Θα έχουμε φέτος πλημμυρικά επεισόδια στην Καλλονή; Σύστημα έγκυρης προειδοποίησης
Γράφουν οι : Αλίκη Κάλλη (φοιτήτρια ΤΩΘΒΕ), Ελεάνα Κουτσοβίλλη (υποψ. Διδάκτορας ΤΩΘΒΕ) και Ράνια Τζωράκη (Επίκ καθηγήτρια ΤΩΘΒΕ)
Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησιάζουν, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος Ermis-F https://geoportal.ermis-f.eu/, διοργανώνει συζητήσεις με την μορφή σεμιναρίων στην Καλλονή.
Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 14/12/2019, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στις 10:00 και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Στόχος των συναντήσεων είναι η ενημέρωση των κατοίκων για το πρόβλημα των πλημμυρών και η συζήτηση / συνδιαμόρφωση με τους συμμετέχοντες μέτρων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολουθεί τα φαινόμενα πλημμύρας στην περιοχή και έχει εγκαταστήσει σύστημα έγκυρης προειδοποίησης, το οποίο είναι σε θέση να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την άνοδο της στάθμης στις κοίτες των ρεμάτων της Καλλονής και στον Τσικνιά.
H Καλλονή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πλημμυρικά επεισόδια αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλες καταστροφές έχουν συμβεί σε κατοικίες και καλλιέργειες τα έτη 1986, 2005, 2011, και 2016. Ενώ το κόστος των ζημιών κυμαίνεται από 3.000-300.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τους αγρότες στην περιοχή, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν αποδώσει (πηγή: Matrai I., Tzoraki O., 2018, Assessing stakeholder perceptions regarding floods in Kalloni and Agia Paraskevi, Lesvos Greece, HYDROMEDIT Conference, 818-820, 9-11/11/2018, Volos, Greece, 787-791).
H συμμετοχή του κοινού και των ομάδων συμφερόντων (stakeholders) στην διαχείριση των πλημμυρών μπορεί, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως καταλύτης προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κρίσιμου αυτού προβλήματος. Η συζήτηση των αδυναμιών της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλλονής και η συνδιαμόρφωση λύσεων με τους συμμετέχοντες θα δώσει την δυνατότητα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.
Λίγα λόγια για το Ermis-F
To πρόγραμμα Το ERMIS-F έχει θέσει σε ισχύ μια Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Πλημμυρών και άλλων Φυσικών & Περιβαλλοντικών Κινδύνων, που υλοποιείται καλύπτοντας μια κρίσιμη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για ενημέρωση και προστασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων. Το ERMIS-F υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Δήμο Χανίων και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού – Αμαθούντος. Η Πράξη ERMIS-F χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A (2014-2020), Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.