Κοινωνία

16/10/2013 - 17:10

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι της Sprider Μυτιλήνης

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι της Sprider Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Τις ελπίδες τους στην εκποίηση των εμπορευμάτων και του εξοπλισμού που υπάρχει στο κατάστημα της Μυτιλήνης, έχουν εναποθέσει οι 11 εργαζόμενοι του τοπικού υποκαταστήματος των υπό πτώχευση καταστημάτων της αλυσίδας SPRIDER, η οποία ως γνωστόν, έβαλε λουκέτο στις 30 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στο δρόμο περίπου 900 άτομα.
    
Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος της Μυτιλήνης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη προσέφυγαν σε δικηγόρο, ζητώντας νομική υποστήριξη, ώστε να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την ημέρα που η εταιρεία ανέστειλε τις δραστηριότητές τους, οφείλονταν στους εργαζόμενους το 65% του μισθού του Αυγούστου καθώς και ολόκληρος ο μισθός του Σεπτεμβρίου. Το συνολικό ποσό της οφειλής για τους 11 εργαζόμενους της Μυτιλήνης, είναι περίπου 11.074 ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ & ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Η δικηγόρος των εργαζομένων Ελένη Καλλιπολίτη, αναφερόμενη στην υπόθεση και τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει κατ εντολή των εργαζομένων επισήμανε πως αυτό που προέχει στην προκειμένη περίπτωση είναι η διασφάλιση των οφειλόμενων μισθών.
«Η πρώτη κίνηση στην οποία προχωρήσαμε, ήταν η επίσχεση εργασίας με το αιτιολογικό ότι οφείλονται δεδουλευμένα από τους δύο τελευταίους μήνες, το Σεπτέμβριο και το 65% του Αυγούστου. Με την επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πλέον διεκδικούν και μισθούς υπερημερίας έως ότου εκδικασθεί η αγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εταιρεία θα υποχρεωθεί να καταβάλει και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων από τη μέρα που ανέστειλε τις εργασίες της, 1η Οκτωβρίου, έως την εκδίκαση της αγωγής που υπολογίζεται ότι θα γίνει το Μάιο του 2014.
Η δεύτερη κίνηση στην οποία προχωρήσαμε ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, όπου ζητούμε να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, προς εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ζητούμε ακόμη, τον ορισμό 4 ατόμων εκ των εργαζομένων, που θα αναλάβουν ουσιαστικά το ρόλο της φύλαξης των εμπορευμάτων στο κατάστημα στον Καρά Τεπέ. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, πριν μερικές ημέρες καταθέσαμε αίτηση προσωρινής διαταγής, για την απαγόρευση νομικής και πραγματικής μεταβολής της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, έως ότου γίνει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Πράγματι η Ειρηνοδίκης που εκδίκασε την υπόθεση, έκρινε αναγκαία την αποδοχή του αιτήματός μας και εξέδωσε προσωρινή διαταγή, η οποία έχει αναρτηθεί στο κατάστημα της εταιρείας στη Μυτιλήνη».
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων, υπάρχουν στις αποθήκες του καταστήματος της Μυτιλήνης εμπορεύματα, η αξία των οποίων υπολογίζεται στις 40 χιλιάδες ευρώ και τα οποία είναι ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που εκποιηθούν αυτά τα εμπορεύματα σε κάποιο πλειστηριασμό θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 20 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και ο εξοπλισμός του καταστήματος που είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συναγερμός, ράφια, και διάφορα άλλα αντικείμενα αρκετά μεγάλης αξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των 11.074 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για τους μισθούς που τους οφείλονται, διεκδικούν επιπλέον 53.752 ευρώ, που είναι οι μισθοί υπερημερίας μέχρι το Μάιο του 2014.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη τακτική με αυτή των εργαζομένων της Μυτιλήνης ακολουθούν και οι εργαζόμενοι άλλων υποκαταστημάτων της εταιρείας, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν κι αυτοί τα δεδουλευμένα τους.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗ

Οι υποσχέσεις της εταιρείας τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, λίγες εβδομάδες πριν το λουκέτο, ήταν ότι ακόμη και αν η εταιρεία κλείσει, θα δοθούν τα εμπορεύματα στους εργαζόμενους, ώστε να εξασφαλισθούν οι μισθοί τους. Ωστόσο φήμες και πληροφορίες θέλουν τους βασικούς μετόχους της Sprider να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από ασφαλιστικές εταιρείες για τη γνωστή υπόθεση της πυρκαγιάς πέρυσι το Φεβρουάριο σε κεντρικό υποκατάστημα της εταιρείας στην Αθήνα. Η υπόθεση αυτή πήρε απρόβλεπτη τροπή όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σάββα και Αθανασίου Χατζηιωάννου, καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της διοίκησης της εταιρείας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Απήγγειλε, επίσης, κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης, που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.

Μ. Χατζηγεωργίου

 

Πηγή: www.dimokratis.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!