Οικονομία

23/09/2011 - 10:11

Απολογισμός συμμετοχής στην 80η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η συμμετοχή των τουριστικών, παραγωγικών & εμπορικών φορέων της Λέσβου (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων, Ένωση Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης), στην 80η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011. Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την υλική στήριξη της NEL LINES. Αρωγοί στο όλο εγχείρημα, οι παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών του νησιού.

Η Λέσβος συμμετείχε με stand 36 τ.μ., το οποίο ήταν μια ευγενική δωρεάν προσφορά του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas, με γενικότερο στόχο την προώθηση της τουριστικής & παραγωγικής φυσιογνωμίας του νησιού, αλλά και την άμεση προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης για την περίοδο 2011 – 12.

 

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή εξασφαλίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οι φορείς της Λέσβου κατάφεραν μέσα σε διάστημα ολίγων μόνο ημερών, να συγκροτήσουν μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική marketing, που αποσκοπούσε στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

 Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λέσβου, υπήρξε συμμετοχή τουριστικών φορέων σε διεθνή έκθεση, με τόσο λεπτομερώς χαραγμένη στρατηγική, που ξέφευγε από την απλή διανομή γενικών φυλλαδίων. Με ένα απόλυτα εξειδικευμένο για την αγορά της Σμύρνης τρίπτυχο στα τούρκικα (με ένθετο χάρτη της ευρύτερης περιοχής), που χρηματοδοτήθηκε από τη NEL LINES και το Επιμελητήριο Λέσβου, η στρατηγική marketing επικεντρώθηκε σε ένα μόνο τμήμα της αχανούς αγοράς της τουρκικής μεγαλούπολης και των γύρω περιοχών, το οποίο κρίθηκε ότι ενδιαφέρει το νησί της Λέσβου (στρατηγική “συγκεντρωμένου marketing”).

 Συγκεκριμένα, αφού έγινε τμηματοποίηση της αγοράς των 4 εκ.κατοίκων της Σμύρνης και των περίπου 10 εκ.κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (νομοί Μούγκλας, Αϊδινίου, Ντένιζλι, Σμύρνης, Μανίσας και Μπαλίκεσιρ), επιλέχθηκε το ένα δέκατο περίπου του πληθυσμού ως target – market (αγορά – στόχος) της Λέσβου.

 Η εν δυνάμει αυτή αγορά – στόχος, περιλάμβανε τις εξής κατηγορίες πληθυσμού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: α) κάτοχοι πράσινου διαβατηρίου (που δεν χρειάζεται έκδοση βίζας), δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοί – κυβερνητικοί λειτουργοί, καθηγητές, εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ , κ.α.), ηλικίας από 30 έως 60 χρονών, καθώς και οι οικογένειές τους, β) επιφανείς Τούρκοι επιστήμονες & επαγγελματίες με οικονομική επιφάνεια και μόρφωση, που τα πρώτα χρόνια θα λειτουργήσουν ως  opinion leaders (διαμορφωτές κοινής γνώμης), όπως επιχειρηματίες, βιομήχανοι, ανεξάρτητοι δικηγόροι, έμποροι, γιατροί, μηχανικοί, κ.α., ηλικίας από 30 έως 60 χρονών, οι οποίοι είναι κάτοχοι μπλε ή κόκκινου διαβατηρίου και απαιτείται χορήγηση βίζας, και γ) η νεολαία (φοιτητές & νεοεργαζόμενοι), ηλικίας από 18 έως 30 χρονών, με ή χωρίς διαβατήριο, που αποτελούν τη μελλοντική πελατεία. Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της αχανούς αγοράς αν και δεν αγνοήθηκε, εν τούτοις δεν συμπεριλαμβανόταν στους άμεσους στόχους της στρατηγικής, για ευνόητους λόγους.

 Το κεντρικό μήνυμα της στρατηγικής που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο μικρό και χρηστικό έντυπο που εκδόθηκε, ήταν σαφές και αφορούσε τους παραπάνω εν δυνάμει επισκέπτες: «2011 – 12: Long weekends από τη Σμύρνη στη Λέσβο (Midilli)», υποστηριζόμενο από την παράθεση – ανάλυση των 10 βασικών λόγων που η Λέσβος (Midilli) τους καλεί να την επισκεφθούν έστω για ένα τριήμερο (όπως π.χ., «εύκολη πρόσβαση με τη δρομολόγηση μεγάλου ferry boat», «γνωριμία με τους γείτονες και τη … γειτονιά», «κοινά στοιχεία στην ιστορία των δύο λαών», κ.α.). Ακολουθώντας επιθετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα marketing (όπως θα έκφραζε ένα slogan τύπου «Γνωρίστε τη Λέσβο»), χρησιμοποιήθηκε η έκφραση «Λέσβος: Η νέα μόδα για τη Σμύρνη», που εμπεριέχει μαζί με το παρόν – μέλλον και παρελθόντα χρόνο. Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι η στρατηγική απευθυνόταν στην ευαισθητοποίηση αποκλειστικά της συγκεκριμένης αγοράς, είναι ότι στα κείμενα περιλαμβανόταν κατά κόρον οι λέξεις «Σμύρνη» και «Τουρκία».

Το έντυπο συνοδευόταν από ερωτηματολόγιο κοινού, που αφορούσε σε γνωστικό αντικείμενο γύρω από τη Λέσβο (όχι στατιστικού περιεχομένου), το οποίο πέραν του διδακτικού περιεχομένου, λειτουργούσε ως δέλεαρ επίσκεψης του stand, αφού ο κόσμος συμπληρώνοντάς το μπορούσε να συμμετέχει σε διαγωνισμό της Ένωσης Ξενοδόχων και της NEL LINES (κληρώθηκαν δέκα ζευγάρια για τριήμερες διακοπές με αυτοκίνητο στη Λέσβο). Επιπλέον, σε διακριτό χώρο και λειτουργώντας επιβοηθητικά, βρισκόταν οι νέοι καλαίσθητοι οδηγοί καταλυμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, καθώς και τα τρίπτυχα του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, μέσα από τα οποία παρουσιάστηκε η αγορά της πόλης, ως σημαντικός καταναλωτικός πόλος έλξης.

Τόσο τα έντυπα όσο και το ερωτηματολόγιο, έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από το στοχευμένο κοινό, το οποίο «κατέκλυζε» το stand και με μεγάλη προθυμία απαντούσε στις 5 ερωτήσεις που είχαν ως στόχο τη γνωριμία του με τα χαρακτηριστικά του νησιού (οι απαντήσεις βρισκόταν «κρυμμένες» μέσα στο φυλλάδιο και δημιουργούσαν κίνητρο για ανάγνωση). Επιπλέον μετά από αίτημα του Προέδρου Ekrem Demirtas, ένας σημαντικός αριθμός εντύπων δόθηκε στο Επιμελητήριο Σμύρνης, προκειμένου να διανεμηθεί σε όλα τα τουριστικά γραφεία της πόλης. Το κεντρικό μήνυμα που εξήχθη, είναι ότι η Λέσβος ήταν σχετικά άγνωστη στο στοχευμένο κοινό, σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία μεγάλο μέρος του έχει ήδη επισκεφθεί (κυρίως Σαντορίνη, Μύκονο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο και Κρήτη), αλλά εκφράστηκε η απόλυτη σχεδόν βούληση από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, να την επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν.        

Παράλληλα, στο stand της Λέσβου γινόταν καθημερινή παρουσίαση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, ενώ την ημέρα των εγκαινίων οργανώθηκε γευσιγνωστική δοκιμή προς τους επισήμους από τους εκπροσώπους του καταστήματος “ΑΙΟΛΙΑ ΓΗ”. Όλα τα προϊόντα έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από το κοινό – στόχο και σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη ότι η πρόσβασή τους στην τούρκικη αγορά είναι ανέφικτη (μη διαφοροποιημένα, δασμολογική προστασία, τελωνιακές δυσκολίες, είσοδος μόνο από τη Μερσίνα, κ.α.), λήφθηκε το σαφές μήνυμα ότι υπό προϋποθέσεις και με μεθοδικά βήματα, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και η αγορά να «ανοίξει» προς όφελος της λεσβιακής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν για 11 ημέρες στην έκθεση, είχαν την  ευκαιρία να έρθουν σε προσωπική επαφή με πάνω από 6.000 ανθρώπους (απλούς καταναλωτές και εμπορικούς επισκέπτες), να αντλήσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την εν λόγω αγορά – στόχο και να καταγράψουν λεπτομερώς την εκφρασμένη ζήτηση τόσο για την τουριστική Λέσβο, όσο και για τα προϊόντα της. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση, θα ακολουθήσει έγγραφη εξατομικευμένη ενημέρωση (report) όλων των τουριστικών και παραγωγικών επιχειρήσεων, για τα αποτελέσματα της συμμετοχής και την πιθανή ζήτηση από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου (Τουρκίας και άλλων χωρών), ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις πωλήσεις τους.

Το τελικό συμπέρασμα είναι, ότι η Λέσβος αναμένει έμπρακτα οφέλη από την εν λόγω συμμετοχή, με την αύξηση της ροής επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης εντός του 2011 – 12, ενώ πρέπει με εντατικοποίηση των προσπαθειών να καθιερωθεί ως “must” προορισμός για την τουρκική μεγαλούπολη και τα δυτικά παράλια.

Μοιράσου το άρθρο!