Ναυτιλιακά - Μεταφορές

04/01/2023 - 10:46

«Ταξιάρχης»: «Πρωτοχρονιάτικο» σφυρί για το άλλοτε «καμάρι» της NEL Lines

Για τις 4 Ιανουαρίου 2023 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του παροπλισμένου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου με τιμή εκκίνησης 120.000 ευρώ- Τα «εμφανή» και «αφανή» βάρη και το «ναυάγιο» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβο

Ένα από τα πρώτα σφυριά της νέας χρόνιάς που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 αφορά ένα όνομα με μεγάλη ιστορία.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, γνωστότερης ως NEL Lines, που πλέον είναι ανενεργή και το αντικείμενό του είναι το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ταξιάρχης», το οποίο και αυτό διαθέτει τη δική του μακρά ιστορία.

Από τη Νορβηγία και την Αυστραλία στα ελληνικά νερά

Το «Ταξιάρχης» ναυπηγήθηκε το 1976 στα ναυπηγεία Frammes της Νορβηγίας για λογαριασμό της Union Shipping of Australia και το πρώτο του όνομα ήταν Union Hobart. Αρχικά έκανε δρομολόγια μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, μέχρι και το 1985, όταν μετονομάστηκε σε Seaway Hobart παραμένοντας ωστόσο σε αυτή τη μακρινή άκρη του κόσμου.

Περίπου μια δεκαετία αργότερα ήρθε στην Ελλάδα από την εταιρεία AK Ventouris ως “Seaway I” και μετά από εκτεταμένη μετασκευή μετονομάστηκε σε “Αγία Μεθοδία” και δρομολογήθηκε μεταξύ Πάτρας και Μπρίντιζι από το 1994 μέχρι το 1995. Στη συνέχεια ναυλώθηκε στην Eurolink Ferries, μετονομάστηκε σε Euromantique και για έναν χρόνο εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Σήρνες και Βλήσινγκεν.

 

Το 1999 αγοράστηκε από τη ΝΕΛ και πήρε την ονομασία «Ταξιάρχης» από το μοναστήρι των Ταξιαρχών στη Λέσβο, όπου έδρευε η ναυτιλιακή εταιρεία.

Το 2015, όταν η ΝΕΛ «παροπλίστηκε» ακολούθησε την τύχη της και παροπλίστηκε και αυτό στο Λαύριο. Ωστόσο, το 2018 σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε εκείνη την εποχή, υπήρξε ενδιαφέρον για την αγορά του του από μία εταιρεία φορτηγών πλοίων, η οποία το μετέφερε στα Αμπελάκια Σαλαμίνας για την επισκευή του.

 

Τώρα, η όποια «επόμενη μέρα» του θα γραφτεί, αν γραφτεί, από τον επικείμενο πλειστηριασμό που γίνεται με επισπεύδουσα την κρητική ναυτιλιακή εταιρεία ANEN Lines (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου) για ποσό οφειλής 50.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω του μακροχρόνιου παροπλισμού του θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση. Έτσι, το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί για σκραπ.

Αυτό διαφαίνεται και από τη σημερινή εκτίμηση της αξίας του που ανέρχεται σε 180.000 ευρώ. Με βάση αυτή, η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό έχει οριστεί στις 120.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, έχει μήκος ολικό 135,79 και μήκος νηολόγησης 127,28 μέτρα, πλάτος νηολόγησης 20,63 μέτρα και βάθος νηολόγησης 5,68 μέτρα. Είναι 5032,90 Κόρων Ολικής Χωρητικότητας (Κ.Ο.Χ.) και 2988,32 Κόρων Καθαρής Χωρητικότητας (Κ.Κ.Χ.). Επίσης είναι εφοδιασμένο με δύο μηχανές ΜΕΚ PIELSTICK, 12 PC 2V ιπποδύναμης 2×6000 συνολικής ιπποδύναμης 12000 BHP ενώ αποτελείται από το κύριο κατάστρωμα στο οποίο υπάρχει το γκαράζ, καθώς και η είσοδος στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Τα «εμφανή» και τα «αφανή» βάρη

Το συγκεκριμένο πλοίο κουβαλάει όμως πολλά βάρη, τόσο «εμφανή» όσο και «αφανή».

Στα πρώτα περιλαμβάνεται πρώτη προτιμώμενη Ναυτική Υποθήκη υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά της ΝΕΛ για ποσό 9.100.000 δολαρίων Η.Π.Α., δεύτερη προτιμώμενη Ναυτική Υποθήκη υπέρ της της ίδιας και κατά της ΝΕΛ για ποσό 487.500.000 δραχμών καθώς και 8 κατασχέσεις. Η τελευταία εξ αυτών είναι της Α.Ν.Ε.Ν., η οποία επιδόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Σχετικά με τα «αφανή» βάρη, υπάρχει ειδική σημείωση στην έκθεση του πλειστηριασμού. Εκεί τονίζεται ότι η εκτίμηση των 180.000 ευρώ «γίνεται εφόσον η ανωτέρω επισπεύδουσα τελεί σε γνώση μερικών εκ των (αφανών) βαρών του πλοίου προς ΝΑΤ, ΟΛΠ Α.Ε. και λοιπούς προνομιούχους πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων το παρακολουθούν στα χέρια και οιουδήποτε νέου πλειοδότη-υπερθεματιστή, το επιβαρύνουν και συνιστούν ουσιώδη νομικά ελαττώματα του κατασχεθέντος» σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

 

Όπως διευκρινίζεται αυτά τα βάρη ανέρχονται συνολικά για όλα τα πλοία της καθ’ ης η εκτέλεση ευθυνόμενα εις ολόκληρον άνω των 20.000.000 ευρώ πλέον προστίμων και προσαυξήσεων από τους χρόνους των σχετικών καταλογισμών για οφειλές εκ ναυτολογίων και Κ.Α.Ε.Ο. προς Ν.Α.Τ., αγνώστου ύψους οφειλών προς Ο.Λ.Π. Α.Ε., λιμενικά ταμεία και προς λοιπούς προνομιούχους πιστωτές, πλέον τόκων και προσαυξήσεων από το χρόνο γένεσης εκάστης επιμέρους οφειλής»…

Το «ναυάγιο» της NEL Lines

Η περίπτωση του πλοίου «Ταξιάρχης» φέρνει στην επιφάνεια το ηχηρό «ναυάγιο» της ΝΕΛ, που ξεκίνησε το 1972 ως εταιρεία λαϊκής βάσης με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνη-Χίος-Πειραιάς. Το πρώτο της πλοίο ήταν το «Σαπφώ».

Στη συνέχεια όμως η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλα δρομολόγια, μέσω σημαντικών επενδύσεων απέκτησε αρκετά ακόμη πλοία, ενώ το 1995 εισήχθη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Λίγο αργότερα παρήγγειλε το πρώτο ταχύπλοο τύπου Corsaire 12000 και ακολούθησαν αρκετά ακόμη μεταξύ των οποίων και το «Αίολος Κεντέρης» ενώ ο χάρτης των δρομολογίων κάλυψε τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και άλλους προορισμούς.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών υπήρξαν εξαγορές εταιρειών, συνεργασίες (όπως με την ΑΝΕΚ), αλλά από τις αρχές του 2007 ξεκίνησε η καθοδική πορεία με πωλήσεις πλοίων, πτώση του τζίρου και συσσώρευση ζημιών.

Τον Δεκέμβριο του 2013 το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, έπειτα από συμφωνία με τους πιστωτές της, αλλά αυτό δεν έλυσε τα προβλήματα. Ακολούθησαν ισχυρές «αναταράξεις», αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, το οποίο απορρίφθηκε, αλλά και αντιπαραθέσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας, με την εταιρεία να δηλώνει ότι έπεσε «θύμα αθέμιτου ανταγωνισμού», που την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο. Τον Μάιο του 2015 η ΝΕΛ κηρύχθηκε έκπτωτη για την επιδοτούμενη άγονη γραμμή του Β. Αιγαίου Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος και στη συνέχεια τα εναπομείναντα πλοία της παρέμειναν παροπλισμένα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2014, ο κύκλος εργασιών είχε υποχωρήσει στα 35,62 εκατ. ευρώ από 51,52 εκατ. ευρώ το 2013, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν στα 114,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 83,2 εκατ. ευρώ.

 πηγη:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ/  https://www.newmoney.gr/

Μοιράσου το άρθρο!