H Λέσβος στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Μεγάλη προβολή των δράσεων ανάδειξης
του Απολιθωμένου Δάσους
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 800 συνέδρων από 19 χώρες πραγματοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού από 9 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024 το οποίο οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Non nuoc Cao Bang στo Βιετνάμ.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ κ. Bui Thanh Son και η Aναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO υπεύθυνη για τις Φυσικές Επιστήμες κα. Lidia Brito.
Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων στελέχη της UNESCO, τα μέλη του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι Γεωπάρκων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO οι Συντονιστές του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας-Ειρηνικού, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.
Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος
Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.
Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης, προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαφύλαξης, προστασίας και ανάδειξης - διαχείρισης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων, παγκοσμίως.
Το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, πολλά θετικά σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες.
Εορτασμός 20 χρόνων Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων
Τελετή υποδοχής Γεωπάρκων & Βράβευση μελών
Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Συνέδριο κατά την τελετή για τoν εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με ομιλίες από τον κ. Ha Kim Ngoc Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, την Αν. Γενική Διευθύντρια της UNESCO και τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Ακολούθησε η τελετή υποδοχής των νέων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την απονομή του τίτλου Global Geopark (Παγκόσμιο Γεωπάρκο) τόσο στα νέα μέλη όσο και σε όσα επαναξιολογήθηκαν επιτυχώς.
Παράλληλα ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση για τη βράβευση των μελών του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας-Ειρηνικού που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τα τελευταία 20 χρόνια.
Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο
Πολλοί σύνεδροι επίσης εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο τον προσεχή Ιούνιο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2025 που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.