Skip to main content

Μαθητές από τη Βουλγαρία, Εσθονία, Τουρκία και το Γυμνάσιο Πέτρας συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Πυκνώνουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO προκειμένου να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει για την φετινή χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Mαθητές από τη Βουλγαρία, την Εσθονία και την Τουρκία συνοδευόμενοι από το Γυμνάσιο Πέτρας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους αλλά και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Λέσβο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Πέτρας.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου γνώρισαν εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και μοναδικά ριζικά συστήματα, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι όπου αρχικά με την βοήθεια της εκπαιδευτικής οπτικοακουστικής προβολής που έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων στο οποίο έλαβαν μέρος. Οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου για τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επιλεγμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εφαρμόζοντας βήμα-βήμα τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ευρημάτων.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πέτρας Δ. Νταλάση και Χ. Κάβουρα καθώς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων από το εξωτερικό. Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Μ. Αντωνάκης και Σ. Ζγουρνιός και στις δράσεις συντήρησης οι συντηρητές του Μουσείου Ν. Γραμμενόπουλος και Ε. Κουνιαρέλλη.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Πέτρας και το εξωτερικό μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του, γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις.

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία