Λήμνος

07/05/2014 - 14:36

Αντιφασιστικό φεστιβάλ από τον Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου

style="text-align: justify;"> 
Ο Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου, σε συνεργασία με το πολιτιστικό περιοδικό  www.Independent.gr με έδρα την Πάτρα και το φοιτητικό σύλλογο «Νέα Πνοή» διοργανώνει Αντιφασιστικό φεστιβάλ με στόχο την ανάδειξη των ιδεών της κοινωνικής ισονομίας ενάντια σε κάθε έκφανση ρατσισμού, και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγαθά που βάλλονται στις μέρες μας. Ο πολιτισμός και η τέχνη δεν μπορούν να λειτουργούν ως πανάκεια, απλά εξωραϊστικά. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού οφείλουν να αποτυπώνουν την πραγματικότητα, να ενεργοποιούν τον πολίτη, και να του θέτουν  μηνύματα για προβληματισμό, θετικά πρότυπα και πιθανές λύσεις.
 
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 8 έως και 10 Μαΐου στη Μύρινα στο λιμάνι έξω από το Δημαρχείο  7:30 με 10:30 και θα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις :
1. Προβολή τριών ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου, με τίτλο «Αγώνες γυναικών» και με θέμα τη ζωή και τη δράση γυναικών στην Εθνική Αντίσταση, στο ΔΣΕ, στις φυλακές, στην περίοδο της Χούντας κ.α.
2. Προβολή εκατό μονόλεπτων τούρκικων βίντεο, με τίτλο «…εγώ Χριστό εσύ Αλλάχ…» και θέμα την Ειρήνη.
3. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ως σύγχρονος Προμηθέας» και θέμα τη ζωή του Τσε Γκεβάρα.
4. Προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους : 
α) “W4crisis” διάρκειας 24΄ - Η Ελλάδα της Κρίσης και 
β) “Penguins” διάρκειας 35΄- Κοινωνική αδικία κι αξιοπρέπεια στα χρόνια
   της κρίσης.
 
                                     
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
 
- Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ως Σύγχρονος Προμηθέας» 
με πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα 
-Κινηματογραφική προβολή της τριλογίας της Αλίντας Δημητρίου 
με θέμα  τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία 
                                         
Πότε: 8-10 Μαΐου 2014
Πού: Μπροστά στο Δημαρχείο Λήμνου στο λιμάνι Μύρινας
 
Είσοδος Ελεύθερη
 
Από τις 8 έως και τις 10 Μαΐου 2014, ο Οργανισμός Εκπαίδευσης δια βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Λήμνου σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό Independent www.independent.gr (με έδρα την Πάτρα), παρουσιάζει την έκθεση «Ως Σύγχρονος Προμηθέας» που αποτελείται από 40 φωτογραφίες – πορτρέτα που αφορούν τη θρυλική μορφή του Τσε Γκεβάρα και τη ζωή του στην Κούβα από το 1960 έως το 1964. 
Οι φωτογραφίες, κάποιες από αυτές ανέκδοτες (στην Ευρώπη) και κάποιες ελάχιστα γνωστές, είναι των Osvaldo και Roberto Salas και προέρχονται από το «Ινστιτούτο της Ελευθερίας της Κούβας» στην Αβάνα.  Αποτελούν έναν φόρο τιμής από τους καλλιτέχνες του φακού σε έναν άνθρωπο - σύμβολο, σημαία των επαναστατών και των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την
Πέμπτη 8 Μάιου στις 19:.30
 
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
19:.30 – 22:30
 
Προβολή ταινιών για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από την προβολή των ντοκιμαντέρ «Πουλιά στο Βάλτο», «Η ζωή στους Βράχους» και «Τα κορίτσια της βροχής», την τριλογία της Αλίντας Δημητρίου που είναι αφιερωμένη στην αποσιωπημένη συμμετοχή της γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες του αιώνα που πέρασε στον τόπο μας και στους αγώνες της για την εδραίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
Οι ταινίες παρουσιάζουν γυναίκες που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, στις διώξεις που υπέστησαν μετά την απελευθέρωση για τη συμμετοχή τους αυτή και στις γυναίκες που αγωνίστηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.  
Θα προβληθούν τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
 
Πέμπτη 8 Μαΐου, 8 μ.μ.
Πουλιά στο Βάλτο  (2007, 105΄) 
Το ντοκιμαντέρ «Πουλιά στο Βάλτο» αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες της Αντίστασης. Από μαρτυρίες 40 γυναικών κατανοούμε τη σημαντική συμβολή τους στον αντιναζιστικό αγώνα.
«Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά της γυναίκας καθώς και στις συνέπειες που υπέστη κατά την Αντίσταση και την περίοδο της Κατοχής 1941-1944. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή. Δεν εστιάζει όμως στην ιστορική περιγραφή αλλά στην αποκάλυψη –μέσα από μνήμες, βιώματα ή και ψυχολογικά τραύματα– μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι έχουν να κάνουν μόνο με τους άνδρες.» Αλίντα Δημητρίου
 
Παρασκευή 9 Μαΐου, στις 8μ.μ.
Η Ζωή στους βράχους  (2009, 98’)
"Η Ζωή στους βράχους" που αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας της «Πουλιά στο βάλτο», παρακολουθεί τη ζωή 33 γυναικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Κάποιες οδηγήθηκαν στον Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν σε ισόβια, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν.
Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη: 
Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό. Ανάμεσα σε άλλα,  αναφέρουν: Γιατί πήγαν στο βουνό. Τις συνθήκες διαβίωσης.  Πώς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που στάλθηκαν στην εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος. Ανάμεσα σε άλλα, περιγράφουν:
Στη Χίο και το Τρίκερι: Τις συνθήκες σκληρής διαβίωσης. Πως έστελνε η τότε κυβέρνηση τα παιδιά τους σε στρατόπεδα αναμόρφωσης για να μη γίνουν «Βούλγαροι».
Στη Μακρόνησο: Τα ψυχολογικά μαρτύρια.  Πως χρησιμοποιούσαν ως μέσο εκβιασμού τα παιδιά των γυναικών για να υπογράψουν δήλωση. Το άγριο ξύλο.
 
Σάββατο 10 Μαΐου, 8μ.μ.
Τα κορίτσια της βροχής (2011, 120΄) 
Με την ταινία «Τα κορίτσια της βροχής» ολοκληρώνεται η τριλογία για τη συμμετοχή της Γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που μας πέρασε. Μια συμμετοχή που έχει αποσιωπηθεί. Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους.  Την εποχή της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών… Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες. Τις χαρακτηρίζει,  το ίδιο ήθος με τις Γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, το ίδιο πείσμα για την εδραίωση της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα κορίτσια της βροχής θεωρούν, μάλιστα, τον εαυτό τους συνέχεια των Γυναικών της Εθνικής Αντίστασης. 
Η Αλίντα Δημητρίου είχε αφιερώσει ένα μέρος της ζωής και του έργου της στους αγώνες των γυναικών στις περιόδους πολιτικής τραγωδίας στην Ελλάδα. Από το 1977 ως το 1994, είχε κάνει περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στις 30 Ιουλίου 2013. Η τριλογία της για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία ήταν οι πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες της.
 
100 μονόλεπτα βίντεο 
Κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα προβάλλονται μονόλεπτα βίντεο, δημιουργήματα Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «…εγώ Χριστό εσύ Αλλάχ…» και με θέμα την ειρήνη μεταξύ των λαών.
 
Προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους : 
α) “W4crisis” διάρκειας 24΄ - Η Ελλάδα της Κρίσης και 
β) “Penguins” διάρκειας 35΄- Κοινωνική αδικία κι αξιοπρέπεια στα χρόνια
   της κρίσης.
 
 
Η είσοδος στην έκθεση και στις προβολές είναι ελεύθερη. Η έκθεση φωτογραφίας καθώς και οι ταινίες παραχωρήθηκαν δωρεάν από το περιοδικό www.independent.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!