Κοινωνία

16/03/2023 - 16:55

Δυναμική και μαζική η απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη - Με παλμό και η συγκέντρωση στην Καλλονή

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δυναμική και μαζική η απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Πλήθος εργατόκοσμου, γυναικών και νεολαίας, κατέκλυσαν την πλατεία Σαπφούς, βροντοφωνάζοντας, πως αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί.

Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, κατέβηκαν με τα πανό τους, ένωσαν τις φωνές τους, ώστε το «ποτέ ξανά» να γίνει πραγματικότητα.

Η αποφασιστικότητα των απεργών, για υγεία και ασφάλεια σε δομές και μέσα, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, φάνηκε ακόμα και όταν έπιανε βροχή και δεν έφευγε κανένας από την συγκέντρωση.

α
Μυτιλήνη

Χαιρετισμούς έκαναν ο Φώντας Αυγερινός πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, η Έφη Γκίκα μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, ο Νίκος Ιππειώτης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, ο Ελμπάν Ντερβισμπέχαι πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Λέσβου, ο Απόστολος Τζανής μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας ΠΕΟ-ΔΕΥΑ, η Μαρία Μαδυτινού πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και η Αμαλία Γκίκα μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας.

Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Ευσταθίου μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης ιδιωτικών Υπαλλήλων.

 

Στην συνέχεια, ξεδιπλώθηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, και από την προκυμαία κατευθύνθηκε προς τα Κεντρικά Λύκεια, πέρασε από την αγορά και κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, που συστηματικά μεθοδεύεται το κλείσιμο του.

Καθόλα την διάρκεια της πορείας, τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα, με την νεολαία να δίνει έναν ξεχωριστό τόνο.

δ
Μυτιλήνη

 

Με παλμό και η συγκέντρωση στην Καλλονή

Επίσης, πλήθος κόσμο συμμετείχε στην συγκέντρωση στην Καλλονή, ενώ ακολούθησε πορεία μέσα από το κέντρο.

Στην συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής ενώ χαιρέτησαν Τάσος Παπαδόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής,  Μαρία Δρακούλα εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καλλονής, ο Σταύρος Βαξεβάνης αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και 2 μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής.

κ2
Καλλονή

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λέσβου χαιρέτησε  Δημήτρης Κωστόπουλος ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Μαντατής μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. 

δ
Καλλονή

Ο Δημήτρης Ευσταθίου ανέφερε στην ομιλία του:

Είμαστε ξανά εδώ, μια βδομάδα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πλημμύρισε το κέντρο, μετά τη μεγάλη πορεία που ταρακούνησε όλη την πόλη. Αποδείξαμε ότι ο αγώνας μας έχει διάρκεια, έχει παλμό, έχει στόχο. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε, βροντοφωνάζοντας ότι οι ζωές μας έχουν αξία! Δεν είναι κόστος. Και για άλλη μια φορά μας γεμίζει ελπίδα και περηφάνια, η συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών. Γιατί εμείς είμαστε το μέλλον, εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου, εμείς στενάζουμε στη δουλειά, στην ανεργία, στα σπίτια μας, στις μετακινήσεις μας, στις σπουδές μας. Εμείς που μια ζωή δίνουμε, και για να πάρουμε, μοχθούμε και ματώνουμε. Και έρχονται στιγμές που δε δίνουμε μόνο τον ιδρώτα μας και τον πλούτο μας όπως κάθε μέρα αλλά και τη ζωή μας κυριολεκτικά, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στα Τέμπη.

Σήμερα μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερα:

 

  • Υπάρχει λόγος να κινητοποιούμαστε; Ναι υπάρχει! Όχι μόνο για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και γιατί δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα! Και δυστυχώς οι λόγοι για να θρηνήσουμε δυστύχημα στο νησί μας ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝΟΝΤΑΙ! Να ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι:

Τα πλοία δουλεύουν με ανεπαρκές πλήρωμα, ενίοτε με χαλασμένες μηχανές και με πανάκριβο εισιτήριο, χωρίς γιατρούς.

Το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει τραγικές ελλείψεις, αυξάνονται οι καταγγελίες για διαθέσιμα ραντεβού μετά από δύο μήνες λόγω φόρτου και μεθοδεύεται το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης μετά τη συνεχή συρρίκνωσή του.

Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου παραμένει υποβαθμισμένο, και συνεχώς αθροίζονται απαράδεκτα περιστατικά, όπως πρόσφατα με το ατύχημα αγρότη που δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου για να τον μεταφέρει.

Το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου παραμένει ανύπαρκτο, και μας έχουν χορτάσει μακέτες.

Οι ελλείψεις φωνάζουν στα  Κέντρα Υγείας, σε Καλλονή, Πλωμάρι, Άντισσα. Κανένα κέντρο υγείας δεν έχει καρδιολόγο και ακτινολόγο, χώρια τις υπόλοιπες ελλείψεις που κάνουν τους γιατρούς λάστιχο από χωριό σε χωριό, ενώ δεν υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ σε σημεία άμεσης δράσης για τη Δυτική Λέσβο, με πλήρη επάνδρωση.

Υπάρχει ζήτημα με την ασφάλεια των λιμανιών και το δέσιμο των πλοίων, όπως έγινε πρόσφατα ξανά στον Άη Στράτη.

Το Μιχαλέλειο Γηροκομείο στο Πλωμάρι λειτουργεί με το στανιό, με ασθενείς και εργαζόμενους στον αέρα, παρά την ηρωική προσπάθεια των κατοίκων, των σωματείων και των εργαζομένων.

Η  αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, είναι ανύπαρκτη και οι ελλείψεις στην πυροσβεστική τεράστιες, όπως το ζήσαμε και στις πυρκαγιές, ενώ η Βρίσα στέκει ακόμα εγκαταλειμμένη και επικίνδυνη.

Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τις σχολικές μονάδες, τάξεις που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ μέσα στην αυλή, σοβάδες που πέφτουν από το ταβάνι, παλιά και ακατάλληλα κτήρια που ανάθεμα και αν ξέρει κανείς από πότε έχουν να ελεγχθούν.

Οι φοιτητές στις ώρες αιχμής στοιβάζονται μέσα στα λεωφορεία για να πάνε στο πανεπιστήμιο σε ακατάλληλες συνθήκες.

 

  • Ας σκεφτούμε όμως καλύτερα και το ερώτημα που θέτει καλοπροαίρετα ο λαός μας. Υπάρχει λύση; Ναι ΥΠΑΡΧΕΙ!

Η λύση είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας. Η διεκδίκηση και όχι η μοιρολατρία. Η σταθερή ανάδειξη των προβλημάτων μας. Την κατάντια σε μέσα και υποδομές την έφερε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Αντίθετα οι αγώνες μας την εμπόδισαν και την  εμποδίζουν.

Ας θυμηθούμε ένα στιγμιότυπο: Όταν η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ το Φλεβάρη του 2020, ποιος τα έστειλε τροχάδην πίσω από εκεί που ήρθαν; Κάποια άλλη κυβέρνηση; Δε νομίζουμε.. Κάποιος υπουργός;; Πάλι δε νομίζουμε… Μήπως ήταν ο ξεσηκωμός του Λεσβιακού λαού! Ναι αυτός ήταν και το ξέρουν ΟΛΟΙ! Αυτό χρειάζεται λοιπόν! Ξεσηκωμός  στην πόλη και τα χωριά, στους εργαζόμενους και τη νεολαία! Στα σχολεία και το πανεπιστήμιο! Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, γιατί όλων των νεκρών γίναμε η φωνή και μαζί και όλων των ζωντανών που θέλουν να νικήσει η ζωή και όχι τα κέρδη των λίγων! Γι’ αυτό είμαστε και θα είμαστε ξανά εδώ, διεκδικώντας αυτά που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε, αυτά που εν έτει 2023 θα έπρεπε να είναι λυμένα, όμως θυσιάζονται στο βωμό του κόστους.

 

  • Ας σκεφτούμε και κάτι άλλο: Είναι παντοδύναμοι οι λίγοι, οι κυβερνήσεις τους, και τα κόμματα των κερδών; ΟΧΙ! ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ!

Γιατί τα κλαψουρίσματα και οι ψευτοσυγγνώμες τους δε συγκίνησαν κανέναν. Δεν εμπόδισαν το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, δεν εμπόδισαν τον αγώνα απ άκρη σ άκρη σε όλη τη χώρα.

Δεν εμπόδισαν τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν και ας έβγαλαν παράνομη την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση οι άθλιοι.

Δεν εμπόδισαν τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους και να βγουν στο δρόμο, η καταστολή με τη σύλληψη προέδρου 15μελούς σε γυμνάσιο στην Πάτρα αλλά και ορισμένων διευθυντών εδώ στη Μυτιλήνη.

Δεν εμπόδισαν τους φιλάθλους να αναρτήσουν πανό στα γήπεδα.

Δεν εμπόδισαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΛ να κινητοποιηθούν ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και στο πλήγμα των συμφερόντων τους.

Δεν εμποδίστηκαν οι φοιτητές από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν στο πανεπιστήμιο ησυχία και σιωπή, και να μην λειτουργούν οι σύλλογοι, τα διοικητικά συμβούλια.

Παρότι και σήμερα κυβέρνηση και κόμματα των κερδών, έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να αποτύχει η απεργία και η συγκέντρωση. Μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου, θυμήθηκε να βάλει σήμερα την άσκηση πυρασφάλειας.

Αν ήταν παντοδύναμοι να το λέγανε στα ΙΣΑ! Αντίθετα, φοβούνται τους απεργούς! Φοβούνται τη λαϊκή οργή γιατί μόνο αν αυτή γίνει αγώνας, ανατρέπει και τις πιο άθλιες αποφάσεις τους. Φοβούνται το λαϊκό ποτάμι και θέλουν να το ενσωματώσουν. Γι αυτό κάποιοι πονηρούληδες, που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γιατί κυβέρνησαν και πέρασαν αντιλαϊκά μέτρα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ξαναπλασάρουν την αλλαγή κυβέρνησης για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Όλοι τους προσφέρουν από το πόστο τους, τις υπηρεσίες τους στο σύστημα των κερδών. Και το μίσος τους προς την εργατική οργή και πάλη δεν κρύβεται. Ούτε από τον Πορτοσάλτε, ούτε από τα παπαγαλάκια τους, ούτε από τους πρόθυμους να συγκυβερνήσουν μεταξύ τους για να ξανακάτσουν στο σβέρκο μας.

Οι κυβερνήσεις τους δουλεύουν για τους εφοπλιστές όχι για εμάς. Για τις τράπεζες, τους βιομήχανους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όχι για τους λαούς. Για τα συμφέροντα αυτών έφεραν μνημόνια, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων. Για τα συμφέροντα αυτών απελευθέρωσαν την ενέργεια και το σιδηρόδρομο. Για τα συμφέροντα των λίγων καταδικάζουν εμάς τους πολλούς στην ακρίβεια και τη φτώχεια, δε δίνουν πτυχίο σε φοιτήτρια στη Θεσσαλία γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει χαράτσι στην εστία. Για τα συμφέροντα των λίγων, όλες οι κυβερνήσεις έστρωναν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, βάζοντας τις εταιρείες ύδρευσης στο χρηματιστήριο, κάνοντας τες να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.

κ4
Καλλονή

Γι’ αυτά τα συμφέροντα, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ιδιωτικοποιούν ακόμη και το παιδοογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία της Αθήνας! Τόση είναι η ευαισθησία τους! Τόσο πολύ υπολογίζουν τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών!

Γι’ αυτό φίλοι και φίλες το πιο ωραίο QUIZ των ημερών είναι: Βρες την κυβέρνηση που κατάργησε έστω και ένα νόμο της προηγούμενης. Βρες την κυβέρνηση που άνοιξε τα νοσοκομεία που έκλεισε η προηγούμενη. Βρες την κυβέρνηση που ενίσχυσε εργάτες και αγρότες και όχι τους εφοπλιστές. Βρες την κυβέρνηση που δεν ψήφισε μνημόνιο. Βρες την κυβέρνηση που δεν είναι με το νέο υπερμνημόνιο που λέγεται ταμείο ανάκαμψης. Βρες την κυβέρνηση που επί των ημερών της δε θρηνήσαμε τραγωδία και εκατόμβες νεκρών.

Η απάντηση γνωστή. Έτσι κι εμείς, τους δίνουμε τη δική μας απάντηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μέχρι να πάρουμε ότι χάσαμε πίσω! Μέχρι να έχουμε υγεία και παιδεία για εμάς. Μέχρι να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιλαϊκό νόμο. Μέχρι να έχουμε πραγματικά σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, φθηνές για όλο το λαό. Μέχρι να σωθεί οριστικά ο λαός από το λαό, γιατί το σώσιμο από τους σωτήρες το βιώσαμε πολύ σκληρά. Όχι άλλο πόνο και θυσίες για τα κέρδη τους. ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ. ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ. ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ.

Όλοι στα σωματεία και τους συλλόγους μας. Όλοι στις επιτροπές αγώνα. Όλοι στη διεκδίκηση για υγεία και ασφάλεια σε μέσα και υποδομές. Χαιρετίζουμε ξανά τους διαδηλωτές που πλημμύρισαν τη χώρα. Χαιρετίζουμε τους διαδηλωτές που κάνουν μια μεγάλη συγκέντρωση στην Καλλονή και στη Μύρινα αυτή τη στιγμή. Για κάθε Βάιο, Αγάπη και Κλαούντια που δεν έφτασε ποτέ, θα φτάσουμε ως το ΤΕΛΟΣ. Καλούς αγώνες!».

 

Ο Σταύρος Μαντατής ανάμεσα σε άλλα τόνισε στην ομιλία του:

«Σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε εδώ, ότι ο αγώνας μας έχει διάρκεια, έχει παλμό, έχει στόχο. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε, βροντοφωνάζοντας ότι οι ζωές μας έχουν αξία! Δεν είναι κόστος. Και για άλλη μια φορά μας γεμίζει ελπίδα και περηφάνια, η συμμετοχή αγροτών, εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών. Σήμερα ταυτόχρονα σε Καλλονή και Μυτιλήνη κάνουμε πράξη το σύνθημα: Ορθώνουμε φωνή σε όλο το νησί αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί.

Και όταν λέμε καμία συγκάλυψη, το εννοούμε! Γι αυτό λοιπόν χωρίς υπεκφυγές και συνθηματολογία που αποκόπτεται από την αναζήτηση και  κατάδειξη των ευθυνών και των αιτιών δε θα σιωπήσουμε. Αυτό το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών είμαστε η φωνή!

Να ξέρουν οι πάντες και ειδικά οι νέοι, ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, για την απελευθέρωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών. Έχουμε και λέμε:

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ 2009: Σπάει τον ΟΣΕ σε εταιρείες.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ –ΠΑΣΟΚ 2013: Τρέχει την ιδιωτικοποίηση για μεταφορές που θα έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2016: Διαχωρίζει τη διαχείριση και την υποδομή από το μεταφορικό έργο. Πουλάει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική εταιρεία για 45 εκατομμύρια.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 2018: Φορτώνει 14 δις χρέος στο ελληνικό κράτος, από το χρέος του ΟΣΕ. Εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και οι σιδηρόδρομοι μένουν με το 1/3 του προσωπικού τους. Καθιερώνεται η 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 2019: Ολοκληρώνεται η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 22,5 εκατομμύρια, με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ την Οδηγία της ΕΕ, για πλήρη απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 2022: Ολοκληρώνεται το σπάσιμο ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Επεκτείνεται για δέκα χρόνια η σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 500 εκατομμύρια.

 

Φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούνε τώρα, χωρίς να είναι ίδιοι, γιατί υπηρέτησαν την ίδια στρατηγική σε κατάλληλο χρόνο με κατάλληλο τρόπο.  

Ο υπαίτιος είναι συνολικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ως πεδίο κερδοφορίας και αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η ασφάλεια των επιβατών μετατρέπεται σε κόστος και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μόνο το 2021 στην ΕΕ καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκαν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιο «μεγάλο δυστύχημα που έρχεται», όπως προειδοποιούσε η ΔΕΣΚ με ανακοίνωση 7 Φεβρουαρίου. 

 

Στα αλήθεια υπάρχει σήμερα προοδευτικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, ανάπτυξη που δίνει ζωή στα χωριά της υπαίθρου, αν σ’ αυτή την ανάπτυξη εξαιρούνται οι αγρότες, οι παραγωγοί του αγροτοδιατροφικού πλούτου; Εκτός αν θεωρούν ανάπτυξη το κέρδος μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζεται στη ζημιά των αγροτών. Επειδή τα συμφέροντα παραγωγών και μονοπωλίων δεν ταυτίζονται. Τα μονοπώλια και οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί μεταξύ τους αγοράζουν φτηνά την πρώτη ύλη. Ο ανταγωνισμός τους προκαλεί ακρίβεια και ανατιμήσεις στα προϊόντα που φτάνουν ακριβά στο ράφι του καταναλωτή αλλά και αυξήσεις στο κόστος παραγωγού.

Κάθε νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι ένας νέος «κόφτης». Οι αγρότες καλούνται να ζήσουν με επιδοτήσεις που μετατράπηκαν σε επιδόματα. Ακόμα και έκτακτες αποζημιώσεις που δίνονται κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος παιρνάνε από «χίλια μύρια κύματα» τεχνικών λαθών έως ότου καταβληθούν. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη καταβολή της αποζημίωσης για τις ζωοτροφές. Επίσης από την πίεση του αγροτικού κινήματος καταφέραμε την επιστροφή Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αυτή που μας έκοψαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  όταν ψήφιζαν μαζί το 3ο μνημόνιο. Ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανά δοθεί «εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες». Την ίδια στιγμή όμως μπουκώνουν κάθε χρόνο εφοπλιστές και κλινικάρχες με 370 εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και ΕΦΚ στα καύσιμα. Βεβαίως έχουμε και την πολύπροβαλλόμενη αποζημίωση για την ακαρπία του λεσβιακού ελαιώνα ένα αίτημα που προέβαλαν συνεχώς οι αγρότες μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Αν και είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά η «άμεση» καταβολή της από τον Νοέμβρη φτάσαμε στον Μάρτη. Ο αγροτικός κόσμος «το έχει τούμπανο» και οι κυβερνητικοί «κρυφό καμάρι» ότι «θα την βάλλουν λίγο πριν τις εκλογές για να δείξουν ότι βάζουν χρήματα». Αφενός για να αφήσουν την εντύπωση στους ανθρώπους των πόλεων ότι οι αγρότες είναι αποδέκτες παχυλών επιδοτήσεων δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό αλλά και να φτιάξουν το προφίλ των οικονομικών παροχών. Χρησιμοποιώντας την και ως μορφή πίεσης για εξαγορά ψήφων αδιαφορώντας την αγωνιώδη αναμονή της από τους αγρότες.

ε
Καλλονή

Ο αγρότης όμως χρειάζεται σήμερα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα όχι με τη μορφή ελεημοσύνης κάθε χρόνο, αλλά ως αντιστάθμισμα και αναγνώριση της επένδυσης σε κόπο και χρήματα που απαιτείται για την παραγωγή τους. Χρειάζεται για να μπορεί να συνεχίσει να παράγει κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα που να εξασφαλίζουν ένα περιθώριο κέρδους για να μπορεί να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του δραστηριότητες. Χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε όλες τις νόσους και τους φυσικούς κινδύνους με άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.  Ο αγρότης έχει ανάγκη έργα υποδομών όπως για παράδειγμα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα εξασφαλίζουν την κάλυψη άρδευσης σε κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες. Ειδικά τώρα με την παρατεταμένη ανομβρία και λειψυδρία που έχει σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδροφόρος ορίζοντας στη Λέσβο. Έχει ανάγκη επίσης από έργα προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη επιδότησης στις ζωοτροφές, αναβάθμισης των βοσκήσιμων γαιών και επάρκεια κοινοτικών βοσκοτόπων για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην ενιαία. Τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή όπως και στους γεωργούς μόνιμων ή εποχιακών καλλιεργειών. Τη στελέχωση κτηνιατρείων με μόνιμο προσωπικό και την κρατική αρωγή στην φαρμακευτική πρόληψη και καταπολέμηση ζωονόσων.  Οι αλιείς έχουν ανάγκη από κρατικό φορέα ασφάλισης. Οι μελισσοκόμοι έχουν ανάγκη από ένα ευνοϊκό καθεστώς διάθεσης και εμπορίας του μελιού με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις- νοθείες των εμπόρων – εισαγωγέων και τη χορήγηση ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους παραγωγούς.  Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και η εξέλιξη της επιστήμης ώστε να αναβαθμιστεί τόσο η εργασία του αγρότη όσο και η αγροτική παραγωγή. Με συστήματα πρόληψης φυσικών καταστροφών αλλά και τηλ-εφαρμογών. Να υπάρξει κρατική μέριμνα για την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών στη χρήση τους αλλά και σε κτηνιατρικά, γεωπονικά θέματα, κοινοτικά, εθνικά προγράμματα  και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. 

Όλα αυτά και πολλά ακόμα δίκαια αιτήματα για τα οποία διεκδικούν οι αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους. 

 

Δίνουμε συνεχεία στον αγώνα μας με την εκδήλωση μνήμης για τον ηρωικό ξεσηκωμό του Κιλελέρ που θα γίνει την Κυριακή 19 Μάρτη στη Κάπη στο παραλήπτριο του συνεταιρισμού».  

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee