Skip to main content
|

Η Πρωτομαγιά (και ο ΣΥΡΙΖΑ) "χάρισαν" στην Αγλαΐα ταξίδι στη Νορβηγία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Στο Όσλο βρέθηκε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά, μετά από πρόσκληση της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Νορβηγίας.

Η συγκέντρωση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών και στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές, είχε δύο κεντρικά συνθήματα: «Αλληλεγγύη στο λαό της Ελλάδας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και «αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη». Ενδεικτικό του κλίματος συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό ήταν το γεγονός ότι λίγο πριν την έναρξη της πορείας, από τη φιλαρμονική και τη χορωδία του Όσλο και μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκε το «σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιάννη Ρίτσου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Όσλο, η Αγλαΐα Κυρίτση είχε συνομιλίες με συνδικαλιστές και αριστερά κόμματα της Νορβηγίας, μεταφέροντας την εικόνα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους μας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση της λιτότητας, η οποία στραγγαλίζει τη χώρα και το λαό.

Επίσης, συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Νορβηγία, Αικατερίνη Λούπα, καθώς και με εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας στη Νορβηγία.

Στην ομιλία της, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, η Αγλαΐα Κυρίτση, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ, μετά από πρόσκληση των συνδικάτων της Νορβηγίας, την ελληνική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που από τις 25 Ιανουαρίου δίνει μια σημαντική μάχη για το λαό της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη των Ευρώπη.

Και είναι εξαιρετικά σημαντικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα συγκινητικό να απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό την πρωτομαγιά. Μια μέρα με τεράστια σημασία και έντονο συμβολισμό για το εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο.

Ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη των λαών και των εργαζομένων είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός μπορεί να προπαγανδίζει μέσα από τα ΜΜΕ το τέλος των συνόρων και να προωθείται σχεδόν ως μόδα ένα ψεύτικος κοσμοπολιτισμός, ωστόσο η πραγματικότητα που ζουν οι λαοί είναι εντελώς διαφορετική.

Το να προσκαλείτε εσείς, οι εργαζόμενοι της Νορβηγίας, μια βουλευτή της Αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας ανήμερα της πρωτομαγιάς στο Όσλο, το να υπάρχει πανό με το σύνθημα "αλληλεγγύη στο λαό της Ελλάδας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αλλά και το πανό με το σύνθημα "αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη" είναι μια πνοή ελπίδας για όλους μας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πείραμα. Ένα τεράστιο πείραμα, που με πρόσχημα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα μου σε αποικία χρέους και το λαό της Ελλάδας σε εξευτελιστικά φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς υγεία, χωρίς παιδεία.

Μετά από 5 χρόνια λιτότητας που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το 30% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η επίσημη ανεργία είναι πάνω από 28%. Παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν από την πείνα, γιατροί στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν γυρίσει στη δεκαετία του 1990.

Και πρέπει να τονίσω ότι η νεολαία είναι το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε. Οι νέοι, το μέλλον δηλαδή της Ελλάδας, μεταναστεύουν μαζικά. Οι περισσότεροι έχοντας υψηλή μόρφωση, αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα και να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε με πρόσχημα την οικονομική κρίση, πλεόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχε άλλη στόχευση. Η Ε.Ε. υπό την ηγεμονία της Γερμανίας και των συμμάχων της στο Βορρά επιχειρεί ξεκινώντας από την Ελλάδα να εμπεδώσει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ακυρώνει την έννοια της ίδιας της δημοκρατίας. Το πλαίσιο που προωθούν είναι σαφές: Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι ακολουθούμενες πολιτικές όχι. Τα πάντα θα ελέγχονται από το διευθυντήριο και οι κυβερνήσεις θα εκτελούν απλά αποφάσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Δεν θέλουν να αφήσουν κανένα περιθώριο για εθνική πολιτική. Θέλουν τις κυβερνήσεις απλούς υπηρέτες και διαχειριστές της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Γι' αυτό μιλάμε για μεταμοντέρνα αποικία χρέους. Και η εκτόξευση του χρέους ακριβώς αποδεικνύει ότι το χρέος χρησιμοποιείται, είναι το μέσο για τον πολιτικό έλεγχο.

Και γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα δέχεται τέτοια επίθεση. Από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, προσπαθούν με τον πιο κυνικό τρόπο να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και το λαό της. Θέλουν την απόλυτη πειθαρχία της κυβέρνησης της Αριστεράς για να πουν και στους υπόλοιπους λαούς ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Σ' αυτό το πλαίσιο η αλληλεγγύη και ένας νέος διεθνισμός αποκτούν ξανά περιεχόμενο και ουσία.

Αν οι λαοί όλης της Ευρώπης κατανοήσουν το πρόβλημα, αν ενωθούν μπορούν ν' αλλάξουν τη μοίρα τους.

Αν τα συνδικάτα της Νορβηγίας, τα συνδικάτα της Ισπανίας, της Ιταλίας κ.λπ. ξεκινήσουν μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης μπορούν να δημιουργήσουν άλλους όρους.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά, όπως είπα στην αρχή, την ίδια τη δημοκρατία, αφορά όλους τους λαούς.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, σας ευχαριστώ που στηρίζετε τον Ελληνικό λαό.

Είμαστε σίγουροι ότι με τη δύναμη που μας δίνει και η δική σας στήριξη μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Οι λαοί ενωμένοι μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών και των εργαζομένων.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία