Κοινωνία

09/01/2023 - 15:05

Αύριο, ξεκινά στη Λέσβο «η μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη»

Τα ελληνικά δικαστήρια δικάζουν ανθρώπους γιατί προσέφεραν σε πρόσφυγες φαγητό, νερό και κουβέρτες.

Ξεκινά αύριο στη Λέσβο η δίκη των διασωστών Seán Binder και Sarah Mardini. Όπως αναφέρεται σε κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Seán, εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης, και η Sarah, Σύρια προσφύγισσα και ακτιβίστρια, η ιστορία της οποίας ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες», δικάζονται μαζί με άλλα 22 άτομα από τη ΜΚΟ Έρευνας και Διάσωσης στην οποία εργάστηκαν εθελοντικά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία -η οποία έκανε έκκληση να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος των διασωστών χωρίς να εισακουστεί- «αντιμετωπίζουν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες/-στριες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα».

«Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Sarah, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Seán Binder.

Ο Nils Muižnieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η Sarah και ο Seán έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει καθένας από εμάς αν βρισκόταν στη θέση τους. Το να βοηθούν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε μια από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαδρομές στην Ευρώπη και να τους συνδράμουν στην ακτή δεν είναι έγκλημα. Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση».

Όταν η Sarah και ο Seán συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018, πέρασαν περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Η επικείμενη δίκη αφορά κατηγορίες για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας, οι οποίες είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης.

Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, σχετικά με κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή 20 ετών. Η έρευνα παραμένει ανοιχτή για πάνω από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζωή τους έχει ανασταλεί.


Ιστορικό


Sarah Mardini
Η Sarah, με καταγωγή από τη Συρία, έφτασε στη Λέσβο ως προσφύγισσα το 2015. Όταν η μηχανή του σκάφους στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη, η Sarah και η αδελφή της η Yusra έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο. Η Yusra συνέχισε με την κολύμβηση, μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα Προσφυγισσών/-ύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιστορία των αδελφών ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες».

Η Sarah επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και συνέχισε να εργάζεται εθελοντικά σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, όπου γνώρισε τον Seán. Τώρα ζει και σπουδάζει στο Βερολίνο.


Seán Binder

Ο Seán Binder, Γερμανός πολίτης που μεγάλωσε στην Ιρλανδία, είναι πιστοποιημένος δύτης διάσωσης που πέρασε χρόνο διασώζοντας μετανάστριες/-ες και πρόσφυγες στη θάλασσα της Λέσβου, ένα από τα σημαντικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη. Σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο.
 



Η δίκη, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου στη Λέσβο στις 10 Ιανουαρίου, είχε ήδη αναβληθεί τον Νοέμβριο του 2021 για διαδικαστικούς λόγους. Αναμένεται ότι η δίκη θα χρειαστεί εβδομάδες ή ενδεχομένως και μήνες για να ολοκληρωθεί.


H ανάρτηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου


«Ήρθαμε στην Λέσβο για δυο δίκες ορόσημο.

-Αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα 09/1, είναι το εφετείο του πολιτικού πρόσφυγα από τη Σομαλία, Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση, ενώ έσωσε 31 ανθρώπους όταν η βάρκα που τους μετέφερε στην Λέσβο βούλιαξε λίγο πριν την ακτή.

Ο Μοχάμαντ αναγκάστηκε να πιάσει το τιμόνι για να σώσει τη ζωή του και των υπολοίπων όταν ο διακινητής τους εγκατέλειψε στην μέση της θάλασσας. Τον δικάζουν ως διακινητή. Ίδια ιστορία με τον Αμίρ και Ακίφ.

-Την Τρίτη, 10/1, ξεκινάει στην Λέσβο η μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος διώκει την κολυμβήτρια- διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς. Πρόκειται για παγκόσμιο διασυρμό.

Έχετε δει την ταινία του Netflix, «Τhe Swimmers»; Είναι η αληθινή ιστορία δύο κοριτσιών από τη Συρία που τον Αύγουστο του 2015 δραπέτευσαν από την χώρα τους.

σ


Στα ανοιχτά του Αιγαίου, η βάρκα τους έπαθε βλάβη, αυτές βούτηξαν στη θάλασσα κι έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους, τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο της Λέσβου. Πήραν άσυλο στην Γερμανία και μετά από 1 χρόνο, η μια αδερφή, η Σάρα Μαρντίνι, επέστρεψε στην Λέσβο ως εθελόντρια.

Εκεί λοιπόν το ελληνικό κράτος την συνέλαβε και την δικάζει ως κατάσκοπο και διακινήτρια. Ακούγεται ως τρολιά, αλλά δυστυχώς είναι ο τραγέλαφος της ελληνικής πραγματικότητας.

Συγκατηγορούμενοι της Σάρα, είναι ο Seán Binder, ο Νάσος Καρακίτσος και 21 εθελοντές και μέλη διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Διώκονται για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας τα οποία είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη για κακουργήματα όπως διακίνηση ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.ά.

‼️Το έγκλημα τους είναι ότι έδιναν φαγητό, νερό και αλουμινοκουβέρτες στους πρόσφυγες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου. Επίσης, έκαναν διασώσεις ανθρώπων σε κίνδυνο. Μέγα λάθος.

-Αν έσωζαν Ευρωπαίους δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, μπορεί και να τους παρασημορφορούσαν. Αλλά έσωζαν πρόσφυγες.

Για το ελληνικό κράτος, οι πρόσφυγες δεν είναι άνθρωποι που αξίζει να διασώζονται, αλλά «παράνομοι», «πράκτορες των Τούρκων», και φορείς υβριδικού πολέμου. Εφόσον ο πρόσφυγας είναι ποινικοποιημένη φιγούρα, ποινικοποιούνται και όσοι στέκονται στο πλευρό του.

-Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, ο σκοπός είναι προφανής. Να αδειάσουν τα νησιά από χέρια και από μάτια. Να αδειάσουν τα νησιά από αυτούς που βοηθάνε και μιλάνε.

-Αυτές οι διώξεις δεν έχουν σκοπό να τελεσιδικήσουν, έχουν σκοπό να είναι σε εκκρεμότητα, ώστε να κρατάνε σε ομηρεία τους κατηγορούμενους και να τρομάζουν τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό έκαναν 4 χρόνια να τους καλέσουν σε δίκη. Γι’ αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα κακουργήματα.

Έχεις πιάσει υποτίθεται κατασκόπους της Τουρκίας και τους αφήνεις 4 χρόνια να σουλατσάρουν στην Ευρώπη;

-Ξέρουν πολύ καλά και από το παράδειγμα της Ιταλίας ότι στα δικαστήρια πάντα αθωωνόμαστε. Δεν έχει καταδικαστεί ποτέ κανένας διασώστης ή καπετάνισσα επειδή το να σώζεις ανθρώπινες ζωές είναι μια νομική υποχρέωση που υπερβαίνει κάθε άλλη.

-Δυστυχώς όμως, τα κατάφεραν. Έφυγαν οι οργανώσεις, δεν υπάρχει πλέον ούτε μια διασωστική ομάδα στα νησιά. Δεν υπάρχουν μάρτυρες στο νερό πέρα από τους πρόσφυγες. Το ελληνικό κράτος μπορεί ανενόχλητο να εφαρμόζει τις εγκληματικές τακτικές ανάσχεσης της μετανάστευσης, τα πούσμπακ, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και το πέταγμα ανθρώπων στη θάλασσα.

- Αν οποιοσδήποτε άνθρωπος διώκεται επειδή δίνει νερό και κουβέρτες, αν το να στέκεσαι στο πλευρό των πιο αδικημένων είναι αδίκημα, τότε είμαστε όλοι εγκληματίες και κατάσκοποι!

Δεν θα τους περάσει!

Στο πλευρό όλων των κατηγορούμενων μέχρι το τέλος!

Θα είμαστε εκεί ως μάρτυρες υπεράσπισης και αλληλέγγυοι
».

 

-----

δ

Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής δράσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 Το 2022 έφυγε για την χώρα μας με διώξεις ενάντια σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το 2023 ξεκινά με τη δίκη κατά εθελοντών και εργαζομένων σε οργάνωση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εκτίθεται διεθνώς για τις εκατοντάδες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την χώρα μας, το 2022 έκλεισε με την απαγγελία κατηγοριών για τη «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών» σε εκπροσώπους οργανώσεων που πολλάκις έχουν ενημερώσει δημόσια τις αρχές για την ανάγκη προστασίας προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι διώξεις αυτές έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για ανθρώπους που «ενοχλούν» την κυβερνητική γραμμή και είμαστε σίγουροι ότι η αλήθεια θα λάμψει στη δικαιοσύνη.

Αύριο 10 Ιανουαρίου, θα εκδικαστεί στη Μυτιλήνη η υπόθεση για τις κατηγορίες, οι οποίες έχουν απαγγελθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη κατά 24 εργαζόμενων σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που δραστηριοποιείτο στη Λέσβο το 2018. Ελπίζουμε αυτή τη φορά επιτέλους η δίκη να διεξαχθεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη.  Ελπίζουμε επίσης σε αντίθεση με την προηγούμενη δίκη αυτή τη φορά να δοθεί άδεια για να εισέλθει στη χώρα και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η μια εκ των κατηγορουμένων, η Σύρια πρόσφυγας Sarah Mardini. Η Sarah είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως το 2015, όταν είχε φτάσει με την αδελφή της στη Λέσβο, και ως πρόσφυγες βοήθησαν στη διάσωση 18 ναυαγών, όταν το σκάφος που επέβαιναν έπαθε βλάβη. Εκείνες ως δεινές κολυμβήτριες, που προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες, βοήθησαν τους άλλους ναυαγούς που δεν ήξεραν να κολυμπούν. 

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως έτερος κατηγορούμενος, ο Ιρλανδός Sean Binder, που έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο υπό ακραίες συνθήκες για να σώσουν τις ζωές των πιο ευάλωτων ανθρώπων, θα πρέπει να αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ως πρότυπο αλληλεγγύης. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε δυστυχώς είναι να ποινικοποιείται η ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η σωτήρια φροντίδα για μετανάστες και πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής του τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στεκόμαστε σταθερά δίπλα σε όλους όσους σώζουν ή βοηθούν να σωθούν ζωές στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο. Γιατί το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα, να ΜΗΝ σώζεις ζωές, ενώ μπορείς, είναιΗ ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής δράσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.»

 

Χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!