Αύξηση 185% των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα
Νέο υψηλό επίπεδο καταγράφουν οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, μετά την προσφυγική κρίση του 2015-2016, σύμφωνα με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA).
Οι χώρες της ΕΕ έλαβαν ασυνήθιστα πολλές αιτήσεις για άσυλο τους τελευταίους μήνες, τονίζει με ανακοίνωσή του ο EUAA.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2022 οι αιτήσεις έφθασαν περίπου τις 84.500, ένα νέο υψηλό επίπεδο από την προσφυγική κρίση του 2015/2016.
Από την αρχή του 2022, οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει περίπου 564.000 αιτήσεις ασύλου, αυξημένες κατά 62 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός ατόμων που εγκατέλειπαν την Ουκρανία συνέχισαν να ζητούν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τον Αύγουστο, έγιναν περίπου 255.000 εγγραφές για προσωρινή προστασία, σχεδόν αποκλειστικά από Ουκρανούς πολίτες. Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4,6 εκατομμύρια εγγραφές. Συνολικά, οι αιτήσεις ασύλου και οι εγγραφές για προσωρινή προστασία μέχρι στιγμής το 2022 έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια.
Από Αφγανούς και Σύρους οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου
Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου που υπεβλήθησαν τον Αύγουστο στην ΕΕ, προέρχονται από Αφγανούς (περίπου 12.100) και Σύρους (11.900), αριθμός που αυξήθηκε και για τις δύο εθνικότητες κατά 30 % από τον Ιούλιο.
Στους 12 μήνες από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (Αύγουστο 2021), οι Αφγανοί έχουν υποβάλει περίπου 127.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ. Την ίδια περίοδο, οι αιτήσεις ασύλου από τη Συρία αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Τον Αύγουστο, οι Σύροι υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις από τον Οκτώβριο του 2016 και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, οι Σύροι υπέβαλαν περισσότερες αιτήσεις για πρώτη φορά από τους Αφγανούς.
Μια πρόσφατη έκθεση της EUAA διαπίστωσε ότι οι Αφγανοί χρησιμοποιούσαν κυρίως τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ.
Με βάση τα στοιχεία του Frontex, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από Αφγανούς σε αυτή τη διαδρομή έχουν αυξηθεί κάπως τους τελευταίους μήνες, ενώ για τους Σύρους, έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο (κοντά στις 10.000 τον Αύγουστο). Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί Σύροι αιτούντες προέρχονταν από την Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν όλο και πιο αβέβαιες προοπτικές.
Οι Τούρκοι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων τον Αύγουστο (περίπου 4 600), συνεχίζοντας μια ανοδική τάση αφίξεων που καταγράφεται από τον Μάρτιο.
Οι Ινδοί υπήκοοι (4 200) συνέχισαν να υποβάλλουν ραγδαία περισσότερες αιτήσεις, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο (+46 % από τον Ιούλιο) και έγιναν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα.
Ακολουθούν οι Πακιστανοί (3 800), οι Βενεζουελάνοι (3.600), οι Κολομβιανοί (3.500) και οι αιτήσεις από τους Μπαγκλαντές (3.300).
Ως περιφερειακή ομάδα, οι βορειοαφρικανικές χώρες της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και της Λιβύης μαζί αντιπροσώπευαν περίπου 6.400 αιτήσεις τον Αύγουστο, τις περισσότερες καταγεγραμμένες.
Παράλληλα, οι αιτήσεις από ασυνόδευτους ανηλίκους εκτινάχθηκαν σε σχεδόν 4.700 τον Αύγουστο, αυξημένες κατά 28% από τον Ιούλιο και φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ από το 2015. Οι κύριοι παράγοντες της αύξησης αυτής ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Αφγανιστάν (σχεδόν 2 300 τον Αύγουστο, +40 % από τον Ιούλιο) και τη Συρία (1 100, +49 %).
Ελλάδα: Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά 185%
Aύξηση κατά 185% (8.332 άτομα), καταγράφουν οι αφίξεις μεταναστών από 1ης Ιανουαρίου έως τέλος του Οκτωβρίου του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «το 25% των ροών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα κατά το τρέχον έτος αφορούσε σε περιστατικά μεταναστών που εκκίνησαν, κατά πλειοψηφία, από την Τουρκία και είχαν ως τελικό προορισμό την Ιταλία».
Ανέφερε επίσης ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Λιμενικό πραγματοποίησε περί τους 900 έγκαιρους εντοπισμούς ύποπτων σκαφών, αποτρέποντας την είσοδο σε μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Αναφορικά με την εξάρθρωση κυκλωμάτων που οργανώνουν τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών, είπε ότι μόνο την τετραετία 2019-2022, το Λιμενικό έχει προβεί στη σύλληψη 1.000 και πλέον διακινητών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταγράψει μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας 10.074 παράνομες διελεύσεις.
«Η πτωτική αυτή τάση», σημείωσε, «συνεχίστηκε με όμοιο τρόπο και το 2021 σε ποσοστό 53% σε σχέση με το 2020 καταγράφοντας μόλις 4.677 παράνομες διελεύσεις».
Ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι «το σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων του Λιμενικού Σώματος διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Κομισιόν: Επείγουσα ανάγκη για κοινές και ευρωπαϊκές λύσεις
Με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Ocean Viking η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχει νομική υποχρέωση για διάσωση και διασφάλιση των ζωών στη θάλασσα. «Αυτή είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδήγησαν τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση» ανέφερε η Εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Αννίτα Χίπερ.
Η κ. Χίπερ σημείωσε ότι αυτό που λαμβάνει χώρα φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια «την επείγουσα ανάγκη του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο για δομημένες, κοινές και ευρωπαϊκές λύσεις που πρέπει να εφαρμόζονται».
«Προτείναμε το Σύμφωνο πριν από δύο χρόνια και παίρνουμε αυτή την ευκαιρία για να ανανεώσουμε την έκκλησή μας στα κράτη-μέλη και το κοινοβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για την υιοθέτησή του» επισήμανε.
Aπό την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναντ, σημείωσε ότι «η θέση μας μέσα στα χρόνια και αυτές τις μέρες, δεν έχει αλλάξει, ήταν πάντα η ίδια:η προτεραιότητα είναι να φέρουμε τους ανθρώπους στην ασφάλεια. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουν τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό αφίξεων και αναζητούμε ευρωπαϊκή λύση σε αυτό».
ΑΠΕ - ΜΠΕ /euronews