Πολιτική

02/04/2020 - 14:16

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρούει την καμπάνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση

"Άμεσος και τεράστιος κίνδυνος διαδόσεως του ιού εντός των Κ.Υ.Τ με καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους μετανάστες και αφετέρου για τους κατοίκους των νήσων"

Δήλωση Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη:

Στις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λειτουργούν από ετών Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης  μεταναστών και προσφύγων (Κ.Υ.Τ.). Τα κέντρα αυτά δομήθηκαν και οργανώθηκαν με κάποιες προβλεφθείσες χωρητικότητες σε ενοίκους για μια αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Με την πάροδο του χρόνου και την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο στη χώρα μας οι ένοικοι αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα αφενός ο αριθμός τους να είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος του αρχικώς προβλεφθέντος εντός των δομών και αφετέρου να έχουν δημιουργηθεί πέριξ αυθαίρετοι και άναρχοι οικισμοί (οι γνωστές «ζούγκλες»).Σήμερα διαβιεί έως και δεκαπλάσιος αριθμός μεταναστών.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κ.Υ.Τ Μόριας Λέσβου , το οποίο έχει ονομαστική χωρητικότητα περίπου 2.800 ενοίκων και σήμερα συνωστίζονται εκεί σε μερικές δεκάδες στρέμματα άνω των 22.000 άνθρωποι.

Οι συνθήκες διαβιώσεως τους, γειτνίασεως,υγιεινής κ.α. είναι εξαιρετικά κακές, παρά τις ομολογουμένως πολύ φιλότιμες προσπάθειες όλων των υπηρετούντων εκεί υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας.

Οι δυνατότητες απολυμάνσεως προφυλάξεως κ.α.του διαβιούντος  πληθυσμού και του χώρου διαβιώσεως του στα Κ.Υ.Τ.είναι ουσιαστικά ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Η πυκνότητα πληθυσμού , η κινητικότητα του , η έλλειψη ενημερώσεως δεν το επιτρέπουν.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρούει την καμπάνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση , η οποία χειρίζεται έως τώρα αξιεπαίνως την πανδημία του κορωνοϊου, για  άμεσο και τεράστιο κίνδυνο διαδόσεως του ιού εντός των Κ.Υ.Τ με καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους μετανάστες και αφετέρου για τους κατοίκους των νήσων. Ο κίνδυνος μεγιστοποιείται από το γεγονός της ανεξέλεγκτης εισόδου νέων μεταναστών, παρά τα επιτυχή μέτρα αποτροπής που έχουν ληφθεί εσχάτως, δεδομένου του περίκλειστου οικοσυστήματος των νήσων.

Επιβάλλεται η λήψη σοβαρών μέτρων από την Κυβέρνηση, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι το όλο θέμα, και η μεταφορά άμεσα εκτός νήσων των διαβιούντων στα Κ.Υ.Τ., όπως συνέστησαν προχθές με κοινή δήλωση τους εκατοντάδες Ευρωπαίοι ιατροί και σήμερα ο αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Αυστριακός κ.Κνάους, αλλά όπως και η λογική επιτάσσει. Τυχόν «έκρηξη κορωνοϊου» στα Κ.Υ.Τ. θα είναι καταστροφική και θα υπάρχουν ευθύνες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση των άμεσων μέτρων.

 

----

Διαβάστε τα δύο δημοσιεύματα του Lesvosews.net που προκάλεσαν αίσθηση και οδήγησαν τον Περιφερειάρχη να προβεί στις παραπάνω δηλώσεις: 

Γιατροί προειδοποιούν για πανδημία κορονοϊού στη Μόρια με χιλιάδες νεκρούς

O αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας προειδοποιεί: «Ωρολογιακή βόμβα» η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

 

Μοιράσου το άρθρο!