Skip to main content

Διάλεξη του Καθ. Ν. Ζούρου σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα παρουσιάσεων στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης στο Σύνταγμα. Την ομιλία του κ. Νίκου Ζούρου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περισσότερα από 60 άτομα, μετά από πρόσκληση του κ. Ντοναλντ Μάθιους εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος,  Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο πότε και στο πώς γεννήθηκε η ιδέα των Γεωπάρκων.

Μίλησε για την πρωτοβουλία τεσσάρων φορέων από διάφορα κράτη, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων το 2000, και τα αποτελέσματα της που οδήγησε το 2004 στην πρωτοβουλία της UNESCO για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με σκοπό την προστασία, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή περιοχών με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο.

Αναφέρθηκε στην αέναη μεταβολή του πλανήτη Γη και στην ανάγκη κατανόησης και αποκρυπτογράφησης των μηχανισμών που προκαλούν αυτές τις μεταβολές αλλά και συνδέονται άρρηκτα με την εξέλιξη, την εμφάνιση και εξαφάνιση των ζωικών και φυτικών ειδών.

Παρουσίασε πολλά παραδείγματα γεωλογικών μνημείων του κόσμου. Περιοχές με μοναδικά, ιδιαίτερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, στα οποία είναι καταγεγραμμένο το παρελθόν του πλανήτη, η ιστορία της γης, οι φυσικές διεργασίες που προκαλούν την αλλαγή του φλοιού, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η ζωή σε κάθε μορφή της.

Εξήγησε την έννοια και την αναγκαιότητα ανάπτυξης του γεωτουρισμού. Μιας νέας μορφής αειφόρου τουρισμού που προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση μιας περιοχής με την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και γεωλογικών χαρακτηριστικών της. Τόνισε πως τα γεωπάρκα έχουν μια ολιστική προσέγγιση για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής: τα γεωλογικά μνημεία και τοπία, τα οικοσυστήματα, τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία αλλά και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα που ανήκουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο UNESCO, παρουσιάζοντας τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Την ομιλία του ολοκλήρωσε με την παρουσίαση του Γεωπάρκου Λέσβου, αναλύοντας τη γεωλογική ιστορία του νησιού, την ύπαρξη των ηφαιστείων και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, κατά το Μειόκαινο. Επίσης μιλώντας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου, από την πρώτη κατοίκισή της από τους προϊστορικούς ανθρώπους μέχρι σήμερα, εξήγησε πως τα υλικά δομής για τα κτίσματα, τα εργαλεία, αλλά και τα προϊόντα αγγειοπλαστικής  συνδέονται με την γεωλογική ιστορία, καθώς τα υλικά που κατά εποχές χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα υλικά που έδωσαν απλόχερα τα ηφαίστεια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα σπάνια και ξεχωριστά είδη φυτών και ζώων της Λέσβου, που αποτελούν την εξέλιξη αυτών που πέρασαν στην ευρύτερη περιοχή όταν η Λέσβο αποτελούσε τη χερσαία γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία