Οικονομία

18/10/2013 - 18:42

Επιμελητήριο Λέσβου: «Κουρασμένοι» και χωρίς πυξίδα

ign="justify">Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου. Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κος Καλογρίδης μήπως ήρθε η ώρα να πάει σπίτι του; Σε μια δύσκολη οικονομική συγκύρια η Λέσβος ατύχησε... με τα "κουρασμένα παλικάρια" της Διοίκησης του Επιμελητηρίου

-"Κατηγορώ" Ζαφειρίου για σπατάλες σε μετακινήσεις και δεξιώσεις το 2012 την ώρα που το Επιμελητήριο αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα

-Διακριτική αποχώρηση - μήνυμα από τον Οικονομικό Επόπτη, Παναγιώτη Τατάκη για τον λανθασμένο προσανατολισμό του επιχειρηματικού φορέα

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Ποιος να φανταζόταν τον Δεκέμβριο του 2011 όταν τότε υποψήφιος ακόμα για την προεδρία ο Θράσος Καλογρίδης δήλωνε δημόσια ότι «το Επιμελητήριο Λέσβου είναι ένας γίγαντας που κοιμάται» ότι 2 χρόνια αργότερα η νέα διοίκηση που εξελέγη στον επιχειρηματικό φορέα του τόπου μας με αξιώσεις, προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της. Αυτό αναδείχθηκε περίτρανα στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου όπου οι εκλεγμένοι συμπολίτευσης  και αντιπολίτευσης φάνηκαν όχι μόνο κουρασμένοι αλλά και χωρίς προσανατολισμό.

Η συνεδρίαση που είχε ένα και μοναδικό κρίσιμο θέμα στην ημερήσια διάταξη διακόπηκε λόγω κόπωσης του σώματος το οποίο αναλώθηκε να συζητά επί τρείς ώρες με ποιο αντίτιμο θα διαθέτει το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου για εκδηλώσεις σε φορείς. Με άλλα λόγια, έμειναν σε μία και μόνο παράμετρο του γενικότερου θέματος συζήτησης που ήταν η λήψη αποφάσεων για μέτρα που θα διασφαλίσουν την η οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου.

Όπως είναι γνωστό, από τον Ιανουάριο του 2015 οδεύει προς κατάργηση η υποχρεωτική εισφορά των επιχειρηματιών προς τα Επιμελητήρια τα οποία μετά και το "κούρεμα" των αποθεματικών τους, καλούνται να βρουν τρόπους για να "σταθούν" την επόμενη μέρα. Ωστόσο η συνεδρίαση για το κρίσιμο αυτό θέμα αναλώθηκε σε αλληλοκατηγορίες   με εμφανή τη διάσταση απόψεων ακόμα και ανάμεσα στα μέλη του σκληρού πυρήνα της παράταξης Καλογρίδη, καθώς όπως φάνηκε, τουλάχιστον ο Γενικός Γραμματέας,  Νίκος Αθανάσης και ο Οικονομικός Επόπτης Παναγιώτης Τατάκης διαφωνούν σε πολλά θέματα με την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το ενδοπαραταξιακό θέμα που φαίνεται να έχει προκύψει μεταξύ των μελών του συνδυασμού Καλογρίδη οφείλεται στο ότι κάποιοι εκλεγμένοι βλέπουν τον πρόεδρο να λειτουργεί μόνος του υποσκελίζοντας τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα όμως διαφορετική ερμηνεία δίνει κ. Καλογρίδης ο οποίος  πιστεύει ότι "έχει αφεθεί μόνος του" να κινεί χωρίς βοήθεια το Επιμελητήριο και ότι αν δεν ήταν ο ίδιος, το Επιμελητήριο θα είχε καταρρεύσει.

Από τη βιωσιμότητα στην… αντιπαράθεση

 Από την βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου που ήταν το θέμα, η συζήτηση βρέθηκε στην αντιπαράθεση του κ. Καλογρίδη με τον εκλεγμένο τους παράταξης Ζαφειρίου, Σπύρο Φραντζή ο οποίος στράφηκε κατά του προέδρου λέγοντας πως δεν στηρίζει την προσπάθεια των ασφαλιστών να δημιουργήσουν Σύλλογο.  Ο κ. Καλογρίδης που τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε απίστευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα και μάλιστα ακόμα και σε σοβαρές επιθέσεις εναντίον του, στην προχθεσινή συνεδρίαση φάνηκε να εκνευρίζεται ακόμα και με το παραμικρό  χωρίς να αφήνει τίποτα αναπάντητο. Από τις 20:00 είχε πια αρχίσει  να φαίνεται πως η συζήτηση δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η κάθετη μείωση των εσόδων από εισφορές στο Επιμελητήριο.

Μάλιστα το μέλος της διοίκησης, Γιώργος Εγγλέζος ανέφερε ότι από το 2004 μέχρι το 2012 το Επιμελητήριο έχει ανείσπρακτα στα χαρτιά 1,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καλογρίδης όμως απάντησε ότι το πραγματικό ποσό είναι πολύ πιο μικρό, καθώς δεν έχει γίνει επικαιροποίηση μητρώου με συνέπεια να περιλαμβάνονται και οι εισφορές από επιχειρηματίες που δεν βρίσκονται για χρόνια τώρα στη ζωή ή είχαν κάνει διακοπή της δραστηριότητας τους.

"Μπουρλότο" από Ζαφειρίου

Στην απάντηση Καλογρίδη αντέδρασε ο Γιώργος ο Ζαφειρίου ο οποίος ρώτησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου «ε καλά, η επικαιροποίηση του μητρώου ήταν το πρώτο θέμα που θα προωθούσατε και δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα;»  Στην ερώτηση αυτή αντέδρασε ο κ. Καλογριδης  λέγοντας «δεν έρχεσαι εσύ να το κάνεις που κάθεσαι απ έξω και ξέρεις να ασκείς μόνο κριτική».

«Εγώ ούτε ο πρόεδρος είμαι, ούτε μέλος της πενταμελούς Διοικητικής Επιτροπής για να πάρω τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτά είναι δική σας υποχρέωση» απάντησε ο κ. Ζαφειρίου.

Όμως η τελική ρήξη δεν είχε έρθει ακόμα.  Σε επόμενη παρέμβασή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ζαφειρίου ζήτησε σύνεση στα έξοδα του Επιμελητήριου αναφέροντας ότι το 2012 δαπανήθηκαν 13.000 ευρώ για την κάλυψη εισιτηρίων στις μετακινήσεις του προεδρείου, 10.500 ευρώ για αποζημιώσεις (έξοδα διαμονής, διατροφής κλπ) και 10.100 ευρώ για δεξιώσεις. Ο κ. Ζαφειρίου  χαρακτήρισε υπερβολικά αυτά τα ποσά  λέγοντας ότι οι εποχές είναι δύσκολες και απαιτείται περιστολή τέτοιων δαπανών.

Αυτό ήταν που πυροδότησε το ξέσπασμα Καλογρίδη ο οποίος ανέφερε ότι σε άλλα Επιμελητήρια οι πρόεδροι πληρώνονται ενώ στο Επιμελητήριο Λέσβου ο ίδιος πληρώνει το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του Επιμελητηρίου.

«Έχουμε καταργήσει ακόμα και τις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις μας ενώ τα έξοδα που παρουσιάζεις είναι τα απολύτως απαραίτητα για να έχουμε παρουσία ως Επιμελητήριο. Αν δεν το θέλετε αυτό, ας μείνουμε εδώ κλεισμένοι και ας ανακυκλώνουμε τη μιζέρια» απάντησε οργισμένος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ήταν προφανές ότι κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Στην προσπάθειά τους οι διοικούντες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να βρουν μία κοινή συνισταμένη για το αντίτιμο με το οποίο θα παραχωρείται στο εξής το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου, διαφώνησαν και σ αυτό.  Ο Γενικός Γραμματέας Ν. Αθανάσης και ο Οικονομικός Επόπτης  Π. Τατάκης είχαν καταθέσει από τις προηγούμενες ημέρες στο Επιμελητήριο μια δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση των οικονομικών του φορέα την οποία προσυπέγραψαν στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος Β. Μυρσινιάς, και το μέλος Κ. Σωτηράκης. Μεταξύ άλλων πρότειναν να ισχύσει το ποσό των 290 ευρώ ως αντίτιμο για τη χρήση (πρωί απόγευμα), του αμφιθεάτρου του Επιμελητηρίου από φορείς,  καθώς όπως διαπιστώθηκε, τα τελευταία χρόνια το αμφιθέατρο διατίθεται δωρεάν για κάποιες εκδηλώσεις με συνέπεια τα έσοδα από αυτή την εκμετάλλευση να έχουν κάνει βουτιά. Ταυτόχρονα όμως ο χώρος παρουσιάζει φθορές και χρειάζεται συντήρηση την οποία θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του για την καλύψει το Επιμελητήριο.   Σ αυτή  την πρόταση αν και δήλωσε ότι την υπερψηφίζει διαφώνησε (και ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά η διαφωνία του) ο κ. Καλογρίδης λέγοντας «με τέτοιο αντίτιμο δεν θα έρχεται κανείς στο Επιμελητήριο, θα διώξουμε όλο τον κόσμο» στη συνέχεια φάνηκε να καταλήγουν σε ένα χαμηλότερο αντίτιμο κι εκεί όμως διαφώνησαν, καθώς Καλογρίδης και Φραντζέσκος έθεσαν το θέμα πως η αίθουσα θα πρέπει να διατίθεται δωρεάν σε κάποιους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το Επιμελητήριο όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγίου, το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία.

Αποχώρηση με μήνυμα

Όσο συζητιόταν τα παραπάνω κανείς δεν είχε αντιληφθεί την διακριτική αποχώρηση το οικονομικό επόπτη Παναγιώτη Τατάκη ο οποίος βλέποντας την εικόνα ακυβέρνητου καραβιού  στο Επιμελητήριο εγκατέλειψε τη συνεδρίαση στέλνοντας με τον τρόπο του ένα μήνυμα τόσο στον πρόεδρο όσο και στην υπόλοιπη διοίκηση, (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) για τον λάθος προσανατολισμό. Όταν η αποχώρηση Τατάκη έγινε σε κάποια στιγμή αντιληπτή, κρίθηκε ότι δεν έχει νόημα χωρίς την παρουσία του Οικονομικού Επόπτη να συνεχιστεί η συζήτησή για τη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η δυσφορία μεμονωμένων μελών της διοίκησης τα οποία ανέφεραν πως η ώρα είχε πάει 21:30 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι άρα πρέπει να φύγουμε».

 

Μοιράσου το άρθρο!