Κόσμος

06/02/2024 - 19:02

Πως στήθηκε η τέλεια απάτη !

Η τέλεια απάτη; Στο Χονγκ Κονγκ, ένας υπάλληλος ενός κινεζικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, με την παρότρυνση του οικονομικού του διευθυντή κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης στην οποία ήταν παρόντες και αρκετοί συνάδελφοί του, πραγματοποίησε δεκαπέντε συναλλαγές σε πέντε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (26 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ). Ως εδώ, τίποτα το ασυνήθιστο. Εκτός από το γεγονός ότι όλα τα μέλη της τηλεδιάσκεψης, εκτός από τον υπάλληλο, δημιουργήθηκαν από την τεχνολογία deepfake. Εξαιρετικά ρεαλιστικές εικόνες τις οποίες ζωντάνεψε η τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Chan Shun-ching, δήλωσε ότι "κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μερικών ατόμων, αποδείχθηκε ότι όλα τα πρόσωπα εκτός από τον ίδιον ήταν ψεύτικα, αλλά έμοιαζαν επέρα για πέρα αληθινά". Πρόκειται για μια από τις πρώτες περιπτώσεις αυτού του είδους στην πόλη. Η απάτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου μετά από έκθεση που δημοσίευσε η πολυεθνική στις 29 Ιανουαρίου, δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε συλλήψεις, αν και, σύμφωνα με την αστυνομία, "οι έρευνες συνεχίζονται".

Το θύμα εργαζόταν στο οικονομικό τμήμα της εταιρείας και οι απατεώνες τού απευθύνθηκαν μέσω του υποτιθέμενου οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος είχε την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ. Αν και αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για απάτη phishing όταν έλαβε το e-mail με το οποίο τον προσκαλούσαν σε τηλεδιάσκεψη, ο υπάλληλος καθησυχάστηκε όταν αναγνώρισε κάποιους από τους συναδέλφους του. Μόνο όταν τους τηλεφώνησε μετά τη συνάντηση, ανακάλυψε τελικά την απάτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάστηκε γι' αυτήν την απάτη μία προετοιμασία μηνών. "Οι απατεώνες βρήκαν δημόσια διαθέσιμα βίντεο και ηχογραφήσεις μέσω του YouTube και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τεχνολογία deepfake για να μιμηθούν τις φωνές, προκειμένου να ξεγελάσουν το θύμα και να ακολουθήσει τις οδηγίες τους", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Chan Shun-ching. "Τα βίντεο που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη ήταν προηχογραφημένα και δεν περιλάμβαναν διάλογο ή αλληλεπίδραση με το θύμα", πρόσθεσε.

Ένα deepfake είναι μια εγγραφή βίντεο ή ήχου που παράγεται ή τροποποιείται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Δύναται να οδηγεί σε παραπληροφόρηση και κακόβουλη χρήση. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που δείχνουν ανθρώπους να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ, όπως όταν μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση και το ραδιόφωνο τον Ιούνιο του 2023 ένα ψευδές έκτακτο μήνυμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ζητούσε την εκκένωση ολόκληρων περιοχών.

Η συγκεκριμένη απάτη deepfake δεν είναι φυσικά η πρώτη. Τον Μάρτιο του 2019, ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας μιας γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας μετέφερε 220.000 ευρώ στην Ουγγαρία μετά από τηλεφώνημα του επικεφαλής της μητρικής εταιρείας. Στην πραγματικότητα, ένας απατεώνας είχε, ήδη τότε, αλλοιώσει τη φωνή στο τηλέφωνο με τεχνητή νοημοσύνη. Όμως η απάτη στο Χονγκ Κονγκ έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο πολυπλοκότητας.

Libération και AFP via lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!