Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας των προσφύγων σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των προσφύγων, ως συνέπεια της κατάστασης με τον κορονοϊό, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σχετική ανακοίνωσή της.
Η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαίτερα, ότι χάνοντας το μεροκάματο και τα μέσα βιοπορισμού τους, πολλοί πρόσφυγες οδηγούνται σε ψυχοκοινωνική δυσχέρεια. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι πλέον κάποιοι αναφέρουν περιστατικά αυτοτραυματισμών λόγω της πίεσης αυτής.
«Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι ο φόβος μετάδοσης του ιού, τα μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις, η αδυναμία βιοπορισμού και η αβεβαιότητα για το μέλλον», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
Για τους πρόσφυγες που είχαν επίσης αναζητήσει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινότητά τους, τις κοινωνικές επαφές ή την τήρηση της θρησκευτικής λατρείας, τα μέτρα τήρησης σωματικής απόστασης και περιορισμού της μετακίνησης επηρεάζουν επίσης την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική πίεση.
Τα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού επηρεάζουν και αυτά τη διαθεσιμότητα της βοήθειας, καθώς το διαθέσιμο προσωπικό έχει μειωθεί, οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες, ενώ πολλές ομαδικές δραστηριότητες που απαιτούν προσωπική επαφή έχουν ακυρωθεί κλπ.
Για τους παραπάνω λόγους, η Υ.Α. ζητά να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της ανταπόκρισης στον κορονοϊό.
Από τη μεριά της η ΥΑ, προσπαθεί, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, να ενισχύσει την παροχή ψυχικής στήριξης στις προσφυγικές κοινότητες. Μεταξύ άλλων, παρέχει κατάρτιση στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης σε εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, σε προσωπικό διαχείρισης των καταυλισμών, εθελοντές που έχουν επαφή με τις κοινότητες και προσωπικό των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας. Επίσης, ορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας γίνονται πλέον από απόσταση, μέσω πολύγλωσσων τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας ή και μέσω διαδικτυακών συνεδριών.