Skip to main content

Σε φάση ολοκλήρωσης τα μεγάλα έργα ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, τον απολογισμό δράσεων για το έτος 2022 και προγραμματισμού δραστηριοτήτων για το 2023 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μια κατάμεστη αίθουσα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα σημαντικά έργα ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Ι. Ιορδάνου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Βορείου κ. Π. Χριστόφας και Σ. Κυρατζής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Καθηγητής Π. Δημητρακόπουλος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικ. Στρατάκη, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Δ. Μαλλιαρός, ο σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Μ. Πολυπαθέλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Β. Βογιατζής, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου κ. Σ. Μπαλάσκας, εκπρόσωποι Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, πολλοί φίλοι του Μουσείου από όλη τη Λέσβο, κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ν. Μουρτζάς, Ι. Κουρτζέλλης, Π. Τσίκνας, Χ. Ντρίνια και Τ. Ακριώτης.

Μηνύματα απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτουλάκης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γ. Μπουρνούς, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Ζ. Ιωακείμ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίζεται από δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου που οδήγησαν στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή του.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τα έργα ανάδειξης που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και τον απολογισμό των δράσεων προστασίας και ανάδειξής του. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο περιλαμβάνει τη συντήρηση απολιθωμάτων αλλά και τη δημιουργία πλακόστρωτων διαδρόμων σε όλη την έκταση του Πάρκου ώστε να καταστούν προσβάσιμα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.

Το φλουρί κοπής της βασιλόπιτας έπεσε στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Αικ. Στρατάκη.

φ

 

Απολογισμός έργων ανάδειξης και προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιώντας την εγκεκριμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο στρατηγική ανάπτυξης, υλοποίησε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σημαντικά έργα ανάδειξης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για έργα που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα, το Μουσείο υλοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυσή του και απασχολεί σημαντικό αριθμό συνεργατών. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν η υλοποίηση των κάτωθι σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων:

  • Της συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους– Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη,
  • Της ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου
  • Της υλοποίησης δράσεων ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
  • Του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου
  • Της εκθεσιακής παρουσίασης των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη
  • Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους
  • Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων της Λήμνου
  • Του έργου ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς Ευβοίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της χρονιά που πέρασε ήταν η ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα 100 πρώτα Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομίας από τη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO.

Μια ακόμη σημαντική διάκριση ήταν η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την περίοδο 2021-2024.

Παράλληλα, για την προβολή των αποτελεσμάτων των έργων ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί, το Μουσείο οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως την Έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος» στο Γεωπάρκο Bergastrasse-Odenwald της Γερμανίας, στο Γεωπάρκο Muskau Arch Πολωνίας/Γερμανίας καθώς και στο Γεωπάρκο Αυστρίας/Σλοβενίας Karawanken/Karavanke, την έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, την έκθεση η «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» στο ίδρυμα Ευγενίδου, και πολλές περιοδικές εκθέσεις στις εγκαταστάσεις του Μουσείου.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής στο εξωτερικό.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.

 

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση μαθητών/τριών σχολείων της Λέσβου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Ας ανακαλύψουμε τη γεωποικιλότητα του Γεωπάρκου Λέσβου», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για πρώτη χρονιά της Παγκόσμιας Ημέρας Γεωποικιλότητας.

Στο διαγωνισμό υπεβλήθησαν σαράντα οκτώ (48) δημιουργίες μαθητών/τριών από οκτώ (8) σχολικές μονάδες της Λέσβου. Στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων συμμετείχαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κα. Αικ. Στρατάκη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Δ. Βούλγαρης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης και ο Ιατρός-Ζωγράφος κ. Μ. Αξιώτης.

Ειδικότερα, νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι κάτωθι μαθητές:

  • Στην κατηγορία ‘Μαθητές ηλικίας 4-7 ετών (Νηπιαγωγείο-Α’ έως Β’ Δημοτικού)’ νικήτρια αναδείχθηκε η Ζενέλι Αμαλία-Κέισι, μαθήτρια του Νηπιαγωγείου Άντισσας
  • Στην κατηγορία ‘Μαθητές ηλικίας 8-12 ετών (Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού)’ νικητής αναδείχθηκε ο Ορέστης Κούλα, μαθητής της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου
  • Στην κατηγορία ‘Μαθητές ηλικίας 13-17 ετών (Γυμνάσιο και Λύκειο)’ νικήτρια αναδείχθηκε η Βερβέρη Σοφία, μαθήτρια της Α’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικά διπλώματα σε όλους του μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό από τις κάτωθι σχολικές μονάδες της Λέσβου:

  1. Νηπιαγωγείο Άντισσας
  2. Νηπιαγωγείο Σιγρίου
  3. Νηπιαγωγείο Σκουτάρου
  4. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους
  5. Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου
  6. 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  7. 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  8. Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

 

δδ

.

δδ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία