Skip to main content
|

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία - Κίνδυνος ακυβερνησίας

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία - Κίνδυνος ακυβερνησίας
Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία - Κίνδυνος ακυβερνησίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Σε ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιταλία, το οποίο χαρακτηρίστηκε από συνεχείς ανατροπές, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Πιερλουίτζι Μπερσάνι να κερδίζει κυριολεκτικά στο νήμα την πλειοψηφία στη Βουλή από την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη στιγμή που τελικά επικρατεί και στην Γερουσία, δίχως ωστόσο να μπορεί να την ελέγξει γεγονός που αυτομάτως γεννά σενάρια ακυβερνησίας στη γειτονική χωρά, ενω ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για επαναληπτικές εκλογές. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται.

Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων (61.305 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερά υπερισχύει στην Βουλή, με ποσοστό 29,54% έναντι του 29,14%. Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, εξασφαλίζει το 25,54% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,54%.  Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Σε ότι αφορά την Γερουσία (η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επι συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Η κατανομή των εδρών, βάσει του μέχρι τώρα αποτελέσματος, έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Σημειώνεται ότι στη Γερουσία σημασία έχουν οι έδρες οι οποίες καθορίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο του σώματος από ένα κόμμα ή σχηματισμό κομμάτων. Έτσι, πιθανή κυβέρνηση υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι (ο οποίος εξασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή),  εάν δεν έχει τον έλεγχο και των δύο  νομοθετικών σωμάτων δεν θα μπορεί  να περνάει νόμους τους νόμους που θέλει γιατί ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μην περάσουν από τη Γερουσία, γεγονός που γεννά κίνδυνο ακυβερνησίας στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Αναβολή της ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος ζητά το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Ενδεικτικό του πόσο μικρή ήταν διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι και το γεγονός ότι νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Ανζτελίνο Αλφάνο, ζήτησε από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Βουλής, διότι η διαφορά, υπέρ της κεντροαριστεράς, είναι μικρότερη από το 0,4% και μπορεί να έχει επηρεασθεί από ανακριβή καταμέτρηση».   

Οι σχολιαστές, αναφέρουν, ότι η τελική διαφορά υπέρ της κεντροαριστερής συμμαχίας στην Βουλή, αγγίζει τις 130.000 ψήφους.

Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».

«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα. «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις» πρόσθεσε.  

Ο αντιπρόεδρος του PD υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».

Μπερσάνι: Ξεκινά μία πολύ ευαίσθητη φάση για την Ιταλία

«Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές», υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Η κεντροαριστερά κέρδισε στην Βουλή, και σε ότι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα» προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού «Δημοκρατικού Κόμματος».

 Παράλληλα, ο σύμμαχος του Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», θέλησε να τονίσει ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει, είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα Πέντε Αστέρων που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο».

Ικανοποίηση στο επιτελείο του Μπερλουσκόνι

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας» από την πλευρά του Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μediaset.

Γκρίλο: Δεν θα κάνουμε υπόγειες συμφωνίες

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος.   

«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει»,  πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».  

Ευχαριστημένος ο Μόντι

«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε,  ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν 50 ημέρες και κερδίσαμε 3.200.000 ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

 

newpost.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία