Skip to main content
|

37,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανεργία και τη φτώχια στο Β. Αιγαίο

37,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανεργία και τη φτώχια στο Β. Αιγαίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Έχοντας ως «προίκα» 37,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (περίοδος 2014 – 2020) και στο οπλοστάσιό της τη μελέτη που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, όντας μέσα στη δίνη της κρίσης, με την ανεργία να αυξάνεται ραγδαία την τελευταία τριετία, τον πληθυσμό να συνεχίζει να γερνάει και τον τριτογενή τομέα σε ύφεση, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται να επενδύσει στους ανθρώπινους πόρους, μήπως και υπάρξει – έστω και μερική – αναστροφή του κλίματος.
Προσγειωμένος στην πραγματικότητα ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης αναγνωρίζει ότι το ζήτημα δε θα το λύσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, που μπορεί να αποτελούν και ασπιρίνες, αλλά θα επιχειρηθεί να δοθεί ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός. Μάλιστα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη που οργανωμένα, προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα αρχίσει να γίνεται, υπό τη μορφή προκηρύξεων, από το Σεπτέμβρη του 2014.
Ο Γιώργος Πλακωτάρης σε συνέντευξή του στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ σημείωσε επίσης ότι η μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, τους παρέχει τη δυνατότητα να «χτυπούν», στο εξής, πιο υπεύθυνα, πόρτες κεντρικών υπουργείων, διεκδικώντας πιστώσεις από τα τομεακά προγράμματα για ανθρώπινους πόρους.
Η ακτινογραφία του Β. Αιγαίου σε…κρίση
Στα παρακάτω συνοψίζονται τα βασικά ευρήματα της μελέτης της Περιφέρειας:
-Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου γερνάει, οι γεννήσεις μειώνονται, με εξαίρεση τη δυτική Λήμνο. Μόνο η πόλη της Μυτιλήνης, η δυτική Λέσβος και η πόλη της Χίου έχουν σχετικά καλούς δείκτες, σε σχέση με τη γήρανση και τις νέες γεννήσεις.
- Ενδοπεριφερειακές κατανομές: Το εισόδημα μειώνεται έντονα ανάμεσα στα νησιά, παρατηρούνται ενδοπεριφερειακές ανισότητες, όπως για παράδειγμα το εισόδημα στην ορεινή Μυτιλήνη, στην ανατολική Λήμνο και στη Βόρεια Χίο είναι κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέρη των νησιών.
- Οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες και τουρισμός), που έχει τη μικρότερη προστιθέμενη αξία και επηρεάστηκε σημαντικά  από την κρίση.
- Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία την τελευταία τριετία (τα έτη 2012 και 2013) στα νησιά μας. Ενώ το «τσουνάμι» της κρίσης άρχισε να επηρεάζει τη χώρα από το 2009 στα νησιά του Αιγαίου ήρθε – και δεν είναι το μόνο- με καθυστέρηση.
- Η αποβιομηχάνηση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σάμο και την Ικαρία, η αγροτική παραγωγή μειώνεται έντονα σε Λήμνο. Λέσβο, Χίο. Ο τουρισμός αναπτύσσεται με μικρότερη ένταση στη Χίο.
Η στόχευση του προγράμματος
Η αποτύπωση της κατάστασης οδηγεί σε διεξαγωγή συμπερασμάτων, που υποδεικνύουν βασικούς στόχους τους οποίους πρέπει να θέσει η περιφερειακή στρατηγική. Για παράδειγμα η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων, όπως επισήμανε ο Γ. Πλακωτάρης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη για φροντίδα των ηλικιωμένων αλλά και για στήριξη της οικογένειας και της γυναίκας στη φροντίδα των παιδιών είναι μεγαλύτερη. Επομένως μέσα από το πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενισχυθούν δομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Παράλληλα τα δεδομένα της ανεργίας κυρίως στον τριτογενή τομέα, δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του πρωτογενή, ή στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, δηλαδή – όπως τόνισε - αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.
Κατά τον ίδιο, το πρόγραμμα θα μπορούσε να ενισχύσει έξυπνες επενδύσεις ιδιωτών, αλλά και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες τόσος λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στο νησί μας.
«Γιατί να μη γίνει ΚΟΙΝΣΕΠ για αναδασώσεις στη Βόρεια Χίο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης στον επιχειρηματικό τομέα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση δράσεων που αφορούν τοπικά προϊόντα, ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή τουριστικών μονάδων, πέρα από το συνηθισμένο πλαίσιο π.χ. ξενώνας με παράλληλη πρόταση για δημιουργία περιπατητικής διαδρομής κ.ο.κ.
Η Περιφέρεια θα ξεκινήσει τη διαβούλευση για το πρόγραμμα στις περιφερειακές ενότητες και στη Χίο η ενημέρωση των φορέων θα γίνει τη μεθεπόμενη Παρασκευή, ενώ τέλος Μάρτη αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

πηγη: Ράδιο Αλήθεια / alithia.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία