Skip to main content
|

Έμμεση κυβερνητική παραδοχή των επαναπροωθήσεων στο όνομα της «προστασίας των συνόρων»

Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τις καταγγελίες για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα από τις δυνάμεις της Frontex έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στο πρόσφατο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο της Frontex, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιούλη και περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη αναφέρθηκε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Ιούνιο του 2021, στην οποία επίσης γίνεται λόγος για τη συνεχή και συστηματική χρήση βάναυσων πρακτικών με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα. 

Σημείωσε επιπροσθέτως τις αντίστοιχες καταγγελίες της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic προς την ελληνική κυβέρνηση, τη σωρεία δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο για συγκεκριμένα περιστατικά αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7.000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, καθώς το μόνο που κάνει το τελευταίο διάστημα είναι να πανηγυρίζει για τις μειώσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, χωρίς να λέει κουβέντα για την ένταση της καταστολής, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές - φυλακές ανθρώπινων ψυχών, τα σχέδια για τον νέο Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο και την ενίσχυση της Frontex, μεθοδεύοντας τον οπλισμό της στα ελληνικά σύνορα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και με στόχο για 10.000 προσωπικό έως το 2027.

Με βάση τα παραπάνω ρώτησε τον υπουργό, τι απαντά για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσουν οι καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και αν θα συνεχίσει την ίδια επικίνδυνη πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αναθέτοντας την φύλαξη των συνόρων στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής, όπως η Frontex, οι οποίοι όχι μόνο δεν διασφαλίζουν αλλά παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές;».

Ν. Μηταράκης: Παραδέχθηκε εμμέσως τις καταγγελίες στο όνομα της «προστασίας των συνόρων»

Από την πλευρά του ο υπουργός Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε εμμέσως την πρακτική των επαναπροωθήσεων, κάνοντας επανειλημμένως λόγο για την «προστασία των θαλασσίων συνόρων» της χώρας. 

Ο υπουργός ξεκίνησε την απάντησή του, με αναφορά στο πρωινό συμβάν στις βόρειες ακτές της Λέσβου, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία επέτρεψε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την Κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» σε μία βάρκα να αποπλεύσει από τις ακτές της και έτσι «αναγκάστηκε» η ελληνική ακτοφυλακή να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να τους διασώσει.

Αναφερόμενος στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ουσιαστικά δεν διέψευσε τις καταγγελίες, καθώς υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», ενώ πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διεθνές δίκαιο περιγράφουν «τι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε». Μάλιστα περηφανεύτηκε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής «έχουν μειωθεί οι ροές κατά 96%». Ανακοίνωσε τέλος ότι στις 30 Σεπέμβρη θα κλείσει το κέντρο κράτησης στο Βαθύ της Σάμου, διευκρινίζοντας βέβαια ότι αυτό θα γίνει επειδή στις 18 του ίδιου μήνα θα ανοίξει η νέα «κλειστού τύπου» δομή...

 

Στη δευτερολογία της η βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι ο Ν. Μηταράκης δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για τις καταγγελίες, με τον υπουργό να αρνείται αορίστως τις καταγγελίες και να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα της συζήτησης.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να να εμφανίζονται  πρόσφυγες και μετανάστες ως «εισβολείς» και να παρουσιάζεται το αίτημα να μην γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις ως υποστήριξη της «προσβολής των συνόρων», όταν μάλιστα οι κυβερνήσεις έχουν παραδώσει την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας σε διακρατικούς μηχανισμούς, όπως η Frontex.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού, που έχουν κάνει υπερπροσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπων, ωστόσο αμφιβάλλει για τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την ΕΕ.

 

Δείτε τα σχετικά βίντεο: 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

η αρχική ερώτηση:η απάντηση του Υπουργού:δευτερολογία από την Μαρία Κομνηνάκα

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία