Πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας στο πακιστανικό Κασμίρ
Τρία μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας συνετρίβησαν σήμερα στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, όπως μετέδωσαν τέσσερις πηγές των τοπικών αρχών στο πρακτορείο Reuters. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε εννιά «τρομοκρατικές υποδομές» εντός του πακιστανικού εδάφους. Παράλληλα, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά μαχητικά, καθώς επιχείρησαν εντός πακιστανικού εναέριου χώρου – ισχυρισμός που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Νέο Δελχί.
Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από σφοδρές ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της γραμμής ελέγχου (LoC), των de facto συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες στο Κασμίρ. «Τρεις αθώοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών που γίνονται στα τυφλά» από το Πακιστάν, αναφέρει η ανακοίνωση του ινδικού στρατού, προσθέτοντας ότι η αντίδραση θα είναι «αναλογική».
Το Πακιστάν αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων από τα ινδικά πλήγματα, κάνοντας λόγο για οκτώ νεκρούς και 35 τραυματίες, σύμφωνα με τον στρατηγό Άχμεντ Τσόντρι, εκπρόσωπο των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ένα τρίχρονο κορίτσι που σκοτώθηκε μέσα σε τζαμί στην περιοχή Μπαχαβαλπούρ του Παντζάμπ. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα πλήγματα στόχευσαν έξι τοποθεσίες και ότι δύο άτομα αγνοούνται. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία πακιστανική αεροπορική απώλεια, ενώ κατέρριψαν τρία ινδικά Rafale, ένα Su-30 και ένα MiG-29. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρριψής τους.
Το Πακιστάν συγκαλεί σήμερα το πρωί, την επιτροπή εθνικής ασφαλείας. Η επιτροπή είχε αποφασίσει την 24η Απριλίου την επιβολή σειράς διπλωματικών κυρώσεων εναντίον της Ινδίας, σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που πήρε το Νέο Δελχί, μετά τη φονική επίθεση εναντίον τουριστών στο Κασμίρ, για την οποία η ινδική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν, που το διέψευσε.
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης. «Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις.
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα». «Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και περιφερειακή σταθερότητα, υπενθυμίζοντας πως μετά την επίθεση της 22ης Απριλίου στην πόλη Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ, κάτι που το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ