Περιβάλλον

19/08/2021 - 15:52

Σκάλα Ερεσού: Φλαμίνγκο σε ανάγκη

Το απόγευμα της 16η Αυγούστου κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του νησιού φωτογραφίες από ένα νεαρό Φλαμίνγκο στην παραλία της Σκάλας Ερεσού! Το πουλί κυκλοφορούσε εξαντλημένο στην ακτή και αμμουδιά. Τελικώς, περισυνελέγει από ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν και μεταφέρθηκε στην Αλυκή Καλλονής, τον πλέον κατάλληλο βιότοπο για αυτά στη Λέσβο. Εκεί έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μπορέσει να ανακάμψει και επιβιώσει μετά από την περιπέτεια που είχε στο πρώτο του ταξίδι. Το βίντεο είναι από το πουλί, το επόμενο πρωινό, καθώς αυτό τρέφεται στο περιμετρικό κανάλι.

 

Τα Φλαμίνγκο, αν και μπορούμε να τα δούμε όλο το χρόνο κατά εκατοντάδες στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, δεν αναπαράγονται στο νησί μας. Ούτε καν στην Ελλάδα... Παρόλα αυτά, είναι γνωστή η συχνή επικοινωνία του πληθυσμού της Λέσβου με αυτό των παραλίων και της ενδοχώρας της Τουρκίας, όπου και το είδος διατηρεί αναπαραγωγικές αποικίες.

Έτσι κάθε μέσα Αυγούστου βλέπουμε στην Αλυκή Καλλονής (όπου εντοπίζεται ο πυρήνας του πληθυσμού τους) τα πρώτα νεαρά Φλαμίνγκο που έχουν ξεκινήσει από τη Μικρά Ασία. Τα νεαρά είναι σκουρόχρωμα σε αποχρώσεις του καφέ και με μαύρα πόδια και γκρι ράμφος και συνήθως τρέφονται όλα μαζί σε μια ομάδα, μακριά από τα υπόλοιπα ενήλικα. Τα πρώτα τέτοια πουλιά έχουν ήδη για φέτος εντοπιστεί στην Αλυκή.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φλαμίνγκο εδώ!

Μοιράσου το άρθρο!