Πολιτική

25/06/2023 - 09:01

Η μάχη της Λέσβου !

Ότι γνωρίζαμε την Κυριακή 21 Μαΐου θα πρέπει να το ξεχάσουμε! 

Όλα εκτός από ένα: από τους 3 Βουλευτές που εκλέγει ο Νομός Λέσβου, μόνο η έδρα της Νέας Δημοκρατίας είναι σίγουρη (με βάση τις δημοσκοπήσεις βέβαια που δίνουν καθαρή πρωτιά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας). Επομένως ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου απόψε το βράδυ θα είναι ξανά Βουλευτής Νομού Λέσβου.

 

Από εκεί και πέρα, η μάχη για τις δύο έδρες περιλαμβάνει πολλά σενάρια.

Η δημιουργία πολλών σεναρίων οφείλεται σε δύο παράγοντες:

α) ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ στο Νομό Λέσβο με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα και  με βάση τις εκτιμήσεις μπορούν να βρεθούν από  την 2η  μέχρι την 4η θέση στο Νομό Λέσβου. Όλα είναι ανοιχτά και η μάχη θα είναι δύσκολη για όλους.

β) Οι εκλογές του Ιουνίου γίνονται με άλλο εκλογικό  Νόμο και κάτω από προϋποθέσεις δεν ισχύει το "αυτονόητο" ότι οι 3 πρώτοι στη Λέσβο θα πάρουν και από μια έδρα. Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα έχει το πρώτο κόμμα, από τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος και από τον αριθμό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σενάριο να είναι η Λέσβος μέσα στην "καραμπόλα κατανομής των εδρών"  εξαρτάται και από τη διαφορά που θα έχει το πρώτο με δεύτερο κόμμα στη Λέσβο και από το αν κάποιο κόμμα που παλεύει (και κερδίζει)  την είσοδο στη Βουλή έχει υψηλό ποσοστό στο Νομό Λέσβου. 

Επομένως σήμερα το βράδυ ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για την κατανομή των εδρών στη Λέσβο. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν (αν δεν υπάρχει οριακή διαφορά) μέχρι  τις 9  το βράδυ θα ξέρουμε τους Βουλευτές στο Νομό Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ