Κοινωνία

25/10/2020 - 07:53

Oxfam: Το Καρά Τεπέ χειρότερο από τη Μόρια

Οι σκηνές που έχουν διατεθεί στους πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το στρατόπεδο της Μόριας είναι καλοκαιρινές και δεν παρέχουν προστασία από τους ισχυρούς ανέμους του χειμώνα. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και το φαγητό είναι λίγο και κακής ποιότητας. Οι συνθήκες για τους 8.000 πρόσφυγες είναι χειρότερες κι από αυτές στην κόλαση της Μόριας, αναφέρει σε έκθεσή της η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η οποία διεξήγαγε επιτόπια έρευνα με τη βοήθεια του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων και δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, «διατίθενται μόνο καλοκαιρινές σκηνές», που βρίσκονται μόλις 20 μέτρα από τη θάλασσα, δεν έχουν προστασία από τους ισχυρούς ανέμους και τις κακές καιρικές συνθήκες, γράφει η εφημερίδα. Ήδη με τις πρώτες βροχές το παλιό πεδίο βολής πλημμύρησε και οι άνθρωποι βρέθηκαν να κοιμούνται μέσα στο νερό και τις λάσπες.

Σχεδόν 8.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς «οικογένειες με παιδιά», έχουν μετακινηθεί από τα αποκαΐδια της Μοριάς στο νέο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ. Η Oxfam καταγγέλλει ότι το φαγητό είναι ανεπαρκές ως προς την ποσότητα και κακό ως προς την ποιότητα. «Δεν υπάρχουν καθόλου εγκαταστάσεις υγιεινής με τρεχούμενο νερό, κάτι που αναγκάζει πολλούς πρόσφυγες να πλένονται στη θάλασσα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ομοίως, «θα ψάξουμε μάταια για υπονόμους στο παλιό στρατιωτικό πεδίο βολής» όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μόρια. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο να ακολουθηθούν οι οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού καταλήγει η διεθνής οργάνωση.

Μοιράσου το άρθρο!