Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/03/2023 - 16:38

Όλα τα σχολεία πάνε στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις για το σεισμικό κίνδυνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου/// Ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατακλύστηκε τις τελευταίες εβδομάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Λέσβο, οι οποίοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για το σεισμικό κίνδυνο και τη γνωριμία με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λέσβου.

Ειδικότερα, το Μουσείο επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του Δημοτικού Σχολείου Χάλικα, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του ΓΕΛ Καλλονής, του Νηπιαγωγείου Φίλιας, του Δημοτικού Σχολείου Φίλιας, του Νηπιαγωγείου Συκαμιάς και του Δημοτικού Σχολείου Συκαμιάς. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Η σεισμική τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και εκπαίδευση των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις προκειμένου να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!