Skip to main content
|

Μηταράκης: Θα είμαστε πολύ αυστηροί με όσους διακινούν fake news κατά Ελλάδας στο μεταναστευτικ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Νότης Μηταράκης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα για περισσότερη αλληλεγγύη  από την Ευρώπη στο θέμα του μεταναστευτικού ενώ ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο την αλήθεια για την περιβόητη υπόθεση των «38» στον Έβρο.  

 

Ο Νότης Μηταράκης μίλησε το πρωί της Τετάρτης (07/12) στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι ΕΝΑ FM 90,4», όπου επανέλαβε για μια ακόμη φορά τι ακριβώς διαδραματίστηκε στον Έβρο, όπου ακόμα και το γερμανικό Spiegel απέσυρε τα όσα είχε αναρτήσει.   

 

Παράλληλα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κάλεσε για ακόμη μια φορά την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται διαρκώς και ο εθελοντικός μηχανισμός μετεγκατάστσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργεί.   

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νότη Μηταράκη:   

 

Για τις τουρκικές προκλήσεις: «Οι ροές είναι αυξημένες με σε σχέση με πέρσι, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα άλλα χρόνια. Είχαμε 92.000 διαμένοντες σε 121 δομές και πλέον 15.000 σε 31 δομές, αυτό δείχνει τη μεγάλη μείωση αυτών που βρίσκονται στη χώρα μας και συνολικά την τελευταία τριετία έχουν φύγει περισσότεροι από αυτούς που έχουν έρθει. Με κάποια επίπτωση, δυστυχώς, καθώς είδαμε πως δημιουργήθηκε πρόβλημα στον αγροτικό τομέα μιας και δεν υπάρχουν εργάτες γης». 

 

Για το αν υπάρχουν βήματα αλληλεγγύης από την Ευρώπη: «Υπάρχουν βήματα αλλά δυστυχώς ακόμα σε μια εθελοντική κατεύθυνση, που έχει ξεκινήσει πολύ αργά και δεν μπορεί να παίξει ρόλο στα κράτη πρώτης υποδοχής. Η αλήθεια είναι πως το θέμα αυτό κρατάει πολλά χρόνια και όλοι είπαν πως ο κανονισμός του Δουβλίνου θέλει αλλαγή. Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.  Η εθελοντική προοπτική ενός μηχανισμού μετεγκαταστάσεων δεν έχει τα απαραίτητα αποτελέσματα».   

 

 Αναφορικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: «Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019, όταν ζήτησε βοήθεια για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η χωρά μας φιλοξενεί δομές με ασυνόδευτα ανήλικα και στις νέες αφίξεις βλέπουμε μια αύξηση. Ειδικά από την Υποσαχάρια Αφρική. Το 2015 ήμασταν η πλειοψηφία των αφίξεων, πλέον είμαστε ένα μικρό ποσοστό. Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, συγκρίσιμη με το 2016 αλλά η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου για την Ευρώπη».  

 

Για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ: «Στις εποχές της μεγάλης κρίσης υπήρχε η ανάγκη να βρεθεί χώρος για τους αιτούντες άσυλο, έτρεξε ένα πρόγραμμα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μετά από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να νοικιαστούν διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πλέον, έχουν μειωθεί τα άτομα σε δομές οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν διπλά έξοδα. Το πρόγραμμα αυτό κλείνει. Είχε φτάσει να έχει 125.000 άτομα σε διαμερίσματα και πλέον έχει 1.500 και οι τελευταίοι θα μετακινηθούν μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται ενσωμάτωσης. Μπορεί να απελαθούν από τη χώρα. Το πρόβλημα με το πρόγραμμα ESTIA  είναι πως αργούσαν πολύ οι διαδικασίες ασύλου. Οι δομές είναι σε καλύτερες συνθήκες, ειδικά στα νησιά, καμία σχέση με την παλιά Μόρια, τις εικόνες ντροπής που είδαμε επί ΣΥΡΙΖΑ».   

 

Για τα επεισόδια του Έβρου με τους «38» και τους «92»:«Νομίζω στο θέμα των 38 είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπήρχε πέμπτο παιδί και ούτε νεκρό παιδί. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ το οποίο είχε σαν στόχο να βλάψει την Ελλάδα. Έχουμε αποφασίσει να είμαστε πλέον πάρα πολύ αυστηροί σε όποιους παρουσιάζουν fake news κατά της χώρα μας. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού. Το εξευτελιστικό περιστατικό των 92, το είχα φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ. Υπάρχει μια ευρύτερη έρευνα που κάνει ο Άρειος Πάγος για τα όσα συνέβησαν στη νησίδα. Έχει στηθεί μια ιστορία εις βάρος της Ελλάδος και η Ελληνική Δικαιοσύνη τα ελέγχει όλα αυτά και θα είχαμε συνοριακό επεισόδιο, αν η κυβέρνηση δεν είχε αντιμετωπίσει σωστά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε μια αυστηρή πολιτική στη μετανάστευση, προστατεύουμε και τη χώρα. Μας ενοχλεί όταν βλέπουμε fake news, όπως το να πέθανε ένα παιδάκι. Είχαν ακουστεί πολλά πράγματα και ψάχνουμε να βρούμε ποιοι έστησαν αυτή την ιστορία».   

 

Σχετικά με τον φράχτη του Έβρου: «Το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη προχωράει την επέκταση του αμυντικού φράχτη, όπου προστέθηκαν 25 χιλιόμετρα μετά τα συμβάντα του 2020, ο οποίος έχει υπόβαθρο για οποιαδήποτε απειλή, ώστε να αντέξει».    

 

Αν υπάρχει ο φόβος για αύξηση ροών εν μέσω χειμώνα στο Αιγαίο: «Δουλειά μας είναι να φοβόμαστε για τα πάντα. Οι Ελληνικές Δυνάμεις έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι εγκληματικό να στέλνουν οι διακινητές βάρκες προς την Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια καταπάτηση της κοινής δήλωσης του 2016 από την Τουρκία. Είναι δουλειά της Τουρκίας να εμποδίζει αυτές τις ροές. Η Ελλάδα διασώζει διαρκώς ζωές στο Αιγαίο. Πράγματι είναι πολύ δύσκολη η αποστολή τους, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, και την κάνουν με φοβερή αίσθηση καθήκοντος και για αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε μπόνους 600 ευρώ στα συγκεκριμένα σώματα».  

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία