Skip to main content

Σεισμός ενημέρωσης... στο Λεπέτυμνο!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Λεπέτυμνο

Σεισμική ακολουθία  της 7ης Ιανουαρίου 2023

Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας

 

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Λεπετύμνου με θέμα «Σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 - Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας» την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα του Νηπιαγωγείου Λεπετύμνου  με ομιλητή τον Δρ. Νικόλαο Ζούρου, Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τον ομιλητή παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λεπέτυμνου κ. Θέμης Καμμένος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος τουρισμού κα. Αφροδίτη Βατή, ο Πρόεδρος του ΤΣ Συκαμιάς κ. Γιώργος Σαρόγλου, η Πρόεδρος του ΤΣ Νάπης κα. Ταξιαρχούλα Παλαιολόγου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεπετύμνου η «Αναγέννηση» Αντώνης Σταμπουλής και πολλοί κάτοικοι από την περιοχή, οι οποίοι με την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν τόσο για το σεισμικό κίνδυνο στη Λέσβο όσο και για την ανάγκη σωστής προετοιμασίας.

Ο κ. Ν. Ζούρος, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας - Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε στοιχεία για την σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 με επίκεντρο στην περιοχή του Λεπετύμνου, τα στοιχεία από την υπαίθρια έρευνα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου  καθώς και στοιχεία για τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και την δυνατότητα ενεργοποίησης νέων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή σε σχέση με τον νέο σεισμό της 20ης Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωγραφίας  αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού  το πρωί της 7ης Ιανουαρίου για την κατανόηση του φαινομένου και την εκτίμηση του κινδύνου που δημιουργεί η σεισμική ακολουθίας της 7ης Ιανουαρίου 2023. Αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών και τόνισε τη μεγάλη σημασία και αναγκαιότητα της δουλειάς πεδίου που αποτελεί τη βασική έρευνα για την αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να υπάρξει σωστή αξιολόγηση του κινδύνου και υπεύθυνη πληροφόρηση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.  Παρουσίασε τις καταγραφές, χαρτογραφήσεις και αποτυπώσεις των επιφανειακών φαινομένων που προκάλεσε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου μετά τον σεισμό.

Πέραν της επιστημονικής έρευνας ο κ. Ζούρος μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού. Εξήγησε πως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εγκαταστήσει στο χώρο του ειδική εκπαιδευτική «τράπεζα προσομοίωσης σεισμών», πάνω στην οποία παιδιά και ενήλικες βιώνουν μεγάλους σεισμούς και διδάσκονται τρόπους επιτυχούς αντιμετώπισης και προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται μετά της σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Ζούρος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας πως το να καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, περνώντας στον απλό πολίτη την απαραίτητη γνώση για θέματα προστασίας είναι πολύ πιο σημαντικό και στόχος όλων των επιστημονικών μεθόδων και προγραμμάτων έρευνας.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις