Κοινωνία

09/12/2011 - 14:47

Η… «οδύσσεια» των αλλοδαπών στη Μυτιλήνη

Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ / ΕΜΠΡΟΣ

Ο «Καλλικράτης» τούς συγκεντρώνει απ’ όλο το νησί στη Μυτιλήνη, όπου περιμένουν κατά δεκάδες έξω από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν Σε πραγματική «οδύσσεια» έχει αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλλικράτη» στη Λέσβο, η προσπάθεια των αλλοδαπών κατοίκων του νησιού να εξυπηρετηθούν όσον αφορά στις διοικητικές τους ανάγκες. Η συγχώνευση των γραφείων Αλλοδαπών των τέως 13 δήμων σε ένα και μόνο Γραφείο, αυτό που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά δεκάδες κάτοικοι, που μέσα σε λίγες μόνο ώρες και από τρία μόνο άτομα προσωπικό δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν. Με τις άδειες παραμονής πολλών από αυτούς να λήγουν προσεχώς ή να έχουν ήδη λήξει και τη Δημοτική Αστυνομία να καλείται όλο και πιο συχνά για να απομακρύνει όσους δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει η υπηρεσία, η κατάσταση είναι πλέον σα βόμβα έτοιμη να… εκραγεί! Χθες, περίπου στις 12 το μεσημέρι, 20 αλλοδαποί, όλοι αλβανικής καταγωγής, περίμεναν έξω από την πόρτα του Γραφείου Αλλοδαπών του Δήμου Λέσβου. Κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα αφιλόξενες, αφού τα καθίσματα είναι ελάχιστα, νεαρότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλοδαποί, ορισμένοι από τους οποίους με τα παιδιά τους και στην πλειοψηφία τους ερχόμενοι από μακρινές περιοχές του νησιού, όπως η Άντισσα, το Σίγρι, η Πέτρα, η Αγιάσος κ.ά., εξέφραζαν με ήπιο ή με πιο έντονο τρόπο τα παράπονά τους για το ότι δεν ικανοποιείται το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εξυπηρετηθούν για τις διοικητικές τους εκκρεμότητες.

Περιμένοντας από τα χαράματα Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι αυτοί που βρίσκονταν έξω από το κτήριο της αρμόδιας υπηρεσίας από τα χαράματα, ελπίζοντας να προλάβουν μια καλύτερη σειρά και να τελειώσει η ταλαιπωρία τους. «Έχω έρθει από τις 2 το πρωί και ακόμη δεν έχω εξυπηρετηθεί», μας λέει ο Αντόν Νούρτσα από την Πέτρα, που εργάζεται σε διάφορες αγροτικές δουλειές. «Ζητάμε να μας δώσουν έστω ένα χαρτί, που θα λέει τι δικαιολογητικά χρειάζεται να φέρουμε για την άδεια παραμονής. Δε μας δίνουν τα στοιχεία τηλεφωνικά, ούτε μας αφήνουν να μπούμε μέσα, έστω για να πάρουμε αυτό το χαρτί.» Από την Αγιάσο κατεβαίνει εδώ και μια εβδομάδα στη Μυτιλήνη ο Τόρρα Κουτίμ. «Τη μια έχουν απεργία, την άλλη ήταν ο σεισμός, κάθε μέρα κάτι γίνεται και δεν μπορούν να μας δεχτούν», διαμαρτύρεται. «Πληρώνω κάθε μέρα 20 ευρώ σε βενζίνη και έρχομαι από τα χαράματα, αλλά το γραφείο κλείνει 12:30 - 1 το μεσημέρι και δεν προλαβαίνω να εξυπηρετηθώ», προσθέτει ο Ζεφ Ντρέτσα, που κάνει κάθε μέρα τη διαδρομή Μεσότοπος - Μυτιλήνη και πίσω. «Μέχρι τώρα υπήρχαν τέτοια γραφεία σε κάθε δήμο και όλα ήταν μια χαρά. Τώρα όλα τα χωριά έχουν κατέβει στην πόλη, τι να κάνουν τρία άτομα υπάλληλοι; Και τι θα γίνει με μένα, που πρέπει να παραλάβω τη νέα άδεια παραμονής μέσα στην επόμενη εβδομάδα;»

Με τη Δημοτική Αστυνομία; Απ’ τη διπλανή υπηρεσία του Δημοτολογίου, ο υπάλληλος και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, Βασίλης Χατζηελευθερίου, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα αυτό που καθημερινά συμβαίνει στο Γραφείο Αλλοδαπών. Εκείνη την ώρα και ενώ ήδη είχε εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, τουλάχιστον πέντε άτομα βρίσκονταν ακόμα στη σειρά, μεταξύ τους και ο Έντμοντ Τάφα, που είχε έρθει με τη σύζυγό του και τη μικρή του κόρη από τις 3 το πρωί. Αυτός ήταν από τους 30 τυχερούς που πρόλαβαν, όπως είπε, απ’ την προηγούμενη μέρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Βλέποντας πως η ώρα έχει περάσει και κρίνοντας πως δε θα προλάβουν να εξυπηρετήσουν άλλους αλλοδαπούς, η προϊσταμένη του Γραφείου, Ανθή Σπανού, ανέφερε ότι θα καλέσει τη Δημοτική Αστυνομία, αφού όπως ανέφερε μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν όσοι περιμένουν απ’ έξω. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η Δημοτική Αστυνομία κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο συχνά, γιατί - όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι - οι αλλοδαποί επιμένουν να εξυπηρετηθούν. «Με τον “Καποδίστρια” ήμασταν πέντε υπάλληλοι μόνο για το Δήμο Μυτιλήνης. Τώρα με τον “Καλλικράτη”, τρεις υπάλληλοι καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε χιλιάδες ανθρώπους, με ένα μόνο υπολογιστή», λέει η κ. Σπανού. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, λένε πως θα βοηθήσουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.» «Εσύ θα τα γράψεις, εμείς αύριο πάλι εδώ θα είμαστε», μας λένε κάποιοι από τους αλλοδαπούς που περιμένουν έξω από την κλειστή πόρτα του Γραφείου. Άραγε, θα φροντίσει κανείς να τους διαψεύσει; Θα φροντίσει κανείς να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους, στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, όπως και πριν;

Μοιράσου το άρθρο!