Αυτοψία στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης του πρώην ΚΥΤ Μόριας από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Αυτοψία στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας στη Λέσβο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Μυτιλήνης, Σωτήρη Μαρινάτο, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Μαριάνθη Μακρή, και την επιβλέπουσα Μηχανικό, Βάσω Ταμβακέλλη.

Κατά την επίσκεψη, παρουσία εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, συζητήθηκαν το χρονοδιάγραμμα και η πρόοδος των εργασιών, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα και αφορούν τον πλήρη καθαρισμό και την αποκατάσταση της έκτασης, με στόχο την προετοιμασία της για μελλοντική αξιοποίηση. Το έργο περιλαμβάνει την απομάκρυνση απορριμμάτων, υπολειμμάτων υποδομών και άλλων υλικών, καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου, ώστε να καταστεί κατάλληλος για νέες χρήσεις, όπως ενδεχομένως η δημιουργία κοινοτικών ή αναπτυξιακών υποδομών που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 315.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών, με την ακριβή διάρκεια να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την πολυπλοκότητα των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Ιστορικό του χώρου: Από κολαστήριο σε ελπίδα αναγέννησης

Ο χώρος του πρώην ΚΥΤ Μόριας αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, από το 2015 έως το 2020, το ΚΥΤ φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κερδίζοντας τη διεθνή προσοχή ως «κολαστήριο» λόγω της υπερπλήρωσης, των ανεπαρκών υποδομών και των προβλημάτων υγιεινής. Η καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου 2020, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κέντρου, σήμανε το τέλος της λειτουργίας του και την έναρξη συζητήσεων για την αποκατάσταση και επανάχρηση της έκτασης.
Η περιοχή της Μόριας, πέρα από το ΚΥΤ, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμική σημασία για τη Λέσβο, καθώς αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Η αποκατάσταση του χώρου θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση αλλά και για την αποκατάσταση της εικόνας της περιοχής, η οποία έχει ταυτιστεί με την κρίση. Το έργο καθαρισμού αποτελεί το πρώτο βήμα για την επαναφορά της περιοχής στην τοπική κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση βιώσιμων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.