Κοινωνία

18/10/2010 - 11:23

Κραυγή της Μαριάνθης Πατσέλη για τα ισόβια μέσα από τη φυλακή- ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ????

«Οι φυλακές είναι γεμάτες από τοξικομανείς και όχι από εμπόρους ναρκωτικών». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει στο «Εθνος» την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης η 45χρονη Μαριάνθη Πατσελή, η οποία στις 22.09.2010 «ένιωσε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της», όταν άκουσε την καταδίκη της σε ισόβια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης, επειδή (κατά την κατηγορία) έδωσε σε δύο γυναίκες 12 και 14 γρ. ηρωίνης αντίστοιχα.

Η ίδια αρνείται κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα κι αν είχε διαπράξει αυτήν την πράξη, δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από μια συναλλαγή μικροποσότητας για προσωπική χρήση, κάτι που, όπως είναι γνωστό, κάνουν όλοι οι τοξικομανείς μεταξύ τους και η οποία τιμωρείται με πλημμεληματική ποινή».

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Μαριάνθη (που συνελήφθη στη Μυτιλήνη τον Ιούνιο του 2009 ενώ ήταν ελεύθερη) δεν είναι τοξικομανής και ότι η θέση της πρέπει να είναι η φυλακή για όλη της τη ζωή. Και αυτό παρότι είπε ότι «είναι 24 χρόνια στη δίνη των ναρκωτικών», ενώ παράλληλα προσκόμισε στο δικαστήριο σειρά επίσημων εγγράφων που αποδείκνυαν τον «χρόνιο εθισμό της».

Σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκε ένοχη «καθ’ υποτροπή» (επιβαρυντικός χαρακτηρισμός), χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίσημη ιατρική πραγματογνωμοσύνη -με ημερομηνία 3.7.2009- που απαιτεί ο νόμος και βάσει της οποίας «η εξάρτησή της από την ηρωίνη είναι τόσο ψυχική, όσο και σωματική».

Επίσης απορρίφθηκε από το δικαστήριο σειρά άλλων ιατρικών εξετάσεων (ΩΡΛ, ψυχιατρικές συνεντεύξεις κ.λπ.), στις οποίες βεβαιώνεται ότι η 45χρονη πληροί και τα 9 κριτήρια που απαιτούνται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1987, για να κριθεί κάποιος εξαρτημένος.

 

 
Η ιατρική πραγματογνωμοσύνη που κρίνει πως είναι εξαρτημένη η Μ. Πατσελή απορρίφθηκε από το δικαστήριο

Η ιατρική πραγματογνωμοσύνη που κρίνει πως είναι εξαρτημένη η Μ. Πατσελή απορρίφθηκε από το δικαστήριο

 

Το σκεπτικό Η ύπαρξη προηγούμενων καταδικών σε βάρος της Μαριάνθης Πατσελή για παρόμοιες παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών λειτούργησαν ως καταπέλτης σχετικά με το ύψος της (εσχάτης) ποινής που της επιβλήθηκε.

Αντιθέτως ουδόλως μέτρησε το γεγονός ότι στις προηγούμενες αυτές δικαστικές αποφάσεις η ίδια είχε κριθεί ως «τοξικομανής» (να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3811/2009 ακόμα και αν ο τοξικομανής κρίνεται ένοχος ως υπότροπος, προβλέπεται ποινή έως -το πολύ- 10 έτη).

Επίσης δεν εισακούστηκε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εξάρτηση της κρατουμένης, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη και οι (υπ. αριθμόν 28.04.2010, 14.04.2010) βεβαιώσεις του ΚΕΘΕΑ ότι παρακολουθεί το πρόγραμμά του στις γυναικείες φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή της κράτησής της.

Ο συνήγορός της κ. Χάρης Λαδής δήλωσε στο «Εθνος» ότι «αν αυτή η απόφαση δημιουργήσει σχολή, θα ανατρέψει όλες τις νομοθετικές μεταβολές των τελευταίων δύο ετών που αντιμετωπίζουν τον εξαρτημένο χρήστη ως άτομο άρρωστο που χρήζει θεραπείας, γεμίζοντας με ακόμα περισσότερους εξαρτημένους τις φυλακές».

 

Δεν λύνει το πρόβλημα «Η φυλακή σε σπρώχνει πιο πολύ στη χρήση»

 

 

«Οταν ακούστηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, πάγωσε όλη η αίθουσα, γιατί κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο. Πόσω μάλλον εγώ.

Και ο πιο ψύχραιμος άνθρωπος να είσαι, καταρρέεις όταν ακούς κάτι τέτοιο», μας λέει η Μαριάνθη για να προσθέσει ότι στη συνέχεια εξοργίστηκε και πείσμωσε.

Θεωρεί ότι υπάρχει «εμπάθεια από τις αρχές στο πρόσωπό της, επειδή είναι γνωστό ότι χρόνια αγωνίζεται υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Τώρα βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στη φάση που θέλει «να απαλλαγεί οριστικά από τη μάστιγα των ναρκωτικών».

Οπως τονίζει, «η φυλακή δεν βοηθάει σε τίποτα τον ναρκομανή. Ισα ίσα που του δημιουργεί νέα προβλήματα, όπως το να σκέφτεται συνεχώς τη χρήση». Οσον αφορά την ποινική της τύχη, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να σταθούν στο Δευτεροβάθμιο Εφετείο (που θα γίνει αργότερα) ισόβια με μηδέν ποσότητα ηρωίνης στην κατοχή της και με μόνο στοιχείο τις ομολογίες των δύο γυναικών, εκ των οποίων η μία υποστήριξε ότι για τα 14 γρ. ηρωίνης που πήρε, έδωσε ως αντάλλαγμα στην Πατσελή καλλυντικά!

Επίσης αναφέρεται στην υποβολή αίτησης εξαίρεσης του προέδρου του δικαστηρίου (η οποία απορρίφθηκε), επειδή «ο ίδιος δικαστής είχε συμμετάσχει σε προηγούμενο (της δίκης) ένδικο μέσο που την αφορούσε».

Οπως επισημαίνει ο συνήγορός της, κ. Λαδής, ο ίδιος πρόεδρος τον περασμένο Ιούνιο προήδρευε στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, το οποίο με το υπ’ αριθμόν 142/2010 βούλευμά του παρέτεινε για ακόμη ένα εξάμηνο την ήδη 12μηνη προσωρινή της κράτηση, κρίνοντάς την ως μη τοξικομανή. Το αιτιολογικό ήταν ότι υπάρχουν κάποιες ατέλειες στην (επίσημη) έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης. «Αυτό», καταλήγει ο συνήγορος, «συνιστά ακυρότητα και αντίκειται στην ΕΣΔΑ».

 

 

Αντιδράσεις «Κατηγορώ» από ΚΕΘΕΑ - Πρωτοβουλία

Με αφορμή την περίπτωση της Μαριάνθης, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει «την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι εξαρτημένοι ως άτομα που χρειάζονται ειδική φροντίδα και υποστήριξη και όχι ως εγκληματίες».

Σε ανακοίνωσή της επίσης η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» αναφέρει: «Ακόμη μία φορά το ελληνικό κράτος φόρεσε το πιο σκληρό προσωπείο καταδικάζοντας σε ισόβια τη Μαριάνθη Πατσελή, χωρίς να λογαριάσει την αποδεδειγμένη τοξικομανία της».

Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη/ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!