Οικονομία

18/11/2013 - 05:46

5% περισσότεροι άνεργοι στο Αιγαίο

Κ

ατά 5% αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων μέσα σ ένα χρόνο στο Αιγαίο, καθώς στις λίστες του ΟΑΕΔ προστέθηκαν 2.610 άτομα, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από τους άντρες και με την πιο παραγωγική ομάδα των 30 -54 ετών να δέχεται ασφυκτικότερη πίεση.


Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και στο Αιγαίο γενικότερα, αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή ανήλθε σε 23,1%, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012, όπου το ποσοστό ήταν 18,1%. Αύξηση, όμως, 1% σημειώθηκε και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο, όπου το ποσοστό ανεργίας για το Αιγαίο ήταν 22,1%.


Η πραγματικότητα των αριθμών είναι θλιβερή και αμείλικτη, αφού καθρεφτίζει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο την τραγωδία που βιώνουν χιλιάδες πολίτες των νησιών μας, που παραμένουν άνεργοι και απεγνωσμένα ζητούν μια θέση εργασίας έστω και προσωρινή, έστω και με ελάχιστα χρήματα.


Τα στατιστικά στοιχεία με απόλυτους αριθμούς που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο ΟΑΕΔ για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου και το μήνα Σεπτέμβριο είναι αποκαλυπτικά, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων στην Περιφέρειά μας (Λέσβο Χίο Σάμο) 2.609 άτομα.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΑΔ, στο Βόρειο Αιγαίο για το Σεπτέμβριο 2013 οι άνεργοι συνολικά ανήλθαν σε 11.796 άτομα. Από αυτούς οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 4.568 άτομα, ενώ οι νέοι άνεργοι (ανεργία λιγότερη από 12 μήνες) είναι 7.228 άτομα. Το Σεπτέμβριο του 2012 οι άνεργοι στα νησιά μας ήταν 9.187. Από αυτούς, οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν 3.651 άτομα, ενώ οι νέοι άνεργοι ήταν 5.536 άτομα. Το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 28,3%.


Τον Αύγουστο του 2013, οι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 11.739, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα χάθηκαν 60 θέσεις εργασίας.


Η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, από τους 11.796 ανέργους, οι 7.592 είναι γυναίκες, ποσοστό 65% περίπου. Ο αριθμός των ανδρών ανέργων είναι 4.204 άτομα και ποσοστό 35% περίπου. Πέρυσι την ίδια περίοδο, οι άνδρες άνεργοι ήταν 3.182, ενώ οι γυναίκες άνεργες ήταν 6.005.
Η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο στα νησιά μας είναι τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών. Εδώ η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει, αφού ο αριθμός των ανέργων είναι 6.572 άτομα και το ποσοστό επί του συνόλου 55,7%. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, οι άνεργοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν 5.510 άτομα.
Η ηλικιακή ομάδα κάτω των 30, αριθμεί 4.177 ανέργους και ποσοστό επί του συνόλου 35,4%. Τον περσινό Σεπτέμβριο οι άνεργοι που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν 3.043.
Η ηλικιακή ομάδα με τους λιγότερους ανέργους είναι η ομάδα άνω των 54, αφού έχει 867 άτομα χωρίς εργασία και ποσοστό επί του συνόλου 7,3%. Πέρυσι την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων αυτής της κατηγορίας ήταν 634 άτομα.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Είναι γεγονός ότι συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υπό τον Πρόεδρό της, Henri Malosse, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η ανεργία των νέων».

ΑΙΤΙΑ & ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στις ακολουθούμενες πολιτικές που εκτόξευσαν την ανεργία των νέων στη χώρα μας και ευτέλισαν τους όρους εργασίας με μισθούς πείνας (η καταβολή των οποίων συχνότατα καθυστερεί), με ελαστικοποίηση των ωραρίων, με εργαζόμενους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα που καταδικάζονται σε μια μάταιη περιπλάνηση σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας. Στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν τα προγράμματα μαθητείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων μας επιστημόνων.
Ειδικότερα, ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων τόνισε:
-Τη σχέση μνημονίου και αλματώδους αύξησης της ανεργίας ως και το κόστος αυτής που για την Ελλάδα είναι 3.28% του ΑΕΠ.
- Τη μεγάλη και καταστροφική αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα στο 63% και το κύμα μετανάστευσης πτυχιούχων για ανεύρεση εργασίας.
- Τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές προεκτάσεις της ανεργίας των νέων, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάχρησης ουσιών, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, εκδήλωση ψυχικών παθήσεων - κύρια κατάθλιψη - και τελικά καθυστέρηση στο να σχεδιάσει και να ξεκινήσει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή του.

ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σχολιάζοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο Γιάννης Ζερδελής δήλωσε:
«Η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους θιασώτες των μνημονίων που έχουν εξαθλιώσει το λαό μας, από εκείνους που χρησιμοποιούν την ανεργία που οι ίδιοι δημιουργούν ως όχημα για να συμπιέζουν ολοένα προς τα κάτω τους μισθούς, για να συρρικνώσουν οποιαδήποτε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και να κρατούν όμηρους τους ανέργους σε μια προσπάθεια παλαιοκομματικού τύπου να συντηρούν πελατειακά δίκτυα».


Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!