Skip to main content
|

Λέσβος: διπλασιάστηκαν οι διακοπές ρεύματος λόγω οφειλής

Λέσβος: διπλασιάστηκαν οι διακοπές ρεύματος λόγω οφειλής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Καθημερινοί διακανονισμοί με τη ΔΕΗ, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι οι δυνατότητες που δίνονται στους καταναλωτές να σταματήσουν τη διαδικασία διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Με κυβερνητική απόφαση, οι Τοπικές Αρχές και δη οι Δήμοι, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν.


Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι περιπτώσεις των συμπολιτών μας, οι οποίοι χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα να ζουν στο σκοτάδι.
Η τραγική περίπτωση της 13χρονης Σάρας που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στο σκοτεινό δίχως ρεύμα σπίτι που έμενε με τη μητέρα της, αλλά και η περίπτωση πυρκαγιάς σε σπίτι με κομμένο ρεύμα στη Θεσσαλονίκη, όπου την τελευταία στιγμή γλίτωσαν μία ηλικιωμένη και ένα παιδάκι που ήταν μέσα, αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, που ζουν στο σκοτάδι και ζεσταίνονται είτε τυλιγμένοι με μια κουβέρτα, είτε χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μαγκάλια και σόμπες, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.
Στη Λέσβο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΕΗ Χρ. Γουδή, οι διακοπές ρεύματος λόγω οφειλής έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια και έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
«Οι διακοπές ρεύματος δεν γίνονται πλέον από τη ΔΕΗ. Τη διαδικασία αυτή έχει αναλάβει η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κι αυτή με τη σειρά της, αναθέτει την εργασία σε εργολάβους. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα ακριβώς νοικοκυριά, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα στο νησί μας, αν και είναι δεδομένη η μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει ένας καταναλωτής, που αδυνατεί να πληρώσει ολόκληρο το λογαριασμό του, τη διακοπή ηλεκτροδότησης, είναι να προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Χρ. Γουδή, τα προηγούμενα χρόνια, γινόταν ελάχιστοι διακανονισμοί, κι αυτοί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Σήμερα οι διακανονισμοί είναι πλέον καθημερινότητα, αφού προσέρχονται δεκάδες πολίτες που ζητούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους σε δόσεις.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
«Εκτός από το διακανονισμό, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και να έχουν 42% φθηνότερο ρεύμα από τους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία, όταν αντιληφθούν ότι ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Πάνω απ όλα, άλλωστε, είμαστε άνθρωποι.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ
Τα δεδομένα, εξάλλου, και για τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, έχουν αλλάξει σημαντικά από την περίοδο πριν την κρίση. Παλαιότερα η διακοπή ρεύματοςγινόταν ακόμη και αν υπήρχε οφειλή ενός μόνο λογαριασμού. Σήμερα η διακοπή ρεύματος γίνεται όταν ο καταναλωτής οφείλει δύο λογαριασμούς άνω των 200 ευρώ. Η διακοπή και πάλι δεν γίνεται άμεσα, αλλά προγραμματίζεται συνήθως 10 ημέρες μετά την τελευταία λήξη του λογαριασμού. Με λίγα λόγια δίνεται μεγάλο χρονικό περιθώριο στον καταναλωτή για να πληρώσει το λογαριασμό του».
Παρά τις «ευκολίες» που κάνει η ΔΕΗ στους οικονομικά αδύνατους καταναλωτές, κάποιοι καταλήγουν με κομμένο ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο. Σε αυτή την περίπτωση, είτε υπομένουν στωικά το σκοτάδι και την παγωνιά είτε προχωρούν σε παράνομες επανασυνδέσεις από το ρολόι της ΔΕΗ. Οι τολμηροί είτε από ανάγκη, είτε από χαρακτήρα εντοπίζονται σχετικά γρήγορα, αφού οι εργολάβοι που κόβουν το ρεύμα φροντίζουν να ελέγχουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ρολόγια που έχουν κάνει διακοπή. Αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να τους αποθαρρύνει, αφού και στο νησί μας έχουμε πολλές περιπτώσεις παράνομων επανασυνδέσεων, που βαρύνουν το ιστορικό του καταναλωτή και δεν υπάρχει δυνατότητα διακανονισμού, σε περίπτωση που το επιθυμεί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού η ΔΕΗ προχώρησε σε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους ευάλωτους καταναλωτές. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αναφέρεται η δυνατότητα των διακανονισμών και του κοινωνικού τιμολογίου, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν γίνεται διακοπή ρεύματος στους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Επισημαίνει ακόμη: «Για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ, με σκοπό την εξεύρεση λύσης και άμεσης διευθέτησης του προβλήματος.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση στο 210 9298000 τόσο για την ένταξη τους στο Μητρώο Ευάλωτων Καταναλωτών όσο και τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και στο 11770 (επιλογή 3) για άμεση τηλεφωνική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές να μας ενημερώνουν σε περίπτωση που θεωρούν ότι εμπίπτουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χρήζουν ειδικής μέριμνας.
Ομοίως, παρακαλούνται κοινωνικοί φορείς, σε γνώση των οποίων έχουν περιέλθει περιπτώσεις συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ».

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Εντωμεταξύ, χθες το θέμα των νοικοκυριών που ζουν στο σκοτάδι, συζητήθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου. Στο τέλος της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών, που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα. Επομένως, οι δήμοι αναλαμβάνουν ρόλο νευραλγικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπούν νέα ανθρώπινα δράματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δύο δήμοι της χώρας, της Ζακύνθου και της Τρίπολης, προχωρούν σε πληρωμή λογαριασμών των πολιτών, που τους έχει γίνει διακοπή ρεύματος.


Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία