Ντοκουμέντο στην εκδήλωση της ΚΝΕ για τις φυσικές καταστροφές...Αποδοτικότερο να σωθούν όσοι έχουν περιουσία!
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακης Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης το απόγευμα της Δευτέρας. Το θέμα της εκδήλωσης "Φυσικές καταστροφές: υπάρχει δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισης τους ή ο άνθρωπος είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων;" κέντρισε το ενδιαφέρον φοιτητών, πανεπιστημιακών, άλλων εργαζομένων τις μέρες πριν την εκδήλωση. Οι δεκάδες φοιτητές, μαθητές, καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαιδευση, πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το βίντεο που επιμελήθηκε η Τομεακη Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ για την έναρξη της εκδήλωσης ενώ αρκετοί από αυτούς έκαναν παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της.
Στο βίντεο αναδείχθηκε η πολιτική του αστικού κράτους ,των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως "κόστος" και μόνο "όφελος" ο,τι συμφέρει τα επιχειρηματικά κέρδη.
Ο κεντρικός ομιλητής Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" αναφέρθηκε στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικα έργα.
Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ, για την οποία σημείωσε: "Αν υπάρχει ένα ντοκουμέντο που δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τι περιεχόμενο δίνει η ΕΕ στην έννοια της ανάλυσης κόστους-οφέλους, είναι αυτό της «Flood Cost-Benefit Analysis CBA», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, κατά παραγγελία της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
(...)
Λέει λοιπόν το ντοκουμέντο αυτό:
«Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα (εδώ βάλτε σεισμό, πυρκαγιά και όποια άλλη φυσική καταστροφή) εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». Και συμπληρώνει :«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».
Αυτή η κυνική, ανατριχιαστική διατύπωση, που δείχνει όλη την επικινδυνότητα και τη σαπίλα του βάρβαρου καπιταλισμού, περιέχεται στον «Οδηγό ανάλυσης κόστους - οφέλους» για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο», εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο αστικό κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα φτωχόσπιτα από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Άρα, προτιμούν το κράτος, δηλαδή εμείς, να κάνει έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσει στο έλεος των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα. Κάτι που πιστά εφαρμόζει η ίδια η κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα δήθεν μέτρα «ανακούφισης» των πληγέντων από την πλημμύρα της Μάνδρας. είπε: «Το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές»."
Μιλώντας για την τραγωδία στο Μάτι τόνισε:
"Από την πρώτη στιγμή των πλημμυρών, κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα και ΜΜΕ ξεκίνησαν μια άθλια εκστρατεία απόκρυψης των πραγματικών αιτιών της καταστροφής. Μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν για αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων και φρόντιζαν να «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνους τους ανθρώπους που έφτιαξαν αυθαίρετα σπίτια για να βάλουν μέσα την οικογένειά τους. Αυτή η λογική είναι ένα εύπεπτο για το λαό άλλοθι, για να κουκουλώσει την υπόθεση."
Ενώ για τις θέσεις και την παρέμβαση του ΚΚΕ ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:
"Για το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, η ικανοποίηση και της Κοινωνικής Ανάγκης για Προστασία και Μέτρα Πρόληψης από Φυσικές Καταστροφές είναι Πολιτικό Ζήτημα. Στηρίζεται στην επιστημονική και τεχνολογική γνώση, αλλά από τη σκοπιά της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής σταθεράς ότι ο πλούτος παράγεται από τον εργαζόμενο άνθρωπο και στα πλαίσια της οικονομίας σ’ αυτόν πρέπει να επιστρέφει, επιλύοντας τα προβλήματα του και συμβάλλοντας στην ανάλογη με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ποιότητα ζωής του.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας όχι μόνο με τις παρεμβάσεις του στη βουλή, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αλλά και με την οργάνωση ημερίδων, όπως αυτή που έγινε για την πυροπροστασία, το Μάη του 2018, δύο μόλις μήνες πριν την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι, όπου αναδείχθηκαν και οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής που έγινε εκεί. "
Παρέμβαση ακόμα έκανε ο Παναγιώτης Αυγουστίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο Μυτιλήνης και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου ο οποίος μιλώντας για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στο νησί σημείωσε τα εξής:
"Όσον αφορά τη Λέσβο, στα 210 σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης που υπάρχουν στο νησί φοιτούν περίπου 12.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί. Από τα σχολεία αυτά στα 187 έγινε ένας απλός οπτικός έλεγχος, πριν 10 περίπου χρόνια.
Ανάμεσα στα σχολεία αυτά ήταν και το Δημοτικό σχολείο της Βρίσας που κατέρρευσε στο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ τον Ιούνη του 2017! Στο ολοήμερο τμήμα του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας, στις 3.28 μετά το μεσημέρι, ώρα που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, είχαν μείνει τα παιδιά, του ολοήμερου που σώθηκαν χάρη στην ψυχραιμία της δασκάλας τους, αλλά και τη γνώση που τα ίδια τα παιδιά είχαν, αφού μόλις πριν μια βδομάδα είχαν παρακολουθήσει πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου."
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο αρκετοί ακόμα από τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα σε αυτούς το λόγο πήρε και ο Δημήτρης Ευσταθίου, γραμματέας του Τομεακου Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, ο οποίος μιλώντας για όσα ακούστηκαν μετά τις καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι σημείωσε τα εξής:
"Προσπάθησαν να μας πείσουν πως μόνο η χώρα μας δεν έχει υποδομές, πως η αστυνομία και η πυροσβεστική είναι ανίκανες, πως η Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη κ.α. αλήθεια για τους 86 νεκρούς στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Καλιφόρνια τι έχουν να πουν; Είναι ή δεν είναι οι ΗΠΑ η πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα; Για τους δεκάδες νεκρούς από πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη ευθύνονται κάποιοι "ανίκανοι" υπεύθυνοι; Εδώ επομένως πρέπει να σκεφτούμε το συνολικότερο προβλήμα,που δεν είναι άλλο από την πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι θα αποφεύγονταν, αν ο δρόμος προς την παραλία δεν "μίκραινε από τα αυθαίρετα" η αν αντί να δίνονταν εκατομμύρια για την αναβάθμιση των F-16 το κράτος μεριμνούσε για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών ελικοπτέρων και οχημάτων που όπως ανέφερε ο ομιλητής είναι ελάχιστα η πεπαλαιωμένα;"