Skip to main content

Νίκος Ζούρος και Γεωπάρκο Λέσβου στο συνέδριο - ολυμπιάδα της γεωλογίας - στη Νότιο Κορέα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Τα μνημεία  γεωλογικής κληρονομιάς και οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάσθηκαν στο 37ο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο  το οποίο πραγματοποιήθηκε από 21 έως 31 Αυγούστου 2024 στην πόλη Busan  στη Νότιο Κορέα.

Στο συνέδριο, που θεωρείται η ολυμπιάδα της γεωλογίας, συμμετείχαν 6.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επιστήμονες,  πανεπιστημιακοί και ερευνητές, στελέχη  Γεωλογικών Υπηρεσιών και Ερευνητικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι Γεωπάρκων  που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, στελέχη της UNESCO, Διεθνών Οργανώσεων, Επιχειρήσεων κ.ά.

Στο 37ο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο παρουσιάσθηκαν οι νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις σε όλους του τομείς των Γεωεπιστημών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλος αριθμός συνεδριών οργανώθηκαν στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς. δ

Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού, την εκπαίδευση και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων παρουσίασε τις δράσεις  του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και την βιώσιμή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς και τη   συμβολή του στη δημιουργία νέων Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον πλανήτη!

Παρουσίαση  της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκου UNESCO

Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  τα αποτελέσματα των εργασιών  ανασκαφής, προστασίας και ανάδειξης στις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου όπου αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα ευρήματα κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο. Το νέο «Ανοικτό Μουσείο» κατά μήκος του νέου δρόμου που οδηγεί στο Σίγρι συγκροτείται από 12 επισκέψιμες θέσεις που παρουσιάζουν τα νέα τεκμήρια για την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

δ

Παρουσιάσθηκαν επίσης έργα και δράσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Μουσείο με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-20, για την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου τα οποία συμβάλουν στην προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού φύσης και του εκπαιδευτικού τουρισμού με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.  δ

δ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία