Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/02/2022 - 18:54

Εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» στο Αριστοτέλειο

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως 10 Απριλίου 2022.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ομότιμος Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκη, την επιτυχημένη συνεργασία και τις περιοδικές εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

Η κα. Άννα Μπατσή, εκπρόσωπος του πρόσφατα αναγνωρισμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα γεωλογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής που οδήγησαν στην αναγνώρισή της.

Στην συνέχεια ο κ. Α. Αγγελίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του Συλλόγου, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί περισσότερα από 80 μέλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χ. Χιντήρογλου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε στη νέα εκθεσιακή παρουσίαση του Μουσείου και τους μελλοντικούς του στόχους.

43

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ»

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία έως 10 Απριλίου 2022 μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο. 

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Επιστημονικός  υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Η δημιουργία της έκθεσης έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO - IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

4

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι ακόλουθες έξι περιοχές της Ελλάδας:

  1. η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
  2. το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
  3. το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
  4. η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
  5. το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
  6. η περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης (2021)

και στην Κύπρο έχει αναγνωριστεί η περιοχή Τροόδους (2015).

 

Μοιράσου το άρθρο!