Skip to main content
|

«Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), στο πλαίσιο της πολύ-συνεδριακής και εκθεσιακής εκδήλωσης “Money Show Athens 2013”, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Galaxy του ξενοδοχείου Hilton, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου  2013, από ώρα 18:00 έως 20:00.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Κωστής Μουσουρούλης, Βουλευτής Χίου και τέως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Νίκος Συρμαλένιος Βουλευτής Κυκλάδων ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ζούρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νησιωτικά Γεωπάρκα και Τουριστική Ανάπτυξη, Παναγόπουλος Αντώνης, Πρόεδρος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Σύμβουλος Πρωθουπουργού, Κώστας Μουτζούρης τ. Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Ξενοφών Βεργίνης Διοικητής ΟΓΑ, Θρασύβουλος Καλογρίδης Πρόεδρος Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Σκιαδαρέσης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας και Μέλος Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ., Νίκος Τσίπηρας Α΄ ΑΝτιπροέδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. από το Επιμελητήριο Ζακύνθου,

Επίσης συμμετείχαν ο κ. ο κ. Γιώργος Μπαμιεδάκης Β΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης,

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Πολίτης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και στις πολιτικές που επιβάλλεται να  εφαρμοστούν για  μια αειφόρο νησιωτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ευημερία στους νησιώτες, με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον και θα εξαλείφει της ανισότητες με τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές που επιβάλλεται να υλοποιηθούν σε επιμέρους σημαντικούς τομείς για τις νησιωτικές οικονομίες, όπως τις μεταφορές (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες),  τον μειωμένο Φ.Π.Α. και τις φοροελαφρύνσεις, την νησιωτική επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την γεωργία-αλιεία-κτηνοτροφία, το περιβάλλον και τέλος επισήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4150/2013, του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥΝΗΠΟ).

Ο Βουλευτής κ. Μουσουρούλης απάντησε ότι έχουν προωθηθεί σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη θέσπιση της «ρήτρας νησιωτικότητας» και την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που καλύπτουν το σύνολο του νησιωτικού χώρου. Το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής υποστηρίζει το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο γνωμοδοτεί κυρίως για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών και για την σχεδίαση και υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών.

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή της ρήτρας της νησιωτικότητας και επεσήμανε ότι για να προσδιορίσουμε τις σχέσεις της νησιωτικότητητας και επιχειρηματικότητας, οφείλουμε να ορίσουμε πρώτα απ’ όλα την αναπτυξιακή στρατηγική για το νησιωτικό χώρο και το περιεχόμενο αυτής.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στα διαφορετικά και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και πρότεινε ανάμεσα στα άλλα, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού, την στήριξη των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων των κλάδων αυτών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, στην εισήγησή του υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού και των εξαγωγών ως των σημαντικότερων τομέων στους οποίους επιβάλλεται να βασιστεί η επιχειρηματικότητα, για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί –ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές- και επεσήμανε ότι τα Επιμελητήρια οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε την στρατηγική δυο κατευθύνσεων που προωθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας. Αναφορικά με την προβολή του τουριστικού προϊόντος ανέφερε ότι οι προσπάθειες πρέπει να υλοποιούνται με βάση τον τεχνοκρατικό σχεδιασμό, συντονισμένα και σε συνεργασία με το σύνολο των εμπλεκόμενων με το τουρισμό φορέων, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο –κυρίως- μακροπρόθεσμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στα πλαίσια της προώθησης ενός προορισμού εντάσσονται και οι προσπάθειες για την προβολή των τοπικών προϊόντων με στόχο την αύξηση των εξαγωγών.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε σχέση με τις πρόσφατες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Τόνισε ότι η έλλειψη της ρευστότητας καθιστά επιτακτική την ανάγκη της σωστής και αποτελεσματικής ενημέρωσης των επιχειρηματιών προκειμένου να προβαίνουν στις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα εξασφαλίζουν την διαφοροποίηση των προϊόντων που παράγουν ή των υπηρεσιών που προσφέρουν, ώστε να γίνονται ανταγωνιστικοί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Σκιαδαρέσης υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν τα Επιμελητήρια, τα οποία πρέπει να παρέχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στα μέλη τους αναβαθμίζοντας αφενός μεν τις υπηρεσίες που έως τώρα πρόσφεραν, αφετέρου δε αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα τα αναδείξουν ως μοχλούς της οικονομίας με αποτέλεσμα να τεθούν οι βάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας του τόπου μας και οι επαγγελματίες να ανακτήσουν την αισιοδοξία τους. 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο οποίος ανακοίνωσε την δημιουργία παραρτημάτων του ΟΓΑ στα νησιά.

Τέλος ο κ. Τσίπηρας Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής σε όλα τα νησιά και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Επίσης, εν’ όψει της Ελληνικής Προεδρίας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες  ώστε να γίνουν πράξη οι προβλέψεις του άρθρου 174 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του άρθρου 101 του Ελληνικού Συντάγματος, για ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές για τα νησιά, με ίσους όρους ανταγωνισμού με τον ηπειρωτικό χώρο όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διαβίωση των πολιτών.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία