Κόσμος

10/04/2024 - 20:11

Ουρές στο Αϊβαλί για τουριστική βίζα προς Λέσβο και άλλα νησιά

Βάσει της διμερούς συμφωνίας προσφέρεται από την 1η Απριλίου βίζα-εξπρές, διάρκειας μιας εβδομάδας, για Τούρκους πολίτες για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου, της Λέρου, της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Σύμης και του Καστελόριζου

Μεγάλες ουρές καταγράφει ο φωτογραφικός φακός των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στα παράλια της γειτονικής χώρας, από ουρές Τούρκων πολιτών που ενόψει των αργιών του Ραμαζανιού σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση για τουριστική βίζα επίσκεψης στα ελληνικά νησιά, όπως συμφωνήθηκε πριν μερικούς μήνες μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας.

 

Η διαδικασία διευκόλυνσης των Τούρκων επισκεπτών σε σειρά νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχει γίνει δεκτή με μεγάλος ενθουσιασμό από τη γείτονα χώρα, με τον κόσμο να στήνεται καρτερικά στην ουρά έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίας στα τουρκικά παράλια ώστε να εξασφαλίσει την ολιγοήμερα βίζα για ταξίδι στη Λέσβο, τη Χίο και άλλα νησιά της Ελλάδας.

Η γιορτή του Ραμαζανιού, που πλησιάζει πλέον για τους Μουσουλμάνους, προκαλεί φρενίτιδα ταξιδίων στους Τούρκους οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για να ταξιδέψουν εκτός συνόρων, και η βίζα που πλέον προσφέρει η Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες έχει γίνει… ανάρπαστη.

Έτσι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA κατέγραψε σκηνές σε πύλη λιμανιού με ουρές που θυμίζουν… τον Πειραιά λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Τοπικοί πράκτορες κάνουν λόγο για… συμφόρηση, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για βίζα προς τα ελληνικά νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διμερούς συμφωνίας προσφέρεται από την 1η του τρέχοντος μηνός βίζα-εξπρές, διάρκειας μιας εβδομάδας, για Τούρκους πολίτες για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου, της Λέρου, της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Σύμης και του Καστελόριζου.

Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος ταξιδιωτικού πρακτορείου, ο Εσρέφ Τζαλέ κάνει λόγο για τεράστια ζήτηση: «Οπως ζητήθηκε από την Ελλάδα, ετοιμάζουμε τα έγγραφα τέσσερις ημέρες νωρίτερα και τα στέλνουμε εκεί. Επιπλέον, ζητούνται 80 ευρώ ως τέλος βίζας. Λαμβάνουμε πολύ μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπάρχει εξαιρετικά υψηλή ζήτηση».

«Αυτή η υψηλή ζήτηση οφείλεται στη θεώρηση εισόδου, καθώς οι (άλλες) χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καταστήσει δύσκολη την έκδοση βίζας. Για το λόγο αυτό, η βίζα κατά την άφιξη αποτελεί σοβαρή προτίμηση για τους Τούρκους παραθεριστές καθώς είναι ευκολότερη η αίτηση. Η άφιξη ισχύει για νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στην Ελλάδα. Από όποιο νησί και να πάρετε βίζα, μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας σε αυτό το νησί και ισχύει για επτά ημέρες το πολύ», εξηγεί ο Τούρκος ταξιδιωτικός πράκτορας στο τουρκικό δίκτυο NTV.

«Ωστόσο, όποιος επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει αυτή τη βίζα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, αυτή η βίζα περιορίζεται στη βίζα του νησιού που επισκέπτεται», διευκρινίζει.

Πηγή: NTV Haber, DHA, Καθημερινή

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee