Κόσμος

14/05/2023 - 22:21

Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία

Τα αποτελέσματα έως τώρα: Ερντογάν 50,30% – Κιλιτσντάρογλου 43,91% (HaberTurk)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία, με βασικούς αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα

Το HaberTurk μεταδίδει πως με βάση το 82,54% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 50,30% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 43,91%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,31% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,48%.

Πόλεμος ισχυρισμών κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το ποιός προηγείται

Από την άλλη πλευρά, πηγές του Κιλιτσντάρογλου αναφέρουν στο Reuters ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται με μικρή διαφορά του Ερντογάν. Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Τζανάν Καφταντζίογλου, επικεφαλής του CHP στην νομαρχιακή περιφέρεια Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι στο 40% των εκλογικών τμημάτω,ν ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 51%, ενώ ο Ερντογάν περίπου στο 44%.

 

Βασικός ρυθμιστής ο Ογάν

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,32%, γεγονός που φανερώνει ότι ίσως να μην υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία – Τα αποτελέσματα έως τώρα: Ερντογάν 50,30% – Κιλιτσντάρογλου 43,91% (HaberTurk)

 

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται

«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του μες τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος της βραδιάς, ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αυτός που θα προηγείται δήλωσαν οι δύο δήμαρχοι, ενώ συμπλήρωσαν ότι ενδεχομένως να είναι ο 13ος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.

Κάλεσαν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα που έβγαιναν επί του συνόλου, «άγγιζαν» ακόμη και το 80% υπέρ του Ερντογάν. «Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί η βραδιά», σημείωσε ο απεσταλμένος. Υπογράμμισε ακόμη ότι στο «στρατόπεδο» του Κιλιτσντλάρογλου, όπου βρίσκεται, είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στο «στρατόπεδο» του Κιλιντσντάρογλου.

 

Μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες – Από τις πέντε το πρωί στην αναμονή

Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έσπευσαν από τις οκτώ το πρωί στις κάλπες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

Σε εκλογικά τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα, οι πολίτες σχημάτισαν τεράστιες ουρές ευχόμενοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το διακύβευμα των εκλογών ήταν εμφανές από την αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων. Εκπρόσωποι κομμάτων σε εκλογικό τμήμα κουβαλούσαν στα χέρια μία ηλικιωμένη γυναίκα, ένας άντρας με παραδοσιακή φορεσιά πήρε το άλογο του και διέσχισε ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο εκλογικό τμήμα, ενώ αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες σε σπίτια και δημόσιες δομές, ώστε να ψηφίσουν και άτομα με αναπηρία.

Δεν έλειψαν μάλιστα και τα ευτράπελα. Ένας ένστολος κατέφτασε στο εκλογικό τμήμα με τον παπαγάλο του, τον οποίο πήρε μαζί του και μέσα στο παραβάν.

Πίσω στις ισοπεδωμένες πόλεις οι σεισμόπληκτοι

 

Οι σεισμόπληκτοι επέστρεψαν επίσης στις ισοπεδωμένες πόλεις για να ψηφίσουν «Χάσαμε πολλούς ανθρώπους, πολλοί συγγενείς μας πέθαναν. Τα πράγματά μας, το σπίτι μας, ο κόσμος μας, όλα χάθηκαν. Είμαστε ευγνώμονες που ζούμε», λέει η Τζεμιλέ.

Ο ψηφοφόρος Μπεχζάτ Οζ είπε πριν ψηφίσει πως: «Ήμουν δάσκαλος σε αυτό το σχολείο. Είμαι δάσκαλος από το 2013. Βιώσαμε μία τεράστια καταστροφή. Το σχολείο μας καταστράφηκε. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κτήριο. Όπως βλέπετε, ακόμα και στις εκλογές, οι ψήφοι ρίχνονται στις κάλπες που είναι έξω. Οι μαθητές έχασαν τη ζωή τους και κάποιοι μετακόμισαν. Οι άνθρωποι στο Χατάι, είμαστε διαλυμένοι».

Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επέτρεψαν σε όσους είχαν φτάσει πριν τις πέντε να ψηφίσουν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!