Το 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου και το ΓΕΛ Νέας Πεντέλης γνώρισαν τη φυσική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος, τους υγρότοπους του κόλπου Καλλονής και τα φυσικά μνημεία της Λέσβου οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου και του ΓΕΛ Νέας Πεντέλης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στη Λέσβο συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου κ. Μιχάλη Ανδρεαδέλλη και Σταυρούλα Βαζαίου και τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νέας Πεντέλης κ. Ανέστη Πιλισσά, Λυκειάρχη και κα. Δήμητρα Μαντή.
Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις γεωλόγους του Μουσείου κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα και κα. Εβίτα Τσονίδου και κάνοντας τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, τις θερμές πηγές και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τα πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία συνδέεται.
Επισκέφτηκαν επίσης τους υγρότοπους του κόλπου Καλλονής, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα πουλιά και τη σημασία του υγρότοπου για τη διαμονή των μεταναστευτικών πουλιών από τον κ. Στρατή Ζγουρνιό, Δασοπόνο και τον κ. Κώστα Πολυπαθέλλη, Βιολόγο.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν την περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών και τα ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι δραστηριότητες των μαθητών συνεχίστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου αρχικά στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων ενημερώθηκαν αρχικά για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου και τη σύνθεση της βλάστησης πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή καθώς και το φυσικό φαινόμενο των σεισμών και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Ακολούθησε γνωριμία τους με τα εκθέματα στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής μας ιστορίας. Στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους. Στην δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου», οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, όπως προβάλλεται μέσω των γεωλογικών φαινόμενων και τις διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν για τους μαθητές μια μεγάλη βιωματική εμπειρία καθώς μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Οι μαθητές κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Λέσβο αλλά και το γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου γεμάτοι νέες εμπειρίες.