Κοινωνία

07/07/2018 - 16:51

Γιατί ο Βασίλης Τεντόμας θα βάλει γράβατα ;

«Επειδή έμαθα να τηρώ τις υποσχέσεις μου, έστω και αν αυτές δεν γίνονται δημόσια, αλλά ανάμεσα σε φίλους και φίλες, την Δευτέρα (και μόνο για μια μέρα βέβαια...) θα πάω στο γραφείο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) φορώντας γραβάτα» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Τεντόμας, συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12ης Ιουλίου 2017 στη Λέσβο. Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 130 του 1979 για κατά παρέκκλιση δόμηση των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα λόγω φυσικών καταστροφών. Γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανακατασκευή των «κόκκινων» κατεδαφιστέων σπιτιών της Βρίσας στο μέγεθος που είχαν πριν το σεισμό. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει βέβαια ισχύ σε όλη την Ελλάδα όταν και από φυσικές καταστροφές πλήττονται παραδοσιακοί οικισμοί.


«Από την επαύριον του σεισμού της 12.6.2017 εντοπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που θα είχε η πλειοψηφία των ‘κόκκινων’ κτιρίων, που δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο μέγεθος που είχαν προ του σεισμού, λόγω του μικρού Συντελεστή Δόμησης που προβλέπεται στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων» λέει ο κ. Τεντόμας.


Και συνεχίζει: «Το ΠΔ 130 του 1979 προέβλεπε την επαύξηση του ποσοστού κάλυψης μέχρι της αποτύπωσης των θεμελίων της παλιάς οικοδομής, όμως στη τελευταία παράγραφο του άρθρου 3 είχε τον περιορισμό ‘Ο συντελεστής δομήσεως του οικοπέδου δεν δύναται να υπερβεί τον επιτρεπόμενον συντελεστήν δομήσεως της περιοχής’. Με την τροποποίηση αυτός ο περιορισμός άρθηκε και πλέον κάθε σεισμόπληκτος θα μπορέσει να ανακατασκευάσει τα σεισμόπληκτα σπίτια του χωρίς τον περιορισμό του Συντελεστή Δόμησης, δηλ. να ανακατασκευάσει ΟΛΑ τα τετραγωνικά μέτρα της καταστραφείσας οικοδομής σε κάθε οικόπεδό του».


Βέβαια η παραπάνω ρύθμιση σύμφωνα με τον κ. Τεντόμα «δεν κατέστη δυνατόν να ισχύει σε όλους τους οικισμούς που πλήττονται από φυσικές καταστροφές αλλά μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς, με αριθμό «κόκκινων» άνω των 320». Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει δύο οικισμούς που δεν ήταν παραδοσιακοί και έχουν «κόκκινα» κτίρια, δηλ. το Πλωμάρι και τον Σταυρό, με αριθμό «κόκκινων» τέσσερα\ και δύο αντίστοιχα.


«Θέλω να ευχαριστήσω τρεις ανθρώπους. Τη Γενική Γραμματέας Χωροταξίας, Ειρήνη Κλαπατσέα, τη συνεργάτιδα του υπουργού Χωροταξίας Αικατερίνη Μπούμπα και τη συνεργάτιδα του υπουργού Χωροταξίας, Σταυρούλα Αγρίου. Είναι αυτές στις οποίες απευθύνθηκα για το πρόβλημα, το κατανόησαν αμέσως και κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για να φτάσουμε στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ» κατέληξε ο κ. Τεντόμας.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!