Κόσμος

02/03/2013 - 19:04

Ο Ερντογάν προκαλεί σάλο με αντισιωνιστικές δηλώσεις

&l

aquo;Απαράδεκτες» χαρακτήρισε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα τις δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, παραπονούμενος για τις προκαταλήψεις εις βάρος των μουσουλμάνων, είχε δηλώσει ότι η ισλαμοφοβία θα έπρεπε να θεωρείται έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας «όπως ακριβώς και ο σιωνισμός, ο αντισημιτισμός και ο φασισμός».
Στην Τουρκία, το πρώτο μουσουλμανικό έθνος που επισκέπτεται ο Κέρι - έπειτα από τους τρεις πρώτους σταθμούς της ευρωπαϊκής περιοδείας του, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, όπου επιδόθηκε σε ασκήσεις γοητείας -, φαίνεται ότι έφθασε μάλλον εκνευρισμένος από τις δηλώσεις Ερντογάν. «Οχι μόνο δεν συμφωνούμε με αυτές, αλλά τις βρίσκουμε απαράδεκτες», είπε σε συνέντευξη Τύπου δίπλα από τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο, όπως έγινε γνωστό, είχε ήδη συζητήσει το θέμα, πράγμα που έκανε και με τον ίδιο τον Ερντογάν. Ο Κέρι τόνισε «την άμεση ανάγκη να προωθήσουμε ένα πνεύμα ανοχής, κάτι που περιλαμβάνει όλες τις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών».
Η εξίσωση του σιωνισμού με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, της Ουάσιγκτον και του ΟΗΕ - το γεγονός ότι στα εγκλήματα ο Ερντογάν συμπεριέλαβε και τον αντισημιτισμό δεν θεωρήθηκε επαρκές ελαφρυντικό. «Αν το σχόλιο για τον σιωνισμό ερμηνεύτηκε σωστά, τότε δεν ήταν απλώς ανάρμοστο αλλά αντιβαίνει στις ίδιες τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Συμμαχία των Πολιτισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ. Για ένα «σκοτεινό και εμπαθές σχόλιο, ενός είδους που θεωρούσαμε πως ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του», έκανε λόγο ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μιλώντας μέσα από το αεροσκάφος που μετέφερε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα, αμερικανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές πως ο Κέρι θα μετέφερε στον Ερντογάν την άποψη της Ουάσιγκτον για αυτό το «ιδιαίτερα κακόβουλο» σχόλιο που «περιπλέκει τη δυνατότητά μας να κάνουμε όσα θέλουμε από κοινού».
Η Ουάσιγκτον χρειάζεται όλους τους συμμάχους που μπορεί να έχει στα ταραγμένα πολιτικά ύδατα της Μέσης Ανατολής και θεωρεί την Τουρκία ως παράγοντα-κλειδί για την ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης και τον σχεδιασμό τής μετά τον Ασαντ περιοχής. Η κατάρρευση των σχέσεων της Αγκυρας με το Ισραήλ όμως, μετά το ισραηλινό ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο «Νάβι Μαρμαρά» με προορισμό τη Γάζα το 2010 και τον θάνατο εννέα Τούρκων, υπονομεύει τις ελπίδες της πως η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στην ευρύτερη περιοχή. Η Αγκυρα έχει γίνει ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη μέσω του Κέρι την πρόθεσή της να παράσχει για πρώτη φορά βοήθεια, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει πάντως όπλα, απευθείας στους σύρους αντάρτες.

ΗΠΑ: Να τα βρουν Τουρκία και Ισραήλ
«Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στην κατάψυξη. Θέλουμε να δούμε μια εξομάλυνση χάριν ολόκληρης της περιοχής. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, υπήρχαν αυτές οι δύο χώρες που καταδείκνυαν πως μια μουσουλμανική κατά πλειοψηφία χώρα μπορούσε να έχει πολύ θετικές και δυνατές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος και αυτό ήταν, για την περιοχή, ένα σημάδι του τι είναι εφικτό» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος

Μοιράσου το άρθρο!