Skip to main content
|

Μερικές αλήθειες για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και την επιβίωση των επιχειρήσεων στα νησιά

Μερικές αλήθειες για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και την επιβίωση των επιχειρήσεων στα νησιά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου που απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και κοινοποιείται  στο Γραφείο του Πρωθυπουργό. Η επιστολή που δημοσιεύει σήμερα το Lesvosnews.net αποτελεί μια τεκμηριωμένη προσέγγιση του προβλήματος με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Συνήθως βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά ενώ υπάρχουν δύο πλευρές:  Οι Τοπικές Κοινωνίες (Τ/Κ)    και οι Ακτοπλόοι (Ακ.Πλ.).  Αναλύονται οι παράμετροι της «έντονης εποχικότητας» και του  «μη εκσυγχρονισμού». Αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες έρχονται και επιστρέφουν μέσω  Τουρκίας.

Τέλος γίνεται λόγος για την ανάγκη παρέμβασης της Ε.Ε. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων στα νησιά δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τις μεγάλες μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς. Πχ μια τουριστική στη Λέσβο πληρώνει ίδιες ασφαλιστικές εισφορές με μια μεγάλη τουριστική μονάδα σε αστική περιοχή ή ανεπτυγμένη τουριστική μονάδα. Η Αρχή της Αναλογικότητας / Ανταποδοτικότητας είναι  η μόνη λύση για την επιβίωση και των επιχειρήσεων και της ακτοπλοΐας.
 



Αναλυτικά όλη η επιστολή

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ   Κο ΖΩΙΔΗ
 
ΘΕΜΑ: «Ευαίσθητοι Προορισμοί (ΕΥ.ΠΡΟ.) & Ακτοπλοία / Ακτοπλόοι (Aκ.Πλ.): Η αντιμετώπιση των απαιτήσεων των πρώτων (ΕΥ.ΠΡΟ.), για σωστές Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες (Ακ/Σ), προϋποθέτουν την επίλυση των προβλημάτων των δεύτερων (Ακ.Πλ.), αποκλειστική υποχρέωση της Πολιτείας!».
 
Κύριε Γενικέ,
                    Σε συνέχεια της προ ημερών συνάντησής σας με το Δ.Σ. της ΄Ενωσής μας, σας καταθέτουμε τις απόψεις του Κλάδου μας, για τις Ακ/Σ:
1.Ανέκαθεν υπήρχαν προβλήματα στις Ακ/Σ , που τελευταία με την Κρίση επιδεινώθηκαν, επαπειλώντας να μείνουμε ίσως και χωρίς αυτές (;)


2.Στο υπ’ όψη θέμα υπάρχουν δυο πλευρές:
-Οι Τοπικές Κοινωνίες (Τ/Κ)    και
-Οι Ακτοπλόοι (Ακ.Πλ.)


3.Δημόσιος / Αυτοδιοικητικός  Τομέας και Τ/Κ, όταν αναφέρονται στις Ακ/Σ, επικεντρώνονται στις ανάγκες / αιτήματα της μιας πλευράς (Τ/Κ), δίχως να τους απασχολούν τα της άλλης (Ακ.Πλ.), αγνοώντας ή και αδιαφορώντας, πώς αυτά (π.χ. με ποιον τρόπο, μέσα, πόρους κ.ά.) αντιμετωπίζονται, απ’ τις Ανταγωνίστριές μας Χώρες.


4.Αναλυτικότερα:
4.1.Η μη ενδελεχής μελέτη, απ΄ την Πολιτεία, όλων των παραγόντων και παραμέτρων, που σχετίζονται με την ισοβαρή επίλυση των αναγκών / ιδιαιτεροτήτων, αμφότερων των πλευρών Τ/Κ και Ακ.Πλ.
4.2.Η μη αξιοποίηση, απ’ την Πολιτεία, της διεθνούς εμπειρίας κι η μη υιοθέτηση καταξιωμένων συμπεριφορών κι επιτυχημένων μοντέλων «Ακτοπλοϊκών Ανάλογων» Ανταγωνιστικών μας Προορισμών.
4.3.Η έντονη εποχικότητα, σε συνδυασμό με τις πολλές μικρές επιχειρήσεις, που επιτείνεται απ’ τη γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές / καιρικές συνθήκες, τις ανεπαρκείς υποδομές / ανωδομές (γενικές, ειδικές, λιμενικές κ.ά.), τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με το Μεταφορικό ΄Εργο (Μετ.Εργ.) των Ακ.Πλ. να υπολείπεται των κρίσιμων μεγεθών βιωσιμότητάς τους  (οι εκροές, τους περισσότερους μήνες,  να ξεπερνούν τις εισροές τους κι όχι μόνο……). Ιδιαίτερα, όταν στις ίδιες γραμμές / δρομολόγια, το Υπουργείο εγκρίνει την είσοδο περισσότερων (της μιας ή δυο) Ναυτιλιακών Εταιρειών, οπότε το ακόμα μικρότερο Μετ.Εργ. που τις αναλογεί, τις καθιστά μη βιώσιμες, τον προορισμό μη ελκυστικό, γι’ αυτές και τη λειτουργία τους επιζήμια τόσο για την Εθνική Οικονομία, όσο και για το Περιβάλλον / αποτύπωμα άνθρακα, αφού δαπανώνται πολλαπλάσιοι πόροι (καύσιμα κλπ) για υποπολλαπλάσιο έργο.
4.4.Ο μη εκσυγχρονισμός, εδώ και 10ετίες, νομοθετικών πλαισίων (όπως π.χ. του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου κ.ά.), η μη εκλογίκευση Τιμολογίων / χρεώσεων, αντιαναπτυξιακών, (αναίτιων συχνά)  υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό μ’ επιβολή υψηλού ΦΠΑ, εισφορών, τιμής καυσίμου, υποχρεωτικών εκπτώσεων κλπ, μεσούσης της Κρίσης, αντί εφαρμογής «έξυπνων» αντιγραφειοκρατικών ρυθμίσεων, κινήτρων  (και αναπτυξιακών), διευκολύνσεων, ελαφρύνσεων κ.ά., που θα καταστήσουν βιώσιμες γραμμές και δρομολόγια και τα νησιά μας  δελεαστικά για τους Ακ.Πλ., καθώς και πολλά άλλα, που για την οικονομία του κειμένου, παραλείπουμε, περίτρανα αποδεικνύουν ότι τα προβλήματά μας με τις Ακ./Σ. «περνούν» μέσα απ’ την επίλυση των προβλημάτων των Ακ.Πλ. και των εταιρειών τους.
 
5.1.Τα προαναφερθέντα , ασφυκτικά περιορίζουν προοπτικές και προϋποθέσεις βελτίωσης των Ακ./Σ., απομακρύνοντάς μας απ’ τις ποιοτικά αναβαθμισμένες θαλάσσιες συγκοινωνίες, απαραίτητες για την Ανάπτυξη των νησιών μας και την ευαγγελιζόμενη, απ’ την Ε.Ε., Κοινωνική, Οικονομική κι Εδαφική συνοχή.
5.2.΄Ηδη η συντριπτική πλειοψηφία επισκεπτών απ’ τη Βόρειο Ελλάδα, ζωτικού χώρου για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου, αν και μειωμένη λόγω ύφεσης, έρχεται κι επιστρέφει μέσω…….Τουρκίας, αφήνοντας εκεί τα πολλά ευρώ γι’ αγορές (shopping therapy) μεταφορές κ.ά. κι εδώ τα λίγα, για διανυκτέρευση κι εστίαση (αν δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαμονή).


6.Συμπερασματικά, οι από μέρους των Φορέων, Επαγγελματιών, Αυτοδιοίκησης, Συνδέσμου Επιχειρήσεων, Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ.ά., διαπιστώσεις, τοποθετήσεις, αιτήματα, προτάσεις, έχουν εξαντληθεί και δεν αρκούν. Η πράξη καθημερινά το αποδεικνύει, τ’ αδιέξοδα επιτείνονται, κάθε πέρυσι και καλύτερα!


7.1.Απαιτείται, στα πλαίσια της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η άμεση γενναία παρέμβαση της Πολιτείας, υπάρχει άλλωστε πλούσια διεθνής εμπειρία, προκειμένου ν’ αντιστραφούν τόσο η αρνητική πορεία της Ακτοπλοϊας, όσο κι οι αρνητικές της προοπτικές, για να δούμε «άσπρη μέρα», διαφορετικά οι συνέπειες σε βάρος μας και συνακόλουθα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα ‘ναι τέτοιες, που θα κληθούν και θ’ αναγκασθούν εκ των υστέρων (και καθυστερημένα…….) να τις αντισταθμίσουν με μεγαλόψυχες παρεμβάσεις τους, κόστους πολλαπλάσιου του σήμερα απαιτούμενου, προκειμένου να προστατευθούν οι ανατολικές εσχατιές της Ε.Ε. κι όχι μόνο…….
7.2.Τέλος, ζητούμε να συνεκτιμηθεί το γεγονός, ότι όλες οι επιχειρήσεις του Ευαίσθητου, Νησιωτικού, Ακριτικού Προορισμού μας είναι Πολύ Μικρές ή Μικρές, εξωστρεφείς ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, υψηλών παγίων, χαμηλών τζίρων / πληροτήτων / τιμών διανυκτέρευσης, μικρής διάρκειας τουριστικής περιόδου, με τις ετήσιας λειτουργίας μονάδες να «τρώνε» απ’ τα έτοιμα του καλοκαιριού, με προβληματικές υποδομές κι όχι μόνο……,..φθίνουσα πορεία αφίξεων κυρίως Ελλήνων  αλλά  και Ξένων, Τ.Ο. τακτικών πτήσεων, Charters κ.ά, δίχως στοχευμένη Προβολή, Προσβάσεις, Low Cost Carriers κλπ, μακριά απ’ τα Κέντρα των Αποφάσεων και των Μεγάλων Ευκαιριών, με τις ίδιες όμως υποχρεώσεις και του ίδιου ύψους π.χ. ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων, Συγγενικών Δικαιωμάτων κι άλλων επιβαρύνσεων, που συχνά ξεπερνούν τους…..τζίρους, αναντίστοιχων με τη φέρουσα πλουτοδοτική τους ικανότητα, με τις Μεγάλες Μονάδες, ανεπτυγμένων προορισμών με υποδομές, υψηλών τζίρων / πληροτήτων / πολλαπλάσιων τιμών διανυκτέρευσης, μεγάλης  διάρκειας τουριστικής περιόδου, μέσα στα Κέντρα των Αποφάσεων και των μεγάλων Γεγονότων και ΄Εργων.
7.3.Πιο πρακτικά και συγκεκριμένα:
7.3.1.Είτε πρόκειται για Ξενοδοχειακή μονάδα (1-2 ορόφων) π.χ. της Λέσβου, 30-50 κλινών, ετήσιας λειτουργίας, εκτός σχεδίου πόλης, μέσης ετήσιας πληρότητας  ~ 50%, με τιμή διανυκτέρευσης σε δίκλινο 30-50 euro, είτε για Ξενοδοχείο πολυόροφο, ανεπτυγμένου προορισμού, π.χ. 300-500 κλινών, ετήσιας / εποχικής λειτουργίας, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, πληρότητας ~ 90%, πολλαπλάσιας τιμής διανυκτέρευσης δίκλινου, καταβάλλουν ακριβώς τα ίδια ποσά  για…….. Ασφαλιστικές Εισφορές, Πρόστιμα, Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα κι άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός !, με τη γραφειοκρατία (Μητέρα των δεινών μας…), να μας έχει καταστήσει υπαλλήλους των υπαλλήλων των συνεργατών μας (Λογιστών, Τεχν. Γραφείων κ.ά.), Τραπεζών, Υπηρεσιών κλπ., μη έχοντας χρόνο ν’ ασχοληθούμε με το πραγματικό αντικείμενο της δουλειάς μας………..
7.3.2.Επίσης, αν ανεγερθεί μια μονάδα στο νησί μας, με τις περισσότερες υποδομές του……..προβληματικές κι ακριβώς η ίδια μονάδα σ’ ανεπτυγμένο προορισμό, για την πρώτη απαιτούνται, για την ολοκλήρωσή της, πολλαπλάσιοι πόροι, χρόνοι, «φαιά ουσία», απ’ ό,τι για τη δεύτερη κι όταν λειτουργήσουν, πάγια και τζίροι της δεύτερης είναι πολλαπλάσια της πρώτης, που ενδεχόμενα (λόγω των περιορισμένων μέσων / δυνατοτήτων των ΕΥ.ΠΡΟ.) υπολείπεται και «ποιοτικά» (π.χ. λειτουργικά, εργονομικά κλπ).
7.3.3.Τιμολόγια ΔΕΚΟ π.χ.
 = Πετρελαίου, η ίδια τιμή Πανελλαδικά, ανεξάρτητα γεωγραφικών / κλιματολογικών συνθηκών.
= Νερού, η ίδια τιμή απ΄ τη ΔΕΥΑ και μάλιστα υπερπροστιμαρισμένη (ξεκινώντας αυξανόμενη απ’ τα….. 30m3 / 3μηνο!) πολλαπλάσιας του κόστους του, μ’ αντίστροφη όσμωση, βιομηχανικά παραγόμενου πόσιμου νερού, εκμεταλλευόμενη, ίσως, ως επιχείρηση τη δεσπόζουσα θέση της, ανεξάρτητα ιδιότητας χρήστη, οικιακό ή επαγγελματικό (Ξενοδοχείο, Ελαιοτριβείο κ.ά.), αιτίας κατανάλωσης (απ’ το χρήστη ή πελάτες, των οποίων πελατών η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη, κατά 85-90%  διαχέεται σ’ όλη την τοπική κι όχι μόνο Οικονομία / Κοινωνία), ύπαρξης ή μη δημοτικού αποχετευτικού δικτύου,  οπότε ο χρήστης υποχρεούται να διαθέτει μονάδα Βιολογικού καθαρισμού κλπ, δικαιούμενος ως εκ τούτου έκπτωση Τιμολογίου ΔΕΥΑ έως και 70%, όση δηλαδή είναι η αναλογία κόστους μελέτης / κατασκευής / λειτουργίας των έργων ΄Υδρευσης : Αποχέτευσης (~30 : 70), πρακτική που ισχύει σ’ άλλες Χώρες (π.χ. Γερμανία).
= Ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα «ποιότητάς» του, διακοπών κλπ και μ’ ό,τι εις βάρος του τόπου (νοικοκυριών και μονάδων μας) σημαίνει, δίχως την επιβολή στη ΔΕΗ «ρήτρας» ποιότητας, οπότε ίσως και να αναγκαζόταν (όπως άλλωστε όλοι μας) κάτω από πίεση, να …..βελτιωθεί.

 Τα προαναφερθέντα και λόγω Κρίσης, καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή στο Δικαιακό Σύστημα της Χώρας μας, της φιλοσοφίας του Αναπτυξιακού Ισοδύναμου, ευρύτερης ως έννοιας του Μεταφορικού και απόλυτα συμβατής με την Αρχή της Αναλογικότητας / Ανταποδοτικότητας, συνεπικουρούμενων όλων από καινοτόμες πολιτικές ενίσχυσης της Αναγνωρισιμότητας του Προορισμού μας (ιδιαίτερα των φυσικών πόρων κι αξιών του), της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου κι αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.


        Προσβλέποντας στις  δικές σας άμεσες ενέργειες για αντιστροφή της δυσμενούς σημερινής κατάστασης, όσον αφορά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες κι απάντησή σας προς ενημέρωση των Μελών μας, διαβιβάζουμε συνημμένα σχετικό υλικό απόψεων του ΣΕΕΝ, πρόσφατα υπομνήματα κι αλληλογραφία της ΄Ενωσής μας, δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου   κλπ.
 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία