Η Χριστιάνα Καλογήρου στην εκδήλωση με θέμα: «Οι προκλήσεις για το αύριο της Ευρώπης»
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» παράρτημα Λέσβου, σήμερα στη Μυτιλήνη με θέμα: «Οι προκλήσεις για το αύριο της Ευρώπης» και κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
«Μια συζήτηση για την Ευρώπη δεν εξαντλείται ποτέ.
Και σήμερα και αύριο θα συζητάμε, οφείλουμε να συζητάμε, για το πρωτόγνωρο, μοναδικό και πρωτοπόρο στην ιστορία του ανθρώπου εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει μάλλον αντί να μιλάμε για εγχείρημα να μιλάμε για επίτευγμα. Είναι πράγματι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα η μακρά περίοδος ειρήνης, η δημοκρατική εξέλιξη, ο εμπλουτισμός των δικαιωμάτων, η συνθήκες ελευθερίας έκφρασης και δράσης, η σχετική ευμάρεια, όλα αυτά είναι ένα επίτευγμα.
Καθώς οι δεκαετίες πέρασαν και το πρώτο όραμα γέννησε τα πρώτα βήματα και τα πρώτα βήματα μέσα από δύσκολες συνθήκες μας έχουν φέρει εδώ, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, κάθε συζήτηση σχετική οφείλει να έχει ως θεμέλιο αυτό που κατακτήθηκε, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που δεν είναι ποτέ δεδομένο και αυτονόητο, αυτό που ως κοινωνική πολιτική και δημοκρατική κατάκτηση φέρει εντός της στοιχεία εύθραυστα και ευάλωτα τα οποία διαρκώς πρέπει να θέτουμε μπροστά στα μάτια μας ως αντικείμενα μάχης και υπεράσπισης.
Το πρώτο μας χρέος, κατά τη γνώμη μου, είναι να υπερασπιζόμαστε αυτό που ήδη έχει κατακτηθεί. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο, που παρά τις όποιες αδυναμίες του αποτελεί πρότυπο για όλον τον υπόλοιπο ταραγμένο κόσμο. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον μέχρι την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή
Να το υπερασπιζόμαστε διαρκώς, να επεξηγούμε τη σημασία του και να αναδεικνύουμε την αξία του. Αυτή είναι η προϋπόθεση, η διαρκής προϋπόθεση για την επόμενη φάση, για κάθε επόμενη φάση.
Την εποχή που διανύουμε και μπροστά στην αποτίμηση που θα καταγραφεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, λογικό είναι και έτσι επιβάλλεται, προβλήματα της εποχής να έρχονται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.
Γι’ αυτό λοιπόν οι προκλήσεις της επόμενης φάσης είναι:
• Η υπεράσπιση της δημοκρατικότητας της Ευρώπης.
• Η αντίκρουση κάθε λαϊκισμού που απλοποιεί την πραγματικότητα και ισοπεδώνει τον κόσμο.
• Η προοδευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής, από το κοινωνικό μέτωπο μέχρι την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.
Υπερασπιζόμενοι αυτά τα μέτωπα δίνουμε μια απάντηση στις προκλήσεις και στηρίζουμε ο καθένας από τη θέση του και ο καθένας με τον ρόλο του αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, πολιτική και κοινωνική, στον σύγχρονο κόσμο, που μέσα σε τόσες δυσκολίες θα κινείται πάντα, θα αλλάζει, θα μεταβάλλεται, έχοντας κατά τη γνώμη μου πάντα, την Ευρώπη ως ιδιαίτερο σημείο και κέντρο αναφοράς.
Η πρόκληση λοιπόν σήμερα είναι περισσότερο από τα επιμέρους να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε την αξία αυτού που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αντιπροσωπεύει στη σύγχρονη ανθρώπινη διαδρομή.
Μετά από αυτό ή και μαζί με αυτό, όλα τα άλλα μπορούν να βρίσκονται και θα βρίσκονται υπό διαρκή συζήτηση.
Εμείς εδώ, το γνωρίζετε κυρίες και κύριοι, ζούμε κάτω από ειδικές συνθήκες. Αυτές τις ειδικές συνθήκες η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει κάθε φορά να τις αντιμετωπίζει ως τέτοιες. Δεν αρκούν ούτε αντιμετωπίζουν τα προβλήματα οι οριζόντιες πολιτικές.
Πάντα επέμενα και πάντα επιμένω ότι για μια Περιφέρεια νησιωτική και απομακρυσμένη που είναι σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Βόρειο Αιγαίο, που επιπρόσθετα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και την πίεση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, χρειάζονται ειδικές πολιτικές στήριξης και απαιτούνται ειδικές θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν θα σταματήσουμε εμείς από την πλευρά του Βορείου Αιγαίου να μιλάμε γι’ αυτή τη διάσταση, μια διάσταση που κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοεί».