Με...θράσος!

28/04/2013 - 07:08

Στην..υγειά μας

Στην..υγειά μας

m

yle="margin: 10px 0px; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Γράφει ο Θράσος Αβραάμ

(Κοινωνικός Ανθρωπολόγος - Ιστορικός και εργαζόμενος σε ΜΜΕ)

Στην..υγειά μας

«Ήθελα να πάω(στην Αθήνα) από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκε το πρόβλημα ωστόσο το κόστος για την επέμβαση ήταν απαγορευτικό, για αυτό αποφασίσαμε να γίνει εδώ». Αυτά δηλώνει ο πατέρας του 17χρονου Γρηγόρη Παπαγιάννη, ο οποίος ημιπαρέλυσε στα αριστερά του άκρα μετά από επιπλοκή στην εγχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Βοστάνειο. Eν έτει 2013 η ιατρική και η νοσοκομειακή περίθαλψη στον τόπο μας ακόμα παραμένει ζητούμενο.

Τα τελευταία τρία μνημονιακά χρόνια επιχειρείται σταδιακά όχι μόνο η απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης (αυτό συνέβαινε και προμνημονιακά), αλλά και η στοχευμένη προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Το κράτος αποσύρεται (προς το παρόν μερικά, και έπεται συνέχεια) από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία, και μεταφέρει το κόστος λειτουργίας τους στους πολίτες! Γιατί δύσκολα κανείς πιστεύει ότι τα καταληστευμένα ταμεία που χρωστάν ήδη στα νοσοκομεία πάνω από 3 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να αναλάβουν το κόστος της μελλοντικής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας.

Έχει γίνει φανερό σε όλους πως η απόφαση για αναστολή στις προσλήψεις νοσηλευτών αλλά και γιατρών ήταν εγκληματική. Πολύτιμες κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, το ίδιο και χειρουργικές αίθουσες, ενώ έχουν εκτιναχτεί οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Επίσημες διεθνείς επιστημονικές εκτιμήσεις μιλούν για χιλιάδες δυνητικά αποτρέψιμους θανάτους λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς κλείνουν τμήματα γιατί μένουν κενά από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Είναι ειλημμένη και ομολογημένη η απόφαση της τρόικας για κλείσιμο 10.000 κλινών από τις συνολικά 35.500 που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ.

Τα πάντα στους ιδιώτες

Ταυτόχρονα, όμως πληθαίνουν καθημερινά οι ιδιωτικές δομές που έρχονται να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες με κρατικό χρήμα (π.χ. μονάδες τεχνητού νεφρού). Οι εργολαβίες επεκτείνονται με ραγδαίους ρυθμούς στα νοσοκομεία. Καθαριότητα, ασφάλεια, εστίαση, τεχνικές υπηρεσίες, ιματισμός κλπ, παραδίδονται σε ιδιωτικά συνεργεία, για τα οποία περιέργως σε όλες τις συνθήκες πάντα υπάρχουν λεφτά … Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από το lesvosnews.net ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έγινε αδιαφανή ανάθεση εργολαβιών ακόμα και για την ειδικότητα του νοσηλευτή.

Ο ασθενής αφού έχει προπληρώσει φόρους και ασφάλιστρα, την ώρα της ανάγκης θα υποχρεούται να ξαναπληρώσει από την τσέπη του, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική. Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες στερούνται από κάθε πρόσβαση στην περίθαλψη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο γραφείο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης: ενώ το 2011 είχαν νοσηλευτεί 155 ανασφάλιστοι, το 2012 ο αριθμός τους άγγιξε τους 347, και ποιος ξέρει τι θα γίνει μες στο 2013! Πόσοι άλλοι χωρίς ασφάλιση συμπολίτες μας που στερούνται τα στοιχειώδη δεν πλησίασαν καν την πόρτα του Βοστανείου… δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Όλα τα στοιχεία των παραπάνω μεθοδεύσεων ενάντια στη δημόσια περίθαλψη συγκλίνουν στο ότι στόχος των τροικάνων και της κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση ή και το κλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων, όπως το δικό μας. Στη θέση τους θα εγκατασταθούν παραρτήματα μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Στο 3ο μνημόνιο, πάντως, προβλέπεται η δυνατότητα στον «οποιονδήποτε» επιχειρηματία χωρίς να είναι γιατρός να ανοίγει ιατρείο έχοντας τον γιατρό σαν έμμισθο υπάλληλο (ύστερα από πιέσεις επιχειρηματιών π.χ. ο κ. Σπανός της «Βιοϊατρικής» και άλλοι) και να συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ ως «εργολαβικό» πολυιατρείο. Μην μας προκαλεί εντύπωση λοιπόν η προσπάθεια που γίνεται τελευταία στην Μυτιλήνη για το άνοιγμα παραρτήματος Τουρκικού ιδιωτικού νοσοκομείου.

Λεφτά υπάρχουν για τους «Μήτσους»

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά και ο πολίτης ψάχνει να βρει τη χαμένη δημόσια υγεία το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει στη Ρόδο συνέδριο για διοικητικά και πολιτικά στελέχη των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαίου στο ξενοδοχείο Mitsis Grand (του γνωστού εκδότη Κώστα Μήτση) με έξοδα του Ε.Σ.Υ. και του ΕΣΠΑ. Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όσοι συμμετάσχουν στην εν λόγω διημερίδα-συνέδριο θα μετακινηθούν και θα διανυκτερεύσουν με έξοδα τα οποία θα καλυφθούν από την υπηρεσία». Η στήλη μας να τους ευχηθεί καλή διαμονή συμπληρώνω εγώ.

Η υγεία, εν κατακλείδι, δεν είναι μόνο υπόθεση των γιατρών ή κάποιων ειδικών, αλλά υπόθεση της κοινωνίας που έχουμε και που θέλουμε να έχουμε. Γιατί ασθενείς πάντα θα υπάρχουν, περίθαλψη για όλους όμως; Ή μήπως οι κρατικοδίαιτοι κατά τ’ άλλα «επενδυτές» και οι πολυεθνικές εταιρείες των γενοσήμων φαρμάκων που τα συμφέροντά τους «πρακτορεύονται» σχεδόν επίσημα από τους εκπροσώπους της τρόικας είναι ειδικότεροι από μας για να το αποφασίσουν. Η ιδιωτικοποίηση, η επιχειρηματικοποίηση της υγείας, αλλά και η κατεδάφιση του ΕΣΥ δεν πρέπει περάσουν. Είναι στο χέρι μας.

 

Υπερ…βολές

 «Έργο πνοής»… «λύση στο ενεργειακό»… «πρόοδος για τον τόπο» …κτλ. Είναι μερικές από τις μεγίστης ανοησίας βαρύγδουπες εκφράσεις που έλεγαν οι τοπικοί μας άρχοντες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της Ρόκας-Iderdola. Την εβδομάδα που πέρασε πληροφορηθήκαμε ότι τελικά… μάλλον το έργο δεν θα γίνει! Βρε μπας και είχαν δίκιο αυτοί που έλεγαν από την αρχή ότι πρόκειται για χρηματιστηριακό παιχνίδι της εταιρίας και ότι με τα τεχνολογικά μέσα της εποχής μας ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου; Χώρια τ’ αντισταθμιστικά...

 

 

Άνοιξη μύρισε αλλά η ευωδιά των σκουπιδιών δεν λέει να σταματήσει. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να εξαλείψει το πρόβλημα παρουσιάζοντας μας φωτογραφίες από τας Αθήνας. Τις φωτογραφίες από την Χίο ή την Λήμνο που είναι πεντακάθαρες δεν τις είδε;

 

 

Την τιμητική τους είχαν τα γήπεδα την εβδομάδα που μας πέρασε λόγω των live εμφανίσεων του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαγιαννίδη και του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών κ. Αθανασίου. Μήπως νομίζουν ότι είμαστε στο 1960 άλλωστε όπως έλεγε και ο Μαυρογιαλούρος, θα σας εξαφανίσομεν…θα,θα,θα…

 

 

Είναι οι δικοί μας όμως, αλλά είναι και των άλλων… Σίγουρα θα ακούσατε για την τροπολογία που προσπάθησε να περάσει ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης για την μείωση κατά 35% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Αυτό όμως που πέρασε στα «ψιλά» είναι ότι το ποσό που θα εξοικονομούνταν από την μείωση θα δωριζόταν ως ενίσχυση σε ξενοδόχους των Κυκλάδων, δηλαδή, της εκλογικής περιφέρειας του κ. Βρούτση. Να χαρώ εγώ τον «σωτήρα της πατρίδας».

 

Μήπως έχουν διχασμένη προσωπικότητα οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στο Σύλλογο των δασκάλων; Από τη μία είναι στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης και από την άλλη… μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις εναντίον της τρόικας εσωτερικού που κλείνει σχολεία στο νησί, μιας κυβέρνησης που οι ίδιοι στηρίζουν. Ποιους προσπαθούν να δουλέψουν δεν καταλαβαίνω.

 

 

Αυτοκτονεί κάποιος χωρίς να έχει οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα; Απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο τοπικός Τύπος. Ναι. Ως άνθρωπος με καλή οικονομική επιφάνεια, συνετός οικογενειάρχης, πάντα ευδιάθετος και χωρίς ψυχολογικά προβλήματα παρουσιάστηκε χτες από εφημερίδες του νησιού ο 57χρονος που αυτοκτόνησε στην Καλλονή. Βρε παιδιά αν ισχύουν όλα αυτά που γράφτηκαν τότε γιατί ο άνθρωπος να οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα. Όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ «Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας».

 

----------

Για παρατηρήσεις, σχόλια ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να επικοινωνείτε με τη στήλη στο e-mail:

me.thrasos@yahoo.gr

Μοιράσου το άρθρο!