εξασφάλιση και έγκαιρη εκταμίευση των πόρων που αφορούν το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».
                                               Μετά Τιμής
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ.
«Κ.Π.&Α.Δ.Λ.»
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΗ
 

Μοιράσου το άρθρο!