Skip to main content
|

Λήμνος - Παρουσίαση του "Ψηφιακού Σχολείου" από την Άννα Διαμαντοπούλου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

«Πριν 12 μήνες όταν ξεκινήσαμε είχαμε θέσει στόχο το "ψηφιακό σχολείο" και σήμερα γίνεται, είναι πραγματικότητα, δεν είναι μια θεωρητική εξαγγελία για το αύριο, σήμερα μπορεί και λειτουργεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους μαθητές του νεόδμητου 1ου Επαγγελματικού-Γενικού Λυκείου Μούδρου στη Λήμνο. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής διάστασης του Νέου Σχολείου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, χαρακτήρισε «ιστορική» και «σημαντική» τη δουλειά που έχει γίνει για το ελληνικό σχολείο, συγχαίροντας τόσο την Αννα Διαμαντοπούλου όσο και τον εισηγητή του «ψηφιακού σχολείου», τον γενικό γραμματέα Βασίλη Κουλαΐδη. Επιπλέον, συνεχάρη τους καθηγητές για το μεράκι τους και τους μαθητές για τη διάθεση για μάθηση την οποία είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι επιδεικνύουν, όταν νωρίτερα είχε περιηγηθεί στα εργαστήρια τεχνολογίας που διαθέτει το σχολείο. Ανέφερε δε ότι γνωρίζει πως πάρα πολλοί καθηγητές «πονάνε» το επάγγελμά τους, αλλά και ότι υπάρχει αίσθηση απαξίωσης από ορισμένους.

Μετά την παρουσίαση από τον κ. Κουλαΐδη, ο κ. Παπανδρέου έθεσε σειρά ερωτημάτων στους μαθητές σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητά τους. Σημείωσε ότι το «ηλεκτρονικό βιβλίο» μπορεί να είναι τρόπος για να γίνει ένα άλμα μπροστά και να πρωτοπορήσει η χώρα σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχολείο με την εφαρμογή της ψηφιακής του διάστασης δεν θα είναι πλέον παθητική κατανάλωση γνώσης, αλλά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν γνώση και να τη μοιραστούν ηλεκτρονικά με μαθητές άλλων σχολείων ακόμα και με τη μορφή οπτικοακουστικού υλικού. Όσον αφορά την επιμόρφωση των καθηγητών στα νέα μέσα που θα χρειαστεί να εφαρμόσουν στο πλαίσιο του «ψηφιακού σχολείου», ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσαν και τα ίδια τα παιδιά που έχουν ως «δεύτερη φύση» τους το θέμα του Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής εποχής, να τους επιμορφώσουν.

Επιπλέον, τόνισε ότι με την ψηφιοποίηση του υλικού που ήδη υπάρχει ή νέου που δημιουργείται, όλος ο πλούτος της ιστορίας, της λογοτεχνίας θα προσφέρεται και στους Ελληνες της διασποράς, που θα έχουν πρόσβαση σε μαθήματα που δεν μπορούν να έχουν με συμβατική μέθοδο. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι θα υπάρχει ακόμα και περιβαλλοντικό όφελος με τη μείωση των βιβλίων, τα οποία κάποια στιγμή, όπως είπε, ενδεχομένως να απαρτίζουν μια βιβλιοθήκη στα σχολεία, από όπου θα μπορούν οι μαθητές να δανείζονται. Το κόστος και στο περιβάλλον με τα δέντρα που κόβουμε μπορεί να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως είπε. Ανέφερε δε ότι επόμενο στάδιο θα είναι και η προσομοίωση των εξετάσεων με τη χρήση υπολογιστή ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται και να αυτό-αξιολογούνται εν όψει των γενικών εξετάσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς. Εκτίμησε ακόμη ότι το ψηφιακό σχολείο θα βοηθήσει και στην επιλογή των επαγγελμάτων, καθώς θα μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν προσανατολισμό, έχοντας λάβει υπ’ όψη περισσότερα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νοοτροπία της δια βίου μάθησης που πρέπει να διαθέτει ο μαθητής αλλά και όλοι, δεδομένων των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Μιλώντας για την ιδιότητά τους ως πολιτικού, ανέφερε ότι μερικοί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έδειξε στους μαθητές το ηλεκτρονικό βιβλίο που ο ίδιος διαθέτει και τους ρώτησε ποιο είναι το πιο μεγάλο θέμα των τελευταίων μηνών. Εκείνοι απάντησαν ότι πρόκειται για την οικονομική κρίση και ο πρωθυπουργός τους ανταπάντησε ότι για το συγκεκριμένο θέμα, πέρα από τους συμβούλους και τους υπουργούς , κατέφυγε και στην αναζήτηση των απόψεων των μεγαλύτερων οικονομικών αναλυτών, «κατεβάζοντας» από το Διαδίκτυο τις θέσεις τους, τις οποίες στη συνέχεια αποθήκευσε στο ηλεκτρονικό του βιβλίο. Το τελευταίο βιβλίο που «κατέβασε», όπως είπε, ήταν το «Μετά το σοκ, η νέα οικονομία» του πρώην υπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον, του κ. Ράις.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία